majjaeriksson

Hej, 2015!

Kategori: Maja

I natt tänker jag förväntansfullt hoppa in i 2015!
 
Nu är den här. Årets sista dag. Det känns bra. Jag är så redo och pepp för ett nytt år med nya upplevelser och nya möjligheter. 2014 har varit ett himlans bra år. Jag vill säga det bästa någonsin. Och jag har på känn att 2015 kommer bli minst lika bra! Det finns så mycket jag ser fram emot. Att ha praktik på biblioteket i Nyköping i hela tio veckor i vår. Att se vad som händer efter det, när jag har tagit mig igenom hela kulturvetarprogrammet. Att gå på min storasysters bröllop i sommar. Att resa på solsemester med Philip. Att vara mer impulsiv. Att planera in mer roligheter. Och mycket, mycket mer. Jag är redo för 2015, och allt ska börja med en nyårskyss på tolvslaget!
 
Gott Nytt År!
 
Maja.

Fint:

Kategori: Maja

Att få ett vikuppdrag av mamma, läsa ut en bok och börja på en ny, att omedvetet matcha.
 
Att promenera genom en alldeles jättevit värld och möta favoritsällskapet för att ta fler och nya tillsammanssteg.
 
Att äta macka, ananas och den godaste glassen till middag.
 
Det är fint det.
 
Maja.

Att läsa

Kategori: Maja

 
I år har jag varit förskräckligt dålig på att läsa! Jag saknar verkligen att försvinna in i en bok och längtar efter att bli många historier rikare. Så 2015 måste det bli skärpning! Jag ska ju dessutom praktisera på ett bibliotek i hela 10 veckor i vår och då tänker jag att en bra uppvärmning inför det blir att läsa loss. Så, nyårslöftet, med start nu i mellandagarna, blir att läsa mycket. Vilken himla tur att jag fick en hel del läsbart i julklapp då (bild ovan!). Jag har redan läst 225 sidor i Lex bok av Sara Kadefors, den har absolut någonting och framför allt tror jag att den har hjälpt till att väcka den lilla läslusten! :)
 
Maja.

Origami och minusgrader

Kategori: Maja

9.57 - Frukost hos Philip, med Philip.
 
10.58 - Mot Askersund tillsammans med mormor och lillasyster.
 
12.03 - Framme hos kussarna. Jag, lillasyster, mormor, kusin och moster vek loss!
 
12.54 - Jag vek en liten origamitrana och en 14-udds-stjärna! Med proffsmoster som ledsagare.
 
13.17 - Vi gav oss ut på promenad. Det var väl sisådär femton minus. Friskt, alltså.
 
14.28 - Dags för käk! Pasta och fläskfilé. Mycket gott!
 
15.59 - Fika mitt i vikandet! God saffranskaka med passande mönster.
 
16.36 - Och så vek jag en hel jäkla bok till en diamant! Fin va!? Ni bokälskare behöver inte bli oroliga, jag "förstörde" en dublett. ;) Kanske ska jag hänga den i ett snöre som monster hade gjort med sin...
 
Och vid kanske klockan sex åkte mormor, lillasyster och jag hem till Östergötland igen. Bra dag!
 
Maja.

Snöpromenad!

Kategori: Maja

 
 
 
Maja.

Utelunch

Kategori: Maja

Igår vid lunchtid pälsade vi på oss, Philip och jag, och promenerade ut i en solig frostvärld. Vi tog sikte på en sten där solen sken och traskade dit. Han först.
 
Solfejs!<3
 
Utflyktsryggan, innehållandes lunch - och julklappar (!), var med. Där fanns exempelvis badolja som var till oss båda och vi passade självklart på att posa i flaskan.

Och så åt vi skinkmackor och skålade i varm choklad...
 
... där vi satt mitt i allt det glittriga och fina!
 
Finare lunch får man leta länge efter!<3
 
Maja.

