majjaeriksson

En jobbfundering

Kategori: Maja

Hej!
 
Jag slogs av en fundering idag. Boken nedan kom in och jag började fundera på vad som är rätt/fel/bra/dåligt/mitt ansvar/inte mitt ansvar.
 
 
Typ. Som barnbibliotekarie har ju jag ansvar för att köpa in barnböcker och i de allra flesta fall tycker jag att det är ganska lätt och bara kul. Men vissa böcker kan vara svårare tycker jag. Och eftersom jag inte har läst böckerna innan jag beställer dom så vet jag ju inte helt å hållet hur innehållet ser ut.
 
Är det här en bok som jag tycker är bra? Som jag tycker barn ska läsa eller få uppläst för sig? I det här fallet är jag minst sagt osäker. Boken är visserligen skriven på ett humoristiskt sätt och hade högt betyg från recensenten men jag vet inte om det är nödvändigt/bra att små barn serveras tankar och idéer om hur kroppen ser ut och om ett visst utseende är "bra" eller "dåligt"? Oavsett hur berättelsen slutar.
 
Jag slogs också av tanken om det hade varit så att det var pappan i boken som tyckte att mamman var tjock. Den berättelsen hade ju aldrig skrivits?
 
 
 
Det är ingen bok jag själv skulle välja att läsa upp på en sagostund om man säger så, men nu undrar jag om jag ens skulle ha lagt in den i katalogen....
 
Vad tänker ni, mammor, mormor, lärare och förskollärare? ;)
 
Maja.

Lördagspyssel

Kategori: Maja

Igår vid fyra-tiden på eftermiddagen tog jag och lillasyster bilen och körde norrut till Askersund. Vi hade varsin godiskopp emellan oss och sjöng hellre än bra med till diverse låtar från den där gamla spotifylistan vi tillsammans skapade för flera år sedan. 

(null)

Målet var Nyponvägen och kusinerna i Askersund. Och anledningen var pyssel. Och som vi pysslade sen. I timmar satt vi böjda över våra böcker med paus endast för mat och fika. Gjorde misstag, blev nöjda, frågade varandra om råd, bläddrade, klippte, limmade och höll upp det vi gjort för att visa och för att se på avstånd.

(null)

Vi hann alla med en hel del och jag kan visa vad jag fick gjort.

Jag broderade grönska:
(null)

Limmade in en bok-tjej:
(null)

Klippte och limmade in lampor:
(null)

Klippte och limmade in tékoppar:
(null)

Och stämplade "slut":
(null)

Om tre veckor blir det pyssel med systrarna Wik och jag undrar om jag kommer få plats med några datum och planering i min bok eller om allt det där pysslet kommer ta över fullständigt. I så fall får det bli så. ;)

Maja.


Läsåret 2020

Kategori: Maja

2020 ska bli ett hejdundrande läsår har jag tänkt. Inte läsår som i skolår utan läsa-bok-år. Jag har redan hunnit läsa(/lyssna på) tre och jag har många intressanta titlar på G! Tidigare har jag "bara" listat lästa böcker i sin enkelhet, men i år målar jag av framsidorna. Tror det kan bli riktigt fint när hela uppslaget är färglagt och det kommer dessutom göra det lättare att komma ihåg alla böcker när jag kan se dom framför mig i december sen. :)

(null)

Trevlig helg!

Maja.


Trerättersmåndag

Kategori: Maja

Hej från morgontåget!

Jag är så tacksam över att jag inte behöver gå upp före sex alla dagar i veckan. Och tisdagen känns som en perfekt dag för sovmorgon.

Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Jag skulle skryta om min kväll igår. När jag kom hem efter halv fem möttes jag av ballonger, tulpaner och välkommen-hem-skylt på köksbordet.<3 Notera att jag hade åkt hemifrån på morgonen och inte sju månader tidigare.
(null)

Jag fick dessutom veta att det skulle bli trerätters januarimåndagen till ära. Jajemen, min sambo är inte dum.
(null)

(null)

(null)

Tack för vardagslyxen, världens bästa!<3

Maja.

