majjaeriksson

MÖHIPPA!

Kategori: Maja

Ja, efter att ha tisslat och tasslat och planerat och peppat kanske i flera månader så var det igår äntligen dags för min storasysters möhippa! Det blev en så oerhört lyckad dag, tyckte vi alla, och inte minst den blivande bruden. Alldeles perfekt blev det!
 
Det började med att jag, lillasyster Ellen, kusin Hedda och kompis Freja väckte Lisa klockan 7 på morgonen genom att "storma" in i rummet. God morgon, kul att ses, jag måste bara tvätta håret, fick en chockad Lisa ur sig och tvätta håret fick hon också göra, innan hon packade ihop saker som stod på en lista och vi körde iväg mot nya äventyr.
 
Vi hamnade i Varamon där det dukades upp frukost. Vi hade delat upp lite ansvar under dagen och det var jag som stod för frukosten. Det smakade riktigt gott trots ett litet ruskigt morgonväder.
 
 
 
Redo för nästa aktivitet!
 
Men först skulle ytterligare en deltagare hämtas upp på tågstationen. Ja, fyra av oss visste ju vem denna någon var, men Lisa visste ingenting och kunde inte heller lista ut det när jag gav ledtrådar som "stor" och "skräckinjagande". Jag körde iallafall till stationen och hämtade denna mystiska person och nedan ser ni både vem denne någon var och vad nästa aktivitet var. Rätt svar: Moa och kajakpaddling!
 
Med anledning av lite blöta aktiviteter så blev det ganska mycket såna här uppstyrda gruppbilder under dagen. Vilket inte alls är fel såklart. Men på lördag, på den stora dagen, ska jag försöka fånga lite mer in-the-moment-ögonblick. Det där var en parentes.
 
Det var så kul att paddla kajak! Att komma i och ta sig ut en bit var det klurigaste för det blåste på rätt bra och ja, det var ju första gången för oss alla. Men när vi väl kommit i våra kajaker och tagit oss utanför bryggan så gick det galant och var riktigt härligt. Vi var ganska överens om att det var något vi absolut vill göra om i framtiden!
 
Efter kajakturen var det dags för lunch. Engångsgrillarna förbereddes...
 
... och resultatet blev ganska svart. Det kan ha varit så att jag var lite ivrig att lägga på korvarna, men till mitt försvar trodde jag inte att engångsgrillar var så bra. ;)
 
Vi var så glada ändå så!
 
Sen var det så att vi hade lite tid över i schemat. Tanken hade varit att liksom sommarhänga i Varamon lite här, men som ni kanske anar var vädret inte helt å hållet på topp så vi fick ta till en ny plan - hämta bröllopsklänningen! Jag hade nämligen lovat Lisa att åka med henne och hämta den just denna dag, fast jag hade ju ljugit förstås, för nån klänning hade vi ju inte tid att hämta på möhippedagen, men så hade plötsligt vi det! Allt gick jättebra, klänningen satt som en smäck och den är såå himla jättefin. Fast ni kan glömma att ni får se den här och nu, är ni bjudna på bröllop får ni se på lördag annars kanske det dyker upp något här på söndag. ;)
 
Efter att vi hade hämtat klänningen åkte vi till dagens nästa, och sista, stopp - Högby spa!
 
Där vi hoppade i våra bikinis...
 
...för att sedan hoppa i, eller mest gå lugnt i, diverese pooler. Till exempel utomhuspoolen! Så skönt att sitta där i en ganska varm pool, men med huvudet i en lite kyligare lufttemperatur och blicka ut över fina vyer och snacka med goa vänner.
 
Det var nog ungefär här som nästa, och sista, möhippedeltagaren, anlände till tillställningen. Nämligen kusin Tilda! Hon hade jobbat, men kunde iallafall komma till eftermiddagen och kvällen och det var ju en himla kul, och blev ytterligare ett överraskningsmoment för Lisa! Medan vi alla sex "bara" blötte runt i diverse bassänger fick den blivande bruden dessutom en spabehandling. Vi hade bestämt att hon skulle få prova "Hot stone" för att få testa något lite annorlunda och kunna slappna av riktigt ordentligt inför den stora dagen. Hon blev helnöjd!
 
