majjaeriksson

Äppelscones

Kategori: Maja

Jag tar min andra tékopp för dagen före klockan 9.
 
Dagen ligger tom framför mig.
 
Jag har en bild av att jag är bra på att vara ledig en torsdag i oktober.
 
Tack för den pressen.
 
Men det blir faktiskt rätt bra. Jag cyklar runt i hela stan, gör några små fynd, inser att något annat inte var helt rätt. Hämtar ut en tjock bok som gör att väskbandet ger vika, lägger nämnda bok på hög bland andra böcker som måste ska kanske kommer läsas. Köper endast clementiner i mataffären, ligger platt, diskar, gör nyttig lunch för att spara mig till mellis, öppnar dörren utan byxor. Och så bakar jag scones. Äppelscones!
 
Det händer då och då att jag bläddrar i diverse kokböcker på diverse bibliotek och några av de där gångerna fastnar jag för ett recept och tänker att det där ska jag göra. Oftast blir det ju inget, ni vet hur det är. Men den här gången blev det faktiskt av. Äppelscones alltså. Mellis möter fika - precis i min smak!
 
 
 
Du behöver:
 
1 äpple (fast jag tog 1,5 för de var små från precis utanför fönstret)
1 msk kanel
1 msk honung
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 3/4 dl mild naturell yoghurt (för mig blev det vaniljyoghurt för det var det jag hade och det gick bra det med)
50 g smör
 
Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Skala och kärna ur äpplet, skiva och hacka grovt. Rör ihop äpple, honung och kanel
3. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt yoghurt och smör och knåda ihop. Och så arbetar du försiktigt in äppelblandningen i degen. (Det där med försiktigt var inte mina ord och jag råkar veta att man inte behöver vara så jätteförsiktig, det är ju inte glasäpplen)
4. Klicka ut degklickar i en storlek som passar dig och grädda i mitten av ugnen tills de har fått fin färg. Kanske 10-15 minuter. (En kompis berättade att en kompis till denne kompis hade låtit de vara i ugnen i 15 minuter och att de då blev aaaaningen brända på undersidan. ;))
 
På bilden ser ni att jag provade att ha ost på, men jag tyckte faktiskt att det blev godast med bara lite smör. Och té till förstås, dagens tredje, och säkert inte sista, kopp.
 
Maja.

Överraskad på en helt vanlig tisdag

Kategori: Maja

Hej!
 
Jag tänkte visa lite glimtar från min tisdag. :)
 
Vid tiotiden åt jag dagens första (och bästa) mål. Nämligen detta brunchliknande:
 
Klockan elva tog jag pendeltåget till Linköping. Oftast blir det mest mobilscrollande på resan, men idag läste jag faktiskt nästan hela vägen. Just nu läser jag boken Under vintergatans alla stjärnor som handlar om Emma som tar en paus (läs: flyr)  från allt och reser iväg under sex veckor för att vandra på pilgrimsleden Santiago de Compostella. Jag har inte kommit så jättelångt i boken ännu, men jag är nyfiken på att se hur Emmas vandring går.
 
Min arbetsdag började med en timmes bokuppsättning på huvudbiblioteket (kl. 12-13) och sen begav jag mig ut i hösten igen och strosade omkring lite.
 
Innan jag tog bussen till Ekholmen för jobb 14-19. Biblioteket i Ekholmen är en favorit. Stort för att vara ett litet och precis lagom mycket att göra. Idag var det en liten speciell eftermiddag för kulturskolan hade vernissage för en fin utställning med bland annat fantasifulla träd. Bilden gör inte träden riktig rättvisa ser jag nu, men de var väldigt fina iallafall. Muntrar upp i höstmörkret.
 
Klockan 19 stängde vi bibblan och jag tog bussen till stationen. På bussen funderade jag på om jag skulle köpa en kexchoklad eller ej. När jag kom fram möttes jag av följande och såg det som ett tecken.
 
När jag kom hem fick jag händer framför ögonen och leddes in till köket. Där möttes jag av té och ett inslaget paket som innehöll ett inköpsliste-block med magnet så man kan sätta det på kylen. Fint va? Överraskad på en helt vanlig tisdag.<3
 
Avslutar med en liten veckoöverblick som kanske kan intressera iallafall framtida Maja. ;)
Gårdagen såg likadan ut som idag jobbmässigt, imorgon blir det endast 4 timmar men också i Ekholmen, på torsdag är jag antagligen ledig och på fredag blir det heldag i Lambohov och efter det bär det inte av hemåt utan till Nyköping för en helg hos Lisa och Vera! Det blir fint det!
 
Nu måste vi prova det nya téet!
 
Maja.