Gryningen och julen

Kategori: Maja

 
 
 
Jag har varit ute i nästan en hel timme nu på morgonen. Med pyjamas under vinterjacka, mössa, halsduk, vantar och för stora stövlar. Och med kameran i handen. I åtta minusgrader. Det var en fin stund. Att gå ut med kameran i gryningen är bland det bästa jag vet.
 
Igår var det också fint. Jag vaknade hos Philip och vi öppnade små klappar i sängen och kramades god jul. Sen blev jag hämtad av familjen och åt julfrukost hos farmor och farfar med pappas sida av släkten. Sen for vi hem och jag personligen gjorde inte så mycket vettigt. Spelade lite tv-spel med lillasyster, åt lite skinkmacka till lunch, såg lite på Kalle Anke och bytte om till kvällsstassen. Vid sex började släktingar från mammas sida trilla in och när alla hade kommit frossade vi i julmat och kanske vid åtta knackade tomten på. Det blev julklappsutdelning, följt av avslutande julfika. När alla gäster försvunnit åt sina håll blev det ytterligare lite tv-spelande med lillasyster, innan ögonlocken blev för tunga och jag somnade under mitt duntäcke. Slut på julen!
 
Maja.

Da'n före da'n klär vi julgran

Kategori: Maja

 
Ikväll har Ellen, Per, Philip och jag klätt årets gran. Den är kort och tjock, precis som Sonnorpsgranarna brukar vara, och blev himla fin!
 
God Jul!
 
Maja.

22 december

Kategori: Maja

Jag vaknade vid halv tio och var stolt över att jag hade sovit så länge. Philip och jag började dagen med en promenad till Östenssons för att köpa mjölk och frallor. Vi gjorde goda smoothies och la ost och marmelad på frallorna. Lyxfrukost!
 
Sen besökte vi city en snabbis, innan vi åkte till Sonnorp. Den egentliga anledningen till besöket i Sonnorp var att jag skulle måla naglarna. Röda.
 
Men vi passade också på att hälsa på Pussel som är Sonnorpsbo över julhelgen.
 
Och så lagade vi god lunch. Kycklingsås med broccoli, sparris och rödlök.
 
Sen for vi tillbaka till Philips lägenhet och på kvällen pimpade vi en kolaburk...
 
...och promenerade till Lovisa och Martin där vi åt skinkmacka, julgodis och drack glögg och spelade spel. Helmysig kväll!
 
Och när det hade blivit 23 december promenerade vi ut i mörkret igen.
 
Maja.

Fotofavoriter 2014, del 2

Kategori: Maja

Ja, jag kände att jag ville göra en del 2 på det här med favoritfoton från året som snart har passerat och jag tyckte att det blev bra att dela upp fotona i kategorier så det blir fallet även denna gång.
 
1. Foton på andra. Fotot på årets finaste balpar tycker jag nog mycket om just för att de är så fina. Men också för att jag tycker att det är svårt och läskigt att fota människor. Det är ett sånt stort ansvar och man vill ju att de på bilden ska tycka om bilden. När det gäller den här bilden är jag nöjd med att de är placerade under ett träd så att vi slapp bråka med direkt solljus och jag är nöjd med att jag lyckdes fånga när Ellen kollade upp så fint på sin Per.
 
Denna bild på Philip är en av mina absoluta favoritbilder på honom. Vi befinner oss på en brygga. Han står upp och fiskar och jag ligger ner på rygg på bryggan. Jag tycker att det är fint hur man anar olika nyanser där uppe i himlen och jag tycker att han är så himla fin bara. Såklart.
 
2. Dimma. Nedan följer två foton som faktiskt är från samma morgon. Nämligen den tredje februari. Dimma är väl ungefär lika fotovänligt som små gulliga lamm. Jag älskar att smyga omkring i dimma med kameran i högsta hugg. Ja, jag vet inte vad jag ska säga mer än att jag tycker mycket om de två bilderna nedan.
 
 
 
Maja.

Fint!

Kategori: Maja

 
- Igår shoppades det/och slogs in julklappar tillsammans med Ellen och Per.
 