Halv sju var det dags för tvårättersmiddag. Till huvudrätt blev det flundrafilé, med potatis och citronsås. Det smakade riktigt bra efter en lång och bra dag!
 
Och till efterrätt blev det chokladkaka med grädde och körsbärssås, också det mycket smakligt!
 
Sen satt vi där och pratade om allt från husdjur till högskoleprov och bara hade det riktigt trevligt. Innan vi lämnade Högby spa fick en hur den helgulliga personalen ta en avslutande gruppbild på oss alla.Tack för det!
 
Och tack alla inblandade för den hellyckade dagen! Jag hade så kul och trevligt och är så glad för att min fina storasyster också verkar så himla nöjd med dagen. Vi ses på lördag! :D
 
---
 
Det är fina dagar nu. Även idag händer det något fint och alldeles jättehärligt. Idag, och imorgon, ska nämligen jag och Philip utnyttja min examenspresent - att åka till Smålandsgårdens gästgiveri för att promenera på nya stigar, spela yatzy på en balkong, äta god mat, sova i en hotellsäng, äta hotellfrukost och göra ett besök i Gränna. Bland annat! Kommer bli så mysigt!
 
Ha det sommarfint ni också!
 
Maja.

Livet i kvadrat

Kategori: Maja

 
 
@majacharlotta1

Tro det eller ej, men allt jag har för mig hamnar faktiskt inte här på bloggen - en del hamnar på instagram också. ;) Som dessa ovan till exempel, med förklarande ord nedan.
 
1. Denna bild, från när det plockades blommor i regnet, har ni ju redan sett, men det är en personlig favorit så den fick halka med.
 
2. Från när jag åt lunch på jobbet en dag. Jag hade köpt lunchen på Ica Maxi och den var både god och fin!
 
3. Från en kvällspromenad för att promenera bort lite överskottsenergi innan filmkväll.
 
4. Mötte familjen Svan under en kanalpromenix.
 
5. Min solros som jag planterade den 6 mars har växt till sig fint mot bodväggen i Sonnorp.
 
6. Och fredagslyxen med hemmagjorda köttbullar.
 
Instagram är ett himla kul ställe att hänga på tycker jag. Det är jobbet också faktiskt och där ska jag hänga några timmar i dag också. Imorgon börjar en ny vecka som helt klart kan bli årets bästa. Häng på!
 
Maja.

Lite stoltare kan vi

Kategori: Maja

Jag bär in stolar, bord och skyltar.
Jag summerar kassan, släcker lampor, låser dörrar och larmar på.
Jag går ut genom grinden och låser den bakom mig.
Arbetsdagen som museivärd är över.
Jag är stolt.
Jag har inte gjort världens skillnad under dagen, jag har inte varit i närheten av att rädda någons liv, jag har inte ens jobbat särskilt hårt på något sätt.
Men jag är stolt.
Bara det att jag själv har öppnat och stängt ett helt museum.
Det är ändå rätt häftigt.
Jag är stolt och jag tycker att vi borde vara det mer.
 
Maja.

25 juni

Kategori: Maja

Kände att det fick bli ett sånt där ganska detaljerat inlägg om min torsdag. Det var ju en fin dag.
 
Klockan 7.14 - Frukost! Japp, som jag skrev igår var jag sugen redan vid fem, men jag höll på det lite. Norpade en alldeles närodlad jordgubbe också.
 
7.31 - Läsa lite.
 
Sen sov jag faktiskt lite och nästa bild är från 11.22 - Måla lite.
 
11.46 - Kom på att jag ville testa att göra rabarberkräm och gick ut och hämtade några stjälkar.

12.10 - Lyckades och åt på trappan.
 
Sen hoppar vi lite i tiden igen, till 16.17 - Befann mig i Linköping tillsammans med mamma, Ellen och Philip och nu var det fikadags!
 
19.31 - Hemma hos Philip. Jag hade shoppat en vit sjal, blå skor, ett duschdraperi och en ny kalender.
 
20.11 - Hamburgermiddag
 

23.16 - Philip, som hade köpt några cd-skivor till bilen, ville ge sig ut på en liten roadtrip. Så det gjorde vi.
 
23.26 - Mcdonaldsglass!
 
23.33 - Hej Varamon - Hej då, Varamon!
 
Slut på dagen!
 
Om en timme ska jag öppna upp museet!
 
Maja.