Berg, lera och tortillapizza

Kategori: Maja

Man borde alltid ha tredagars-helg. Då hinner man göra nytta en dag, inte göra så mycket alls en dag och göra en utflykt en dag. Så blev det för mig den här helgen och nu ligger jag här i sängen klockan 21.15, nöjd med helgen och redo att läsa lite innan läggdags. Men först vill jag visa lite bilder från idag.

Philip och jag har nämligen varit i Tiveden. Jag har varit där med skolan någon gång, jag tror det var i mellanstadiet, men det är inget jag minns mycket av. 

Men idag åkte vi dit iallafall. Vi kom iväg vid halv elva och var framme ungefär en timme senare.
(null)

Bättre utflyktsväder kunde vi ju knappast önskat oss. Och så var det nog fler som tänkte för det var många bilar på parkeringen.
(null)

Vi valde Trollkyrkorundan som var 4,6 kilometer och skulle ta 3,5 timmar. Vilket nog stämde rätt bra för vi var ute ungefär fyra timmar inklusive lunchstopp. Vi följde den röda slingan.
(null)

Redan efte en kilometer stannade vi för lunch. Tortillapizza!
(null)

(null)

(null)

Metesjön.
(null)

Sen vandrade vi på. 4,6 kilometer är rätt långt när man ska över berg och ner i dalar och se upp för hala rötter och blöt lera och så upp igen och ner igen och lite upp till. Bilderna får tala för sig själva.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Jag kommer antagligen ha lite träningsvärk i benen imorgon, men det var det så värt!

Nu ska jag läsa tills ögonen inte orkar mer (vilket nog är ganska snart).

Vi hörs i veckan!

Maja.

En torsdag på jobbet

Kategori: Maja

Hej!
 
Jag tänkte att jag skulle berätta vad jag har gjort på jobbet idag.
 
Mina dagar och veckor kan se lite olika ut vilket jag uppskattar. Varje vecka har jag en eller två passfria arbetsdagar vilket innebär att det är arbetsdagar då man inte jobbar nere i lånedisken. Man har alltså möjlighet att planera sin egen tid och göra sånt man behöver göra "bakom kulisserna" och på kontoret. Idag var en sån dag för mig. 
 
När vi inte jobbar till stängning börjar vi i regel klockan 8, så det gjorde jag idag. Jag brukar vara på plats cirkus tio i. Dagen börjar alltid med att alla som är här på morgonen sätter upp återlämnade böcker i sina rätta hyllor. Ibland är det mycket och tar en timme och ibland är det inget alls. Idag var det bara lite böcker.
 
När det var avklarat tog jag och min kollega en bild. Varje torsdag är det nämligen en i personalen som delar med sig av fem tips (på instagram, facebook, hemsidan och en tv-skärm på biblioteket) och idag var det min tur. Jag valde att tipsa om fem barnböcker med temat att vi alla är olika och om att våga vara sig själv. Man är fri att tipsa om vad man vill inom litteratur och kultur och jag som barnbibliotekarie behöver inte tipsa om sånt som vänder sig till barn, men den här gången valde jag att göra det. Tycker bilden blev helt okej? 
 
 
Halv tio har vi fikarast. Jag har en fin kopp som jag fick i julklapp av lillasyster. För liten för té hemma, men perfekt för fikarasten på jobbet.
 
 
Idag har jag också lagt in sprillans nya böcker! Och det är nog en av höjdpunkterna med det här jobbet tror jag. Att välja vilka böcker som ska köpas in och sen registrera dom och ställa upp dom nere i biblioteket. Förutom att lägga in dom i bibliotekskatalogen gör jag lite annat fysiskt fix med dom, vissa ska ha en prick på ryggen, andra en bilderboks-stämpel längst bak, och sånt. 
 
 
På barnavdelningen finns en lite större skyltplats och där ställde jag upp ett gäng av dagens dagsfärska böcker.
 
 
Annars är jag ganska mycket i planeringsstadiet nu eftersom jag är ny och det är nytt år. Planen är att jag ska ha klassvisningar för Tranås andraklassare så det håller jag på att boka in. Hittills har jag bokat in 5 av 10 klasser som ska komma på besök i vår. Jag har också bokat in ett besök på Öppna förskolan på familjecentralen i början av mars. Idag bestämde vi också två datum då jag ska ha sagostund på bibblan i vår. 