- Igår fick jag ett riktigt, analogt, julkort, från Anneli. Tack Anneli! :)
 
- Igår svarade min uppsatshandledare att ja, nu är det bara småsaker kvar innan du är klar.
 
- Igår, och nu på morgonen, har jag fixat dom där småsakerna.
 
- NU HAR JAG JULLOV!
 
Fint!
 
Maja.

Fotofavoriter 2014

Kategori: Maja

Igår när jag var ute på promenad så kom jag på ytterligare ett sätt att blicka tillbaka på året. Att leta, hitta och visa favoritfoton som jag tagit under 2014. Det var riktigt kul att kolla igenom alla mappar och jag hittade en hel del foton som jag kände att jag tycker mycket om. Tänkte visa er en bunt!
 
Först ut är två foton på mig själv. Den ena från när det var grön vårexplosion i skogen och den andra från när jag var ballongansvarig på min lillasysters student. Jag minns inte om de är tagna med fjärrkontrollen eller självutlösare men jag kommer ihåg hur klurigt det var, framför allt där i skogen, när jag skulle balansera kameran på högkant uppe på kameraväskan på en knölig skogsstig (nej, jag hade inte stativet med mig...). Så det är nog en ganska stor del i varför jag tycker om just den, att få till allt med kameran och fånga sig själv mitt i hoppet är ju inte lätt! Dessutom gillar jag mina smutsiga barfotafötter. Den andra tycker jag nog mest om för att jag har fin klänning som jag håller upp för att inte blöta ner samtidigt som jag har gummistövlar på mig och ser så glad ut där jag kikar upp mot ballongerna. Och att det är så himla grönt runtomkring. Helheten alltså.

 
 
Nedan följer två naturfoton som jag tycker mycket om. Jag älskar att gå nära nära nära, men mitt dåliga tålamod gör det svårt att få det riktigt bra. I de två fallen nedan tycker jag dock att jag har lyckats. På den första gillar jag djupet och hur både spindeln och några runda små perfekta droppar är i fokus medan annat är suddigt. Den med grässtrået är inte perfekt på så vis att det inte är hundra fokus i droppen, som man ju helst vill ha, men jag tycker mycket om den ändå. Det är nog de andra grässtråna som är ännu suddigare som gör det, liksom ljuset bakom och upp-o-ner-världen, med den lilla solen, i droppen.
 
 
 
Slutligen vill jag visa två djurfoton som har fastnat hos mig. Djur är tacksamma objekt och speciellt fåren har varit riktigt schyssta modeller genom åren. För att inte tala om lammen! Det översta fotot här nedan har jag såklart också mycket att tacka ljuset för. Jag tycker att det är så fint när solen lyser in genom plankorna. Något annat jag tycker om med denna bild är samspelet mellan lammen och mamman. Hur mysiga de är tillsammans och hur mamman ser lite trött ut, medan lammisen gosar loss. När det gäller det sista fotot har jag lite svårt att sätta fingret på varför jag tycker om det. Jag tror på något vis att det är mörket som håller på att falla och att färgerna i växterna samtidigt kommer fram så fint. Och så är det något med det mörka fårögat.
 
 
 
Vilken är din favorit? :)
 
Kanske blir det något mer sånt här inlägg innan året är slut...
 
Maja.

Kola!

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
I tisdags kväll gjorde jag kola. Jag laddade genom att knapra på en pepparkaka och sen satte jag igång. Knäcken som kokades häromdagen blev lite väl hård, så jag bestämde mig för kolan inte fick bli det. Jag gjorde hur många kulprov som helst och... den blev för mjuk! Fast efter att ha stått i kylen över natten hade de små kolorna perfekt konsistens, och goda blev de!
 
Maja.

Var har jag varit?