Soluppgång - juniversionen - med sällskap!

Kategori: Maja

Klockan ringde 3.25. När jag, efter ett snabbt toabesök, var på väg ner och ut så tassade det ut en lillasyster från ett annat rum. Jag följer med ut, jag har inte somnat än. Sagt och gjort, vi smög ner tillsammans och smet ut. Vi häpnades över hur fantastiskt ljust det är även innan solen ens kikat över kanten. Och så kilade vi över åkern.
 
 
Den gråa horsonten störde mig en aning, men jag hade världens bästa sällskap med mig, och det piggade ju upp!
 
Det var dessutom himla praktiskt att ha sällskap, för då fanns det ju ett par extra händer som kunde hålla kameran lite. Och ser ni, det ljusnade lite vid horisonten ändå!
 
Fint!
 
*Med paddan i högst hugg*
 
Din tur att gå mot solen!
 
Och sen gick vi hemåt igen.
 
Jag kommer inte minnas soluppgången i juni som den vackraste av soluppgångar, men jag kommer komma ihåg att jag hade finfint sällskap. Tack för det systeryster! :)
 
Nu har klockan nyss passerat fem och jag har svårt att se att jag skulle kunna somna om... Jag är ju så förbannat frukostsugen...
 
Maja.

Lugna dagar

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
 
Ja, det är lugna dagar nu. Jag gör mest vad jag vill och känner för och grubblar bara lite över framtiden. Ovan ser ni bilder från igår då jag åt ganska sen frukost, låg på rygg i soffan, strosade längs kanalen och åkte på kusinkalas på kvällen. Jag är ledig idag och imorgon för att sedan jobba fredag, lördag och söndag. Ikväll tänker jag ställa klockan på 3.30 för att gå upp med solen imorgon.
 
Maja.

En premiärtur och Dödens träd

Kategori: Maja

Igår vid femtiden ville vi, alltså jag och Philip, göra något, men vi visste inte vad. Men så plöstligt:
- Kanske lägga i båten?
- Okej!

Så ja slog en pling hem till Sonnorp och frågade vad farsgubben hade för sig och en halvtimme senare träffades vi nere vid Borensult. Pappa var redan där när vi kom. Han fick lite choklad (som vi inte ville ha;)) och en 88-glass som tack för hjälpen. Tack igen!
 
Och Philip och jag rodde ut i Boren. Fin kille.<3
 
Solblänk i sjö<3
 
Vi fiskade lite grann, utan att få napp. Molnen blev allt mörkare och smög sig allt närmare...
 
Så vi beslutade att det nog var klokast att ro in till land och tacka båten för den här gången. Nu ligger den där igen, min morfars båt vid Philips farbrors brygga. Så fint så.
 
Vi gick med raska steg tillbaka till bilen. Jag kallar fotot nedan för "Dödens träd". Dramatiskt va?
 
Och nog var det tur att vi tog oss in till land alltid, för när vi satt i bilen på vägen hem så kom mycket riktigt regnet som molnen och vindarna hade hintat om.
 
Maja.

Söndagstider hej hej...

Kategori: Maja

...söndagtider!
 
Kl. 8.53 - God frukost.
 
10.02 - Påväg hem till Sonnorp.
 
10.45 - Mamma och pappa kom hem med hela baksätet fullt med växtligheter. "Nu kör vi, Maja" sa mamma, och syftade på planteringsdag.
 
12.11 - Min lunch. Omelett med massa gött i, exempelvis mozzarella!
 
14.05 - Sommarfötter och sommarkatt.
 
14.14 - Jag hade bakat hallon- och rabarberpaj som jag njöt av tillsammans med lillasyster och mamma.
 
15.00 - Två exempel på vad vi planterade. Eftersom de "naturliga" växterna, som exempelvis pionerna, kommer ha slutat blomma till brölloppet så fixade vi lite fint som förhoppningsvis kommer stå sig.
 
15.33 - Skoprovarstund.

16.01 - Ellen skrev "TRÄDGÅRDSFYND" på mammas planka med trädgårdsfynd.
 
- Hoppihopp och glappiglapp på några timmar på grund av lite soffsnooze bland annat -
 
18.49 - Med mammas gamla skor som hon hade på åttitalet på fötterna, och mina andra skor i tygpåsen, gick jag mot cykeln och cyklade hem/bort till stan.
 