Téhylla

Kategori: Maja

Hej på söndagen!
 
Jag har helgjobbat lite både lördag och söndag (11-15) och igårkväll hängde jag framför brasan på landet och fick se NewYork-bilder, äta flygplatsgodis och se på Så mycket bättre med föräldrarna.
 
Nu är jag dock hemma hos mig själv och jag fick alldeles nyss en idé - jag vill ha en hylla för té. Jag har blivit en ganska så flitig tédrickare och samlat på mig lite sorter och även fast vi har ett rätt stort skafferi så står de liksom och trängs där högst upp och sorterna längst in glömmer jag bort att jag har. Så jag skulle vilja ha dem framme, på en öppen kanske tvåplanshylla i olika burkar och med etiketter som talar om vad innehållet smakar, bredvid fönstret i köket. Låt mig googla lite inspiration...
 
Okej, efter endast några få minuters googling har jag hittat lite som känns ungefär som det jag tänker mig:
 
 
Värt att klura vidare på, visst? :)
 
Så länge kan ni få se mitt lilla ekhörn i köket:
 
Gammeleken har återigen stannat i växten och jag är lite orolig för det bruna i kanterna, men jag tror att den klarar sig. Dessutom skymtar man två små knoppar så jag tänker inte ge upp hoppet om att den växer till sig ytterligare så småningom. Vad det gäller ekollonen jag plockade nu i höst så känns det rätt så bra. Man ser ett litet skott (?) i sprickan på dem alla tre, men jag vill att det ska titta ut lite mer innan jag sätter dem i små vaser. Fortsättning följer helt enkelt!
 
Nu ska jag åka och handla lite inför veckan och finurla vidare på det där med téhylla. :)
 
Maja

Missar och hitar

Kategori: Maja

I tisdags fick jag det märkligaste fel-sms:et jag någonsin har fått och när jag några timmar senare fick kanske det finaste sms:et jag någonsin fått så kom jag på att jag kunde göra någon slags liten typ lista med små saker från vardagen som varit antingen en miss eller en hit. För livet är ju båda delarna.
 
- Detta var alltså en miss:
 
 + Och detta en hit<3:
 
- Senare på tisdagen skulle nästa miss inträffa. Jag jobbade till stängning på huvudbiblioteket och ropade ut i högtalarna att "nu är klockan 8.00 och biblioteket stänger för dagen", jag menade förstås 20.00....
 
+ Drygt en timme senare var det dags för en hit. Frukostmiddag. Det är inte alltid läge för frukostmiddag, men när det är det och det blir riktigt bra, ja då är det en riktig hit.
 
- Över till gårdagen. Jag skulle fixa i sovrummet och min vanliga klantighet, som efteråt hade varit så enkel att undvika, slog till. Jag hade ner en inglasning...
 
+ Slutresultatet blev ändå en hit i mina ögon!
 
- På kvällen blev det ugnspannkaka. Den blev dock lite annorlunda denna gång. Lägg märke till hur den går från väldigt mörk och platt, till ljus och fluffig...
 
+ Sist men inte minst. Lite tidigare igår lyckades jag lite bättre då jag 1. promenerade mellan regnskurar och 2. fick ordning på kaoset som tidigare (läs: för alltid) varit min garderob. Plastkorgar i olika färger blev en garderobshit!
 
Lite glimtar från livet i all sin enkelhet. Må din framtid fyllas av fler hitar än missar, även fast ju livet inte vore livet utan några missar här och där också. ;)
 
Maja.

Stockholmssöndag

Kategori: Maja

På söndagen vaknade vi ännu en gång upp i ett höstigt Stockholm. Vi checkade ut vid elvatiden, tog tunnelbanan någonstans och sen gick vi längs vattnet mot Djurgården.
 
 
 
Det blev lite tokigt med frukost denna dag, eller det blev liksom ingen. Så Philip köpte sig en körv. Så nöjd så.
 
Och vi promenerade vidare.
 
Över Djurgårdsbron.
 
 
Vi kan väl kalla denna "En mupp på Djurgården". Tänker också att det börjar bli dags för ett frisörbesök när jag ser denna bild.
 
Vårat mål för dagen var Aquaria - vattenmuseum!
 
 
 
Philip försvann ner i ett hål i marken ett tag, hälsade på mörtar och kom sen upp ur ett hål längre bort.
 
Återigen blev det mack- och fiklunch.
 
Och återigen med en helt okej utsikt.
 
Vi kan väl avsluta med en bild på minst ett par trötta fötter, som var nöjda med helgen, men tyckte att det skulle blir rätt skönt att komma hem igen.
 