Kategori: Maja

Med december kom en liten fundering på om, och i så fall hur, jag skulle sammanfatta året som gått. Jag tycker alltid att det är så himla svårt, jag menar, hur ska jag kunna sammanfatta ett helt år, bestående av nästintill 365 blogginlägg, med bara ett fåtal bilder och ord? Det går ju typ inte. Det känns som att det är svårt att göra året rättvisa med en sammanfattning. Meeeen, samtidigt vill jag gärna ge det ett försök. Jag börjar med ett inlägg nu, om var jag egentligen har varit år 2014, och så får vi se om det kommer något mer om året eller om det stannar där. Jag går helt enkelt igenom min kalender nu och ser var jag har varit.
 
Den första lilla resan jag gjorde i år var i mitten februari. Jag besökte då Moa och Falun över en helg. Vi hade det mysigt och bokade en resa...
 
Den 28:e mars till 4:e april var Moa och jag på Gran Canaria! Urhärlig vecka. Såklart!
 
Jag har också befunnit mig i Nyköping, hos storasyster, några gånger under året. Exempelvis den 12:e juli tillsammans med girlsen i min familj och Wiksgirlsen då vi myste loss och mumsade på glass och med mor, lillasyster och mormor den 19:e juli då vi åt lunch vid havet och var på teater.
 
Två andra sommaruflykter var teater i Lerbäck och Harry Potter-utställningen i Norrköping!
 
Den 15:e augusti åkte Philip och jag Vättern runt (med bil).
 
Och i november var vi i München i fyra dagar.
 
Och den senaste lilla resan var ju till Falun nu i december med hela kvinnogänget (minus Ellen)!
 
Vilket bra år! Vilka fina ställen jag har varit på och vilka roliga saker jag har hittat på och vilka fina människor jag har hängt med. Fint, fint, fint!
 
Maja.

Två varv runt huset

Kategori: Maja

 
 
 
 

 
Det känns mer som höst än vinter, men det blir jul ändå.
 
Maja.

Femtonde december

Kategori: Maja

Idag har jag vaknat hos Philip, haft svårt att gå upp på grund av alla kramar och druckit yoghurt i sängen.
Jag har 50-minuterspromenerat hem till Sonnorp utan att lyssna på några ord eller toner utan bara gått, och jag har nästan mött lillasyster i dörren.
Jag har småpillat med småpill i uppsatsen och läst mer och strukit under mer.
Jag har ätit varma mackor med ost och tomat och jag har duschat och jag har huttrat i tråkvädret.
Jag har lämnat pappa på hans jobb och hämtat mamma på hennes.
Jag har åkt till frisören och blivit nyklippt.
Och alldeles nyss avnjöt jag melliset nedan.
 
Maja.

Min söndag

Kategori: Maja

Imorse vaknade jag hemma i Sonnorp vid sex men lyckades somna om till tio. Då blev det frukost framför kakelugnen och bredvid tre tända ljus.
 
Sen pluggläste jag lite på samma sköna plats. Ska vara typ helt klar med uppsatsen på torsdag. Gulp.
 
Jag skrev också julkort!
 
Och eftet lunch kom Philip till Sonnorp. Vi borstade lite på Caputte och tog en liten skogspromenad.
 
Och så drack vi varm choklad och spelade Yatzy i sängen. Och sen åkte vi och åt god älgmiddag och saffransbullefika med Philips familj. Och nu är vi hemma hos Philip! Himla fin tredje advent alltså! :)
 
Maja.

Det här med julklappar...

Kategori: Maja

En födelsedagspresent från Philip, till hans kompis, inslagen av mig. Fin va!?

Visst är det svårt det här med julklappar!? Jag tycker verkligen det. Jag är ju ingen person som gillar att shoppa heller och jag har ganska svårt att komma på vad jag själv önskar mig. Och man vill ju ge något bra och det värsta som finns är ju när det blir så tydligt ojämt, att det åt ena hållet ges något dyrare. Men det kanske inte behöver vara så svårt. Ellen och jag har redan köpt julklappar till varandra, tillsammans, vi vet visserligen vad vi kommer få, men det är något vi vill ha och lite överraskningar kommer man ju ändå få den där dagen. Philip och jag har också pratat oss samman och kommit på något smart som vi ska köra på. Vi ska ge varandra någon liten gåva, för kanske 50-100 kronor och så ska vi ge varandra varsin lördag i början av nästa år. En dag då man planerar in allt från frukost, lunch, middag och någon aktivitet. Det känns jättebra och mysigt och fint och inte alls lika ångestit!
 