Och sen var det slut med foton från min söndag. :)
 
Maja.

En bok och femtioåtta sommarpratare

Kategori: Maja

 
Nu har jag läst ut en bok. Den heter Projekt Rosie och är skriven av Graeme Simsion. Boken handlar om Don som ska gifta sig, fast han vet inte med vem än. Han skapar ett frågeformulär som han kallar Projekt Fru för att hitta den han ska leva med. Don är 39 år och lite speciell. (Fast vem är inte det?). Han uppskattar inte bara åldern på varje person han träffar, utan också BMI. Don har lite svårt med sociala situationer, men han kämpar på.
 
Här är han på middag:
 
Och så lite dans:

Självinsikt:
 
Boken hade absolut någonting. Den var rolig och tänkvärd, MEN den var lite lång. För att få ut det bästa av den tror jag nog att det vore bättre om den var novellkort, eller iallafall kortare än vad den är. Nja, smårolig, absolut, men för mig var det en sån där bok som är ganska skön att bli klar med.
 
---
 
Okej, över till nästa punkt.
 
Sedan igår är sommarpratarna igång för i år. Tjoho! Det tycker jag om. Mitt mål med sommaren är att lyssna på många sommarprat. Min erfarenhet är positiv, och att lyssna på personer som man man inte vet någonting om innan, rekommenderar jag starkt. Här är sommarens tablå:
 
 
Jag tror nog att jag ska lyssna på vad Lena Olin hade att säga igår när jag cyklar hem till Sonnorp idag. :)
 
Maja.

Midsommarafton 2015

Kategori: Maja

Hej och hopp och glad midsommar i efterskott! Hoppas att ni hade en fin dag igår. Det hade jag. Så fin att jag tänkte dela med mig av en bildbomb på temat.
 
Dagen började som sig bör med frukost. En lite lyxigare variant än vanligt.
 
Vid två gav vi oss ut i regnet. Fint midsommarväder ni.
 
Vi skulle till Övralid. Det är tradition för Philipfamiljen att ta en promenad där och äta jordgubbstårta. En tradition jag inte har några som helst problem att bli en del av.
 
Vädret växlade lite, men som tur var hade vi paraplyer med oss.

Och stövlar. Fast benen mina fick vara bara. Är det midsommar så är det liksom.
 
När vi promenerade en sväng hade vi faktiskt tur med vädret och kunde fälla ner våra paraplyn, men man fick passa sig för alla sniglar som vaknat till liv. Eller de fick passa sig för oss kanske.
 
Och lagom till fikat sprack det faktiskt upp och solen värmde på riktigt skönt ett tag. Det blev hallonsoda och klassisk jordgubbstårta. Och jag och Philip fick en liten duk över våra knän, för vi fick inte plats vid bänkbordet.
 
Några timmar senare var det dags för nästa midsommarfirande. Nämligen på Bergsätter hemma hos Emma och Pontus tillsammans med Tom och Petra. På bilden nedan skymtar ni mig, sen ser ni Emma, Petra, Tom och Pontus som går den långa krocketbanan, vilket behövdes just för att den var så väldigt lång.
 
Men regnet kom och vi pausade för mat. Det blev grillat och färskpotatis och sånt gött!
 
Vädret växlade lite hela kvällen, men vi lät inte det vinna över oss utan spelade klart vår krocketmatch. Philip och jag kom sist...
 
Tårta åt vi också. Emma hade bakat och det smakade såå bra, trots att magen var ganska så mätt.
 
Vi hade femkamp med Krocket, Yatzy, Bezzerwizzer, Boll på tavla och Boll i hink, men efter alla grenar hade alla lag 10 poäng var, så vi spelade ett spel som hette Quizmysteriet för att kunna utse en vinnare. Då vann värdparet medan Philip och jag knep andraplatsen. Varje par hade köpt, och slagit in, ett pris för 50 kronor och Emma och Pontus som vann fick välja pris. De fick en dvdfilm och maränger, som Petra och Tom hade fixat och jag och Philip vann toblerone och ett doftljus som Emma och Pontus hade köpt.
 
Tom och Petra hade "turen" att vinna priset Philip hade fixat. Japp. Jag kan inte ta åt mig någon ära, eller motsatsen. Så knäppt bara. Jag är fylld av blandade känslor.
 