Det känns rätt skönt att ha januari och februari nu för att spika allting och förbereda inför sånt jag ska hålla i, eftersom allt är första gången för mig. 
 
Efter lunch beställde jag ännu ett lass med nya böcker, 31 stycken för att vara exakt. Och klockan 15.30 slutade jag efter en lugn men också produktiv jobbdag.
 
Och nu har jag helg eftersom jag är ledig imorgon eftersom jag jobbade i lördags. Skönt!
 
Maja.


Veckan och retro”tyg”

Kategori: Maja

Gó söndag!

Lasagnen är i ugnen och jag tänkte passa på att skriva några rader som jag faktiskt lovade.

Jag lördagsjobbade igår vilket gör att det känns extra segt med söndag "redan" idag, men det innebär också att en skön fyradagarsvecka med ledig fredag väntar. På onsdag ska jag dessutom till Linköping på litteraturutbildning hela dagen så det blir en ovanlig jobbdag mitt i veckan med.

Men nog om det nu. Jag tänkte visa lite bujo-pyssel också. Häromsistens kom jag ju nämligen på den brilijanta idéen att använda mina gamla retrotidningar jag har liggandes på hög här hemma. Jag bläddrade igenom allihop och klippte ut massa fina gamla "tyger" som nu gör sig bra i min 2020-kalender.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Jag ser fram emot att fylla den med mer pyssel, minnen, bilder, grubbel och idéer.

Vi hörs snart igen!

Maja.

Måndagsluften

Kategori: Maja

Det behövs ett hej. Hej. Där satt jag och skrev om bättre bloggtider på den här sidan decennieskiftet och så började året med tystnad. Skärpning. Jag vill ju dokumentera och bevara för framtiden.

Som den lilla måndagsutflykten till exempel. Det har ju varit mörkt och det har jobbats en del i mellandagar och så och det har behövts komma ut. På en ordentlig strapats. Det kändes. Så då gjorde vi det helt enkelt. Jag, Philip, mamma och Ellen. I måndags.

Vi åkte till Birgittas udde. Promenerade ut i det grå och ut på udden.
(null)

Hade med kaffe, varm choklad och julklappstryfflar. 
(null)

Spejade.
(null)

(null)

Såg spår av andra.
(null)

På tillbakavägen gick Philip och jag oblygt in på en tomt. Till en för tillfället igenbommad sommarstuga. Och plötsligt drabbades jag av en sån där längtan som liksom skakar om lite. Nån gång vill vi ju bo så där. Ett litet hus. Gärna vid vattnet. Och jag vill så gärna ha ett trädgårdsland. Och ett växthus.

(null)

(null)

(null)

Känslan är rätt härlig ändå. Att liksom längta på avstånd. Se fram emot utan press och stress. Nån gång.

Vi hörs på söndag. Lovar.

Maja. 

Hej 2020

Kategori: Maja

Hade du en bra sista 2019-dag? Det hade jag.

Vi började med brunch vid kvart i elva, Philip och jag.
(null)

Diskade och städade ganska bra, men pausade för luft vid 12-tiden. Luft och sol. Och hopp.

(null)

(null)

14.20 hade jag på mig glitterstrumpbyxor men också nattlinne.
(null)

Och vid 17-tiden var vi hemma hos Emma, Pontus och Ebba där 2019 skulle firas ut och 2020 in. Där var också Lovisa, Martin, Signe, Tilda, Tobias och Sigrid. Vi åt en klassisk trerättersmiddag.

Toast Skagen.
(null)

Oxfilé och hasselbackspotatis.
(null)

Och créme brûlée som det inte blev någon bild på. Allt blev verkligen superlyckat och gott och bra timat. 

När barnen hade somnat spelade vi lite spel och tomteblossade, skålade och såg lite fyrverkerier från altanen.

(null)

Skål till Philip och alla andra och hej 2020!

Maja.