Trevlig luciakväll från mig till er! :)
 
Maja.

Hej, Knäck!

Kategori: Maja

 
 
 
 
Maja.

Snösnurr

Kategori: Maja

 
Jag är dålig på att pausa. Den här gången var det vädrets fel. Plötsligt började det össnöa och jag pälsade på mig och skuttade ut i snön med kameran.
 
 
 
 
 
Nu snöar det inte längre och snön på marken kommer nog försvinna fortare än man hinner säga prinskörv. Men ändå.
 
Maja.

japp,

Kategori: Maja

paus
 
 
Maja.

Julmarknad i Falun

Kategori: Maja

Vi hade det så mysigt så uppe i Dalarna hos Moa.
 
Imorse åt vi gófrukost. Vi firade både andra advent och mammas födelsedag. Med tomtebloss såklart.
 
Efter frukost promenerade vi mot julmarknaden som var vid gruvan. Jag gick bredvid en fågel.
 
Det var en jättebra marknad. Större än jag trodde. Ganska mycket folk, men inte fööör mycket. Och sådär lite av varje, men mest massa fint och inte alls mycket krimskrams. Och billigt. Och mysigt. Här kommer några bilder:
 
 
 
 
Förutom att vara på julmarknad och äta frukost idag så var vi på Åhléns en sväng också, där köpte jag jul- nyårsklänning och strumpbyxor och så lunchade vi hemma hos Moa. Igår gick vi på stan och så åt vi på restaurang på kvällen. Jag (och mamma och Karin) åt kyckling inlindad i prosciutto, sallad med valnötter och päron och till det pommes och aioli. Så otroligt gott var det! Och så sov vi alla sex i Moas lilla etta i natt, men vi fick gott och väl plats och kunde sova så gott. Tack Moa och tack hela gänget! :)
 
Maja.

Tillbakablicksfredag

Kategori: Maja

Jag roade mig just med att blicka tillbaka i bloggarkivet. Denna gång på december förra året. Där fanns mycket fint, så jag tänkte visa er lite.
 
Förra årets pepparkakshus till exempel. Dasset!
 
Den sjätte december skrev jag så här och la upp detta foto (längtar efter snö nu):
 
I början av december förra året målade jag en nyårstanke - GE ALLT PÅ RÄTT STÄLLEN. Fint tycker jag. Och värt att tänka på fortfarande.
 
Den fjortonde december la jag upp detta mumsiga:
 
Och några dagar senare var jag på kusinen Astons julshow i Hallsberg. Synd att det inte blir någon i år!
 
Förra årets gran såg ut så här:
 
Och en av mina julklappar innehöll modellera som jag gjorde några små frukter av:
 
Jag avslutade bloggåret 2013 med följande ord:
---------------------------
 
Sikket långt inlägg det blev! Men det fanns så mycket fint under december 2013. Fast december 2014 är/blir nog ännu bättre!:)
 
Imorgon blir det en tyst dag här på bloggis för jag ska åka norrut. Jag ska nämligen hänga i Falun tillsammans med mamma, storasyster, Moa, Karin och Freja lördag-söndag. Vi ska bland annat besöka en julmarknad och ryktet säger att det finns snö i Dalarna. Mysigt ska det bli! Rapport kommer på söndag kväll!
 
Maja.
 

Fem svartvita från idag

Kategori: Maja

Hej på torsdagseftermiddagen!
 
Jag har haft en himlans bra dag så här långt (och har ingen anledning att inte tro att det ska fortsätta så).