Vi stannade efter kampen var avgjord och spelade mer spel och hade mer trevligt och först när klockan var 3, och det började ljusna, åkte jag och Philip hem.
 
Finfin midsommarfton! Tack alla inblandade. :)
 
Maja.

Jobbet och ledigheten

Kategori: Maja

Nu har jag jobbat måndag, tisdag och onsdag och jag ska även jobba idag. Emellanåt är det rätt så segt, det måste jag erkänna, men så kommer det någon som säger att Här skulle jag kunna gå och titta hur länge som helst eller Alfons var festlig eller Jag måste ta med min man hit, han är tokig i teknik och då blir man glad som den lilla museivärd man är och då är det helt klart värt det. Jag ska som skrivet jobba idag också och sen är jag ledig en vecka för att jobba nästa fredag-söndag. Det är ju upplagt så att vi är tre museivärdar som jobbar ensamma och på rullande schema - man jobbar några dagar och sen är man ledig några dagar. Det tycker jag är ett skönt upplägg!
 
Igårkväll regnade det. Men det stoppade inte mig, eller Philipfamiljen, från att plocka lite midsommarbuketter. Kolla så fint:
 
 
 
 
Nej, dags att ladda med blåbärssoppa innan jag tar mig upp på Bondebacka.
 
Maja.

När knotten åt upp oss

Kategori: Maja

 
 
 
Maja.

Efter jobbet och före middan

Kategori: Maja

 
 
 
Det har varit en bra dag trots en rinnig näsa. 25 besökare på museet varav en tysk man och åtta dagisbarn. Jag har sålt vykort, glass och en cola, lånat ut fyra frisbee's och allt har gått fint. Efter jobbet fikade jag och Philip på kylskåpskalla kärleksmums och sen åkte vi ner till Borenshult en sväng. Vi är bra på att ta vara på små stunder. Snart är det måndagsmiddag följt av soffkväll.
 
Maja.

Öppna fönster och bara fötter

Kategori: Maja

Jag hade tänkt gå upp i soluppgången i morse. Men när jag vaknade till vid två och upptäckte att det regnade utanför det öppna fönstret stängde jag av väckarklockan som skulle ringa tre och trettio och tänkte att soluppgångsfotograferingen för juni får bli någon annan dag. När jag vaknade några timmar senare hade det slutat regna och det såg ut så här utanför mitt fönster:
 
Jag fixade frukost på sängen åt mig själv och åt Philip, som inte mår helt tipp topp idag.
 
Sen lämnade jag sjuklingen i sängen, med ett glas vatten och en alvedon, för en promenad i skogen. Med bara ben och morgonfrilla. Jag är ett stort fan av solsken-efter-regn.
 
Och som ni kan ana nedan blev jag tvungen att tvätta fötterna efter promenaden.
 
När jag hade kommit upp till mitt rum igen ropade mamma utanför Kom och kolla, vilken fin skalbagge! Jag log för det känns liksom lite typiskt Sonnorp så där att tjoha och glädjas åt naturen. Både Philip och jag kilade ut och fick se den största skalbaggen iallafall jag någonsin har sett. Noshornsbagge trodde mamma att den hette och efter ett besök på Google kunde vi konstatera att hon hade rätt. Häftig! Men tyvärr inte så ovanlig...
 
Till lunch blev det hamburgare med lite improviserat bröd och diverse pålägg. Supergott!
 
Bus tog disken.
 
Och sen rullade Philip och jag in mot civilisationen med packning i cykelkorgar, på ryggar och pakethållare, för cyklisten som har lånat lägenheten över helgen hade åkt mot sitt.
 
Nu har vi varit hemma i stan ett tag och vi har bakat! Kärleksmums!
 
Ja, nu känner jag att jag har fyllt på ordentligt med finheter under helgen och att jag är redo för fyra jobbdagar på museet.
 
Maja.

Sommarlovsidyllen

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
 
 
Maja.

11 juni - så här långt

Kategori: Maja

Dagens frukost bestod av ett kokt ägg, juice, honingsmelon och yoghurt med müsli. Jag blev mätt.
 
Mitt i frukosten hörde jag glada barnröster. Jag kikade ut och fick se en hel massa skolavslutningsbarn påväg till kyrkan. Somrigt värre.
 