Tack för helgen!<3
 
Idag är jag ledig och planerna för dagen är lite lösa. En tanke var att ge mig ut på cykel och köpa plastkorgar för att organisera garderob, men nu regnar det och att ge sig ut lockar inte alls... Kanske håller jag mig inne, städar och fixar lite, tänder lite ljus och kanske bakar något? Det låter ju inte så dumt.

Maja.

Stockholmslördag

Kategori: Maja

Lördagen började med att jag letade frukostställen. Vi hade nämligen inte beställt frukost på boendet utan tänkte fixa den biffen själva.
 
När vi var redo gav vi oss ut i ett ganska kyligt Stockholm.
 
Det blev frukost på café Tårtan. Ett mysigt ställe!
 
Vi beställde varsitt frukostpaket som innehöll kaffe/té, valfri smörgås, juice och yoghurt. Mycket välsmakande! Tékoppen var som tur var inte fylld till bredden. ;)
 
Huvudaktiviteten för lördagen blev sedan Naturhistoriska! Ni kanske har sett min sälfie? ;)
 
Där fanns det mycket att titta på och jag kan inte minnas att jag har varit där tidigare. Väldigt längesen i så fall.
 
Inkluderande toaletter.
 
Och en mäktig byggnad i sig!

Det blev smörgås- och fiklunch på museet.
 
Sen blir det ett litet tidshopp där vi åkte tillbaka till Zinkensdamm och dumpade av saker vi hade köpte och vilade våra fossingar lite innan det blev dags för restaurangjakt. Det är ju inte lätt alls. Men vi hamnade på ett ställe som var precis vad vi sökte och maten var mycket god!
 
Sen åkte vi till Hötorget där det blev biodejt! Vi såg Don't breath som var en läskig men bra film!
 
Slut på lördagen!
 
Söndagsbilderna får ni se imorgon! :)
 
Nu ska jag äta lunch och sen åka och tjäna lite pengar.
 
Maja.

Stockholmsfredag

Kategori: Maja

Som jag nämnt tidigare så fick Philip en tripp till huvudstaden i födelsedagspresent av mig så fredag-söndag befann vi oss på annan ort. Det blev en lyckad helg (minus borttappade vantar och skoskav från helvetet - ja båda sakerna är självklart mina...) och eftersom jag fick låna en kamera har jag självklart bildbevis!
 
Som så många gånger förut blir bild nummer ett en frukostbild. Men det är ju inte såå ofta den tas på ett tåg.
 
Åka tåg är ju en ganska behaglig syssla, tycker jag. I alla fall när man har sällskap så man har någon att prata med om man drabbas av rastlöshet, vilket händer mig rätt ofta.
 
Framme i huvudstaden blev det lite stros i stan - lite Drottninggatan och Gamla stan ni vet - och besök i lite affärer. Som science-fiction-bokhandeln till exempel.
 
Sen blev det lunch. Kycklingsallad. Och kartkoll såklart. Varken Philip eller jag (speciellt inte jag!) har särskilt bra lokalsinne så en karta är ett måste när vi lämnar hemstadens trygga famn. ;)
 
Sen promenerade vi över till Söder där vi bland annat kollade in Söderhallarna (tror jag).

Innan vi promenerade vidare genom hösten...
 
...till Zinkensdamm och vårt hotellrum där vi la dryck på kylning i brist på kyl.
 
Nästan det allra bästa med att vara bortrest är ju att man måste äta på restaurang, eller hur!? På fredagskvällen blev det burgare. Det slår liksom aldrig fel. Och det gör inte mitt sällskap heller.<3
 
Stockholmslördagen tänkte jag berätta om imorgon!
 
Maja.

I väntan på nystart

Kategori: Maja

Hej!
 
Vad tråkigt tomt det blir här. Men jag fortsätter skylla på frånvaron av en kamera. I helgen ska jag dock få låna en så då ska jag dokumentera loss och sen visa er.
 
Och snart måste jag köpa en egen. Har liksom stor blogglust men inget material... Tråkig kombination. Men jag försöker se det som en uppladdning inför en hejdundrande nystart. Ska vi säga så?
 
Det gör vi! Vi hörs efter helgen!
 
Maja.
 
 

Lördag i kvadrat

Kategori: Maja

Idag blir det ett sånt där inlägg fyllt med bilder som är tagna i all hast, med mobilkamera, under dagen som gått.
 
Igår var vi på loppis i Fornåsa.
 
På första loppisen blev det inget fynd, men från andra stället fick jag med mig lite hem.
 
Det blev också en tur till Plantagen.
 
Hemma hade vi nämligen en vissen ormbunke.
 
Efter besöket på Plantagen fick en fräsch, lite tanigare, växt flytta in.