Jag åt god frulle imorse så där strax före halv nio. Visst får man äta pepparkakor till frukost varje morgon hela december? ;)
 
Sen åkte jag in till Linkan och universitetet där det var seminarium 10.15-12. Igår skulle vi lägga upp 1-2 sidor av våra uppsatser, någon del som vi ville att någon skulle läsa liksom. Och idag pratade vi om det helt enkelt. Det blev bra diskussioner och jag fick lite nya bra saker att fundera på.
 
Sen åkte jag in till stan i Linköping där jag mötte upp Ellen. Vi åt lunch tillsammans. Kycklingtoast!
 
Huvudsyftet var dock att hon skulle hjälpa mig att shoppa. Julklänning och skor. Det blev ingen klänning men skor köpte jag. Dr.Martens för vinterbruk (dönöjd!). Jag köpte också leggings med fleecefoder (strumpbyxorna var slut, men under så där höga skor kan man ju möta leggingsarna med vanliga strumpor tänker jag), bra grej!
 
Vi hängde väl på stan drygt två timmar innan vi tog tåget hem till Motala och cyklarna hem till Sonnorp och väl hemma åt vi nyponsoppa med glass och biskvier. Gött gött!
 
Nu har jag just ägnat mig åt lite skovård och snart ska jag åka iväg igen för kvällsmys med världens bästa Philip. Vilken torsdag va!? Hoppas att just din dag också varit superb! :)
 
Maja.

Fåglar ute - och inne

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
 
Jajemen, nu matas småfåglarna hemma i Sonnorp igen. Det finns såna där fröbollar och det är frön i det där gamla slitna fågelhuset. Fåglarna bryr sig inte om skicket på huset ett endaste dugg dock, de verkar bara överlyckliga över maten. Kvittrar och flaxar och knaprar loss. Det är faktiskt kul att kika på dem lite ibland och leta fåglar genom kameralinsen. Något som inte var lika kul var när en liten blåmes bestämde sig för att flytta in i vårt stora människohus igår. Nej, vi bjöd inte in den, men det finns en del skavanker (läs: åtminstone blåmesstora hål) i ett så gammalt hus som vårat. Den kom alltså, via en sån där sidogarderob, in på övervåningen och jag fick fatta närmsta paraply, för att skydda mig naturligtvis, och mota ut den lilla blåmesen genom takfönstret. Något att skriva på cv:t kanske? Om jag mörkar det där med paraplyt?
 
Maja.

Det bästa jag vet

Kategori: Maja

Hand i hand den tionde maj.

Jag var rädd. Rädd för att gå själv. Rädd för att gå tillsammans. Nästan ännu räddare för att gå tillsammans.
Jag släppte hans hand och såg på honom hur han kanske inte blev ledsen, men ledsnare.
"Det är viktigt att kunna gå själv", sa jag, på något vis både trevande och bestämt.
"Joo, men det har jag ju gjort så mycket nu...", sa han, och blickade liksom lite blygt ner i asfalten.
Jag tog hans hand igen och tryckte den hårt. Jag hade också gått själv tillräckligt.
 
Nu är jag inte rädd för att gå tillsammans längre. Nu är det det bästa jag vet. Att gå hand i hand med Honom.
Idag har Philip och jag varit tillsammans i nio månader och vi är det bästa jag vet.
 
Maja.
 

Årets hus

Kategori: Maja

Igår jobbades det med kavel, plåtar, formar, smält socker och kristyr. Det var kul! Ellen och jag valde att skapa självaste Sonnorpshuset i år. Och nöjda blev vi! :)
 
 
Fint va!?
 
Speciellt så här på måndagar brukar jag tänka lite extra på bloggen, inte direkt så att jag planerar till punkt och pricka, men jag klurar lite på vad det kan komma att bloggas om den kommande veckan. Denna vecka blir det nog lite kärlek, en tillbakablick, kanske en rapport från en ganska vanlig dag, ett inlägg med ett knippe naturfoton och en rapport från norr. Tror jag. Häng på! :)
 
Maja.