Sedan fixade jag med diverse fix och efter tolv kom yrvädret till lillasyster förbi och vi cyklade tillsammans vidare för att möta mormor. Ellen hade bara armar och jag hade jacka, men jag fick erkänna mitt misstag och ta av mig jackan jag med.
 
Vi skulle äta lunch med mormor. Vi hamnade tillslut i hamnen där det blev schnitzel. Gott!
 
Och till denna utsikt.
 
Sen knallade vi tillbaka till mormor. Inne på toan sitter detta underbara foto. Jag är längst till vänster, sen storasyster Lisa, lillasyster Ellen och framför oss sitter kusin Aston.
 
Vi satte oss på balkongen där vi blev bjudna på glass. Vilken lyxig dag!
 
Sen hjälpte vi mormor med lite dataproblem. Känner mig alltid lika proffsig när jag faktiskt lyckas lösa det hon behöver hjälp med.
 
Strax före fyra sa vi Hej då lillasyster och jag och innan vi skiljdes åt kilade vi in i en butik där jag provade en lå(åå)ngklänning som mamma hade visat mig på nätet (och som mamma kanske måste sy upp nån centimeter?). Jag slog till och nu har även jag bröllopsstassen fixad. Skönt!
 
Tack mormor och Ellen! :)
 
Ja, det var torsdagen den 11 juni så här långt. Resten av dagen kommer bestå av en hel del städning och dylikt för i helgen ska det nämligen bo en cyklist här i läggan. Jajemen, jag och Philip ska passa på att andas lantluft vi, vilket inte känns fel alls. :)
 
Maja.

Varmare än förväntat

Kategori: Maja

 
Igårkväll, vid sjutiden, kunde vi checka av årets preimärbad. Det blev i Salstern och var helt klart varmare än vad jag hade förväntat mig. Vi hade också med oss varsin tacorulle som vi åt sida vid sida på en solig bänk medan vi blickade ut över sjön. Och så pratade vi om oss. Om att det känns himla fint, men att det är lite läskigt att bli vardag. Fast att det samtidigt är det vi vill och det finaste av nästan allt just nu.
 
 
 
Maja.

Museets yttre

Kategori: Maja

 
Efter att jag hade jobbat min första dag på museet skrev jag ihop ett litet inlägg om vad som finns på museet och nu tänkte jag att det är dags att titta lite närmare på utsidan. Jag kan erkänna att jag tidigare inte direkt tänkt på byggnaden som någon direkt vacker byggnad, men efter att ha kommit den lite närmare så tror jag att jag har ändrat mig. Byggnaden byggdes 1927 och är en rektangulär byggnad i 20-talsklassicistisk stil.
 
Kolla:
 
 
 
 
 
Vad tycker ni? Visst finns det något vackert med den strikta betongklumpen!?
 
Maja

Nu är dom här!

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
 
Ja, nu är dom här! Sommarkvällarna. Jag har haft den stora lyckan att få uppleva tre stycken på raken och det fyller lungorna med sommarpirr. Härligt är vad det är. Och jag vill bara påminna er som jobbar, eller går i skolan, om att på kvällarna, eller när man nu är ledig, så är det faktiskt sommarlov. Ta vara på de stunderna!
 
Idag ska jag, liksom igår, jobba på museet och resten av veckan tänkte jag faktiskt ha sommarlov även på dagtid för att sedan jobba måndag-torsdag nästa vecka. Det känns som ett bra upplägg!
 
Ha en sommarfin dag!
 
Maja.

Yoghurtglass med vanilj och M&M:s

Kategori: Maja

Förra året köpte jag en liten låda innehållandes 6 glasspinneformar och en liten bok med inte mindre än 40 glasspinnerecept. Jag provade tre glassrecept från den boken förra sommaren och självklart bloggade jag om det - isglass med lime, yoghurtglass med bär och mjölkglass med passionsfrukt och hallon.
 
Igår åkte kitet fram igen och denna gång blev det 6 stycken små yoghurtglassar med vanilj och M&M:s.
 
Så här gör du:
 
Klyv en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med 2 msk sirap och 2,5 dl turkisk yoghurt. Häll upp smeten i formarna...
 
...och låt de stå i frysen i minst 4 timmar.
 