 Till lunch blev det pannkakor och glass.
 
Naglarna målades och chipsskålen åkte fram.
 
Pontus och Emma kom på besök och vi spelade spel.
 
Och gjorde pizza!
 
Och spelade spel.
 
Och gjorde fruktsallad.
 
Och spelade spel.
 
Och somnade.
 
En lördag helt i min smak.
 
Nu väntar jag på att få fruktsallad serverad till sängen och sen får vi se vad söndagen har att bjuda på.
 
Maja.

Ett växtbord

Kategori: Maja

Hej från Lambohov!
 
Vilken bra vecka det blev - ledigt för mysigheter måndag och tisdag och heldagar med jobb onsdag-fredag. Tänk om varje vecka såg ut så? Fast jag är rätt nöjd med variationen. Även nästa vecka blir lite speciell för förra veckan fyllde Philip år och av mig fick han en tripp till Stockholm. Vi bokade både tåg och hotell omedelbums så fredag-söndag nästa vecka är det vi som hänger i huvudstaden. Mysigt!
 
När Philip bjöd in hans familj och min familj på födelsedagsfika i söndags så fick jag en grej från mamma och pappa som jag har drömt lite om ett tag. Ja, eller presenten var såklart till oss båda, men jag tror bara att det är jag som har drömt om det. ;)
 
Vi fick ett växtbord!
 
 
Sen vi flyttade i somras och har fått det finare och större och fler fönster och så vidare så har vikten och glädjen av växter ökat i mina ögon och nu räcker alltså inte fönsterbrädorna till längre. ;)
 
Efter att ha provat mig fram lite känner jag mig nu rätt nöjd med placeringen av bordet och valet och placeringen av växter på det, däremot har jag lite att jobba på när det kommer till träplanet under. Visst, man skulle ju kunna ha det helt tomt, men när mamma nämnde att ett litet växthus/vattenkanna/växtböcker kanske skulle kunna placeras där gick tankarna igång och att ha det helt tomt är nog inte riktigt min stil. ;)
 
Det får väl bli helgens kreativa projekt!
 
Maja.

Kort om onsdag, längre om måndag och tisdag

Kategori: Maja

Hej!
 
Min dag idag blev inte som jag på förhand trodde att den skulle bli. Jag trodde att jag skulle jobba i Sturefors 10-16 -  ett litet skolbibliotek (ickeelever är också välkomna, men det är mest skolbarn som hänger där) som det tar en timme för mig att köra bil till. På grund av sjukdom blev det istället Ljungsbro 10-18. Kortare bilresa, ett bibliotek som jag är mer bekant vid och två timmars mer lön. Bra va? Ibland glimmar det till i vikarietillvaron. ;)
 
Men över till något ännu glimmigare. Nämligen måndag och tisdag. Då var jag ledig och hängde med två systrar, en kusin och en systerdotter.
 
Ellen och Hedda sov över hos mig och Philip söndag-måndag och klockan nio tog vi tåg nummer 1. I Norrköping blev det tågbyte och bullinköp som vi sedan njöt av på tåg nummer 2.
 
Kvart över elva var vi framme i Nyköping och på perrongen stod Lisa med goa Vera på magen och väntade på oss. Vera växer så det knakar och nästa gång vi ses tror jag allt att hon kan sitta upp helt själv.
 
I Nyköping blev det en tur ut till stallet. Lisa har ju blivit med ny häst, vi kan kalla honom Glassen. Så det blev lite gos i stallmiljö...
 
 
...och en skogspromenad.
 
Tisdagen bjöd på en fin morgonvy utanför fönstret.
 
Och även på tisdagen blev det en tur till stallet. Men då var det bara jag och Vera som orkade fara med, även fast vi var lite småskeptiska båda två. ;)
 
Lisa mockade medan jag och Vera tog en skogspromenad. Jag tänkte harmoniska tankar som vad fint det är med höst och vad fint det är att vara moster.
 
Väl hemma (alltså hos Lisa och Vera) blev det lite lunch i magarna innan det blev lite stos på stan. Jag köpte tre par strumpbyxor, ett par fingervantar, ett rött nagellack, hårsnoddar och ett litet här-kan-du-lägga-tépåsen-eller-nån-liten-kaka-fat. Det blev ingen bild på det, men här kommer istället en bild från stroset.
 
Hur avslutar man nu ett sånt här inlägg på bästa sätt? Jo, igår var det ju faktiskt kanelbullens dag och det var vi ju såklart inte sena med att fira. Även fast jag blev gängets rebell när jag valde wienerbröd. ;)
 
Tack för två mysiga dagar!<3
 
Maja.