Ta ut glassarna några minuter innan servering och rulla de i krossade M&M:s.
 
 
Ät och njut!
 
Maja.

Tack hit och tack dit

Kategori: Maja

Av de på bibblan fick jag ett stort Mamma Mu-kort med allas underskrifter, ett fint intyg och en liten anteckningsbok med Maja på.
 
Min handledare fick en blomma och choklad av mig och hela gänget på bibblan fick lösgodis och ett tack-så-mycket-kort.
 
Till Lisa och Matheus fixade jag lite gott till fredagsmyset som tack för att jag har fått bo hos dem i hela tio veckor. Tack igen!<3
 
Hemma i Sonnorp fick jag en fin kudde i sommarlovspresent!
 
Och en middag, natt och frukost på Smålandsgårdens Gästgiveri. Verkar himla fint och jag ser mycket fram emot det. Jag tror att jag tar med mig Philip, men har inte bestämt mig än! ;)
 
Vi grillade och åt tårta, precis som planerat. Philip visade sina oanande tårttalanger!

Nu har jag alltså gått på sommarlov och det känns riktigt jäkla bra. Tre år på kulturvetarprogrammet är över och nu vänder jag blad och ser vad nästa kapitel i livet har att bjuda på... En sak är jag iallafall säker på - klyschorna kommer få fortsätta hagla här på bloggen även framöver!
 
GLAD SOMMAR!
 
Maja.

Projekt Barnbok - det går som på räls?

Kategori: Maja

För två veckor och tre dagar sedan skrev jag det här inlägget om att jag, tillsammans med min kära lillasyster, tänkte försöka skapa en barnbok. Några dagar efter det, när jag var ute på promenad, fick jag en idé som började gro inom mig. Sen har det legat och vilat lite, jag kom inte direkt vidare från grundidén just där och då. Men igår, så hände det plötsligt - jag satt på tåget och drabbades av ett litet kreativt infall, tog upp marimekkoboken och brainstormade loss och skrev ner lite idéer och tankar och svårigheter och möjligheter och hade det allmänt kul bara.
 
 
När jag delade med mig av idén till lillasyster fick jag följade svar:
 
 
Det var ju helt klart uppmuntrande och jag känner själv att idén har någonting. Jag har dock en rädsla för att idén ska dö om jag berättar den för er samtidigt som jag ju uppenbarligen känner ett behov av att dela med mig av något här idag... Egentligen ville jag väl mest skryta om att det har gått lite framåt och att det känns kul, men som tack för att jag får göra det kanske jag borde avslöja lite mer iallafall.
 
Min tanke är att boken ska handla om två personer som ska flytta, jag tror att det ska vara en pappa och en dotter. Mina förslag just när är att den antingen heter "XX och YY köper hus" eller "Nämen, här kan vi ju inte bo...", det senare är nämligen en replik som kommer vara återkommande i denna barnbok som kommer vara knasig och rolig, men också fin. Jag tänker mig att illustrationerna spelar en stor roll och att det ska vara mycket färger och detaljer, men själva storyn är ju också viktig förstås. Det jag är stolt över just nu är att jag har kommit på själva strukturen för berättelsen, alltså hur den ska börja, lite vad som händer i mitten och ungefär hur det ska sluta. Mer än så vill jag inte avslöja just nu, men nu är iallafall tanken att fortsätta komma på delidéer att fylla sidorna med, för att sedan kunna plocka ut guldkornen ur idéhögen. Jag har också bett Ellen börja skissa på huvudpersonerna när hon har tid, lust och inspiration. Såå... ja, kul känns det och jag återkommer om när vi har kommit lite längre. :)
 
Maja.

Kakor, studiebesök och kärlek

Kategori: Maja

Igår åt jag kiwi, yoghurt och ett kokt ägg till frukost. Framför Nyhetsmorgon.
 
Någon timme senare hoppade jag i mina rosa skor. Körde färgglatt igår.
 
Praktikdagen började som bekant med kakbuffé för att en på bibblan jobbar sin sista vecka. Jag satt inklämd i en soffa, så min handledare Monica fick fria händer att välja två gósaker till mig. Hon valde chokladboll och hallongrotta. Bra val, måste jag säga. :)
 
Före tio var vi dock tvungna att kila vidare då vi skulle till Campusbibblan. Jag tog en mini-lakrits-maräng i farten!
 
Campus ligger bara ett stenkast bort från stadsbiblioteket. Allt man behöver göra är att knalla över en liten lummig kulle där syrénerna står i blom just nu.
 
Jag och min handledare var på plats i Campusbibblan klockan 10-12. Jag städade bland annat på kontoret, bara fem böcker av varje sort skulle stå kvar och resten skulle ner i källarn. Jag ställde också upp lite nya tidsskrifter som hade kommit på morgonen och så skrev jag på min praktikrapport. Snart helt klar.
Klockan 12 blev det matlådelunch i personalrummet och 12.30 åkte jag och Monica till Vagnhärad för ett litet studiebesök. Jag tycker att det har varit jättetrevligt att göra så många studiebesök och få möjligheten att se flera bibliotek. I Vagnhärad fanns fräsiga balkonger.
 
Sen åkte vi vidare till Trosa där vi kilade in på biblioteket en snabbis bara och sen kikade vi bara liiite på själva Trosa med. Verkar vara en helmysig liten idyllisk plats.
 
Sen gasade vi tillbaka till Nyköping där jag klockan 16.44 tog tåget mot Norrköping för att 17.48 ta tåget till Motala för att strax efter 19 komma hem till Philip. Som inte var hemma just då, men sen kom han och då blev jag glad. Han är ju min favoritperson och igår hade vi varit tillsammans i exakt 1 år och 3 månader.
 
Idag, fast inte förrän om 3 timmar, ska jag åka till Linköping en sväng. Det ska bli kul att träffa lite klasskompisar och höra hur de har haft det den senare halvan av terminen. Efter det evenemanget åker jag tillbaka till Nyköping där det vankas tacos med storasyster och i Nyköping stannar jag till fredag klockan 12.44 och då blir det sommarlov och då känner jag att jag inte vill åka så mycket tåg eller ens bil på ett tag.
 
Maja.

Allt det där jag sa till dig var sant

Kategori: Maja

 
Igår läste jag ut årets tionde bok. (Om man räknar de fyra novellixnovellerna som en bok, vilket jag gör, för här bestämmer jag) Boken heter Allt det där jag sa till dig var sant av Amanda Svensson och handlar om en ung tjej som blir kallad många namn, fast vi får aldrig veta hennes riktiga. Hon läser en skrivarkurs på en folkhögskola och boken handlar främst om hennes underliga och intensiva relation till två andra personer på skolan. Jag tycker att boken gick från att vara fin, till att bli obehaglig för att sedan utvecklas till en riktigt hemsk historia. Den är först vacker och otydlig och spännande på något vis, men sen plötsligt blir allt supertydligt och otäckt. Jag vet inte om det var själva handlingen eller språket som fick mig att läsa sida efter sida efter sida i ett streck, men jag fastnade iallfall och lurades som in i den hemska berättelse som det utvecklades till.
 
 
 
 
Maja.

Första veckan i juni

Kategori: Maja

 
Jajemen, nu är första veckan i juni här och ovan ser ni hur mitt kalenderuppslag för veckan ser ut. Först och främst kanske jag ska påpeka att jag inte alltid skriver så här fint och med olika färger, men ibland händer det, och just den här veckan tyckte jag att det var passande. Som ni ser har jag åkt tåg här på morgonen, det gick problemfritt och jag kom fram i tid. Just nu ligger jag på golvet på min madrass i Nyköping och jag börjar alltså klockan 10 idag. Imorgon börjar jag halv tio för att äta kakor... Japp, det är inte bara jag som är min sista vecka på bibblan, utan också Lina, och hon ska bjuda på kakor. Imorgon eftermiddag ska jag och min handledare åka till Vagnhärad och Trosa på studiebesök och sen åker jag tillbaka hem till Motala för på onsdag ska jag till Linköping för redovisa lite kort om min praktik. Sen åker jag tillbaka till Nyköping igen och på torsdag vill tydligen min handledare "tacka av" mig lite. På  fredag klockan 12 går jag på sommarlov och flyttar hem till Motala och på kvällen ska det blir grillat och tårta hemma i Sonnorp. På lördag hoppas jag att det är värsta bästa sommarvädret och på söndag ska jag jobba på museet. Jajemen, så ser min första junivecka ut. :)
 
Maja.