majjaeriksson

Att åka bokbuss

Kategori: Maja

 
 
Gårdagen blev en lång dag. Först var jag med på ett möte för all personal 8.30-9.30. 10-11.15 blev det lite info om, och förberedelse inför, bokbusstruren. 11.15-13.15 var det långlunch och så lite förberedelse igen innan vi körde ut med bokbussen klockan 14 för att komma tillbaka till bibblan 19.30. 19.30 trampade jag fort förbi läggan för 20.00 gick nästa buss, denna gång utan böcker, till Norrköping och sen några minuters väntan i Norrköping innan pendeln gick till Motala där jag var framme 22.32.
 
Men låt oss spola tillbaka lite! Det var roligt att åka bokbuss. Emellanåt, när det inte kom så många, kunde det bli lite segt, men i allmänhet tyckte jag att det var skönt att det inte var massa folk utan att man hann med allt i behaglig takt. Det var också så fint med dem som kom för jag förstod att många var stammisar och en dam sa att det är sån tur att ni finns, så jag får mina böcker, jag hade inte tagit mig in till biblioteket annars. Så ja, bokbuss var en fin grej. Igår åkte jag alltså med på kvällsturen och vi stannade då vid två förskolor och sen lite mataffärer och torg och så. På tisdag ska jag få åka med på en skoltur, och då ryktas det om lite mer liv och rörelse i bussen.
 
Nu är jag alltså på plats i Motala för långhelg. Innan det blir helg på riktigt ska jag dock på möte klockan 10, inför museivärds-jobbet.
 
 
Maja.

Att hänga i Flen

Kategori: Maja

Jajemen, nu har jag varit i Flen. Jag var med på ett möte på Länsbildningsförbundet Sörmland tillsammans med några representanter från andra bibliotek och studieförbund och så. Men innan mötet hann jag promenera omkring lite. Så här kan det se ut i Flen:
 
 
Mötet började klockan 12 med lunch. Ganska lyxigt sådär.
 
Efter mötet fick jag följa med till biblioteket i Flen och kolla läget lite där och vara med och lyssna på ett samtal mellan en från Flens bibliotek och en från länsbiblioteket. Jag har känt mig lite som femte hjulet idag och någon som inte riktigt har där att göra, men samtidigt suger jag åt mig av det jag kan och jag har blivit väldigt fint mottagen, och aldrig har jag varit så social som idag. Det tar på krafterna att vara social och alla nya intryck och nya människor. Så nu är jag alldeles trött. Men en bra dag har det varit!
 
Imorgon ska jag åka bokbuss och sen ska jag åka hem till Motala på kvällen för på torsdag ska jag på personalmöte inför sommarjobbet och på fredag är det första maj och ledigt. Det går fort nu!
 
Maja.

Att hitta nytt naturreservat

Kategori: Maja

 
Idag kände jag att det var dags för en promenad på nya vägar igen. Så jag gjorde det enda rätta - tog fram kartan. Jag bestämde mig för att jag skulle "leta efter" Lindbackes naturreservat. Det var inte svårt alls. Man har ju ändå en orienteringskarriär i ryggen. ;)
 
 
 
 
Jag kom till en spännande skylt. Om jag följde den? Jajemen!
 
Jag vet inte hur "alternativ" vägen var. För min del kunde det stått "Fin väg".
 
 Sen kom jag in i ett litet skogsparti. Gillar starkt att det börjar bli grönt där uppe.
 
På hemvägen gick jag förbi ÖoB och kunde inte låta bli att smita in. Köpte en liten chokladbit och en trisslott. Var på lite sånt där jag-vill-vinna-och-aldrig-jobba-humör-och-struntar-jag-i-att-köpa-en-lott-när-jag-nu-har-tänkt-tanken-så-är-jag-dum-för-nu-vinner-jag.
 
Jag vann dock noll kronor gånger fem. Och det blir ju noll kronor. Tyvärr. Men daimen var god och promenaden var fin så jag är inte heldeppig ändå.
 
Imorgon ska jag hitta nya vägar igen. Jag ska till Flen! Tanken var att jag skulle följa med min handledare dit på ett möte, men min handledare är tyvärr sjuk, men hon tyckte att jag kunde åka dit ändå. Så jag ska åka buss dit imorgon klockan tio och sen få skjuts hem av någon främling på eftermiddagen. Det blir en ny upplevelse det, men det blir nog bra! :)
 
Maja.

Vår vårsöndag

Kategori: Maja

Idag har det varit en fin dag. Så fin att det här nedan kommer en 10-bilders-bomb från dagen.
 
Jag vaknade och blev stirrad på av dessa två godingar. Sängen är liten och vi får inte plats allihop. Så ibland hamnar vissa i byrålådan. Jag har inte hamnat där än dock.
 
Äntligen blev det (nästan) symmetrisk frukost!
 
Efter några timmar i soffan for Philip och jag ut i solen. Till Sjöbo-Knäppan. Det var så skönt och så fint idag. Det kändes nästan som sommar. Vi klättrade upp i fågeltornet. Där var det fin utsikt över Boren.
 
Vi hade dock överblivet lördagsgodis med oss så det blev lite kikande i en annan riktning också... ;)
 
Jag älskar kindpussar<3
 
Marken var helt täckt av vitsippor.
 
Efter en härlig stund ute åkte vi hem igen. Det blev Yatzy i soffan. Jag vann med 297-232.
 
Vid halv fyra var vi på plats hos Philips morfar där vi blev bjudna på pressad potatis och lax. Så gott. Lax är en personlig favorit!
 
Efter maten blev det lite sollapning på balkongen.
 
Där det sedan serverades äpplekaka till efterrätt.
 
Klockan 18.02 gick mitt tåg och sen 20.15 har jag varit i Nyköping. Imorgon är det dags för praktikvecka nummer fem av tio.
 
Maja.

Grönt i fönstret

Kategori: Maja

Imorgon är det fem veckor sedan jag planterade mina små frön som jag köpte på IKEA. De har vuxit på bra i sina omaka krukor i det varma solfönstret. Mycket vatten har de fått och ibland har de fått snurra ett halvt varv för att inte helt och fullkomligt falla för solen. Till nästa helg ska dock vissa av dem få genomgå en liten omplanering för så pass stora är de nu.
 
Men så här ser de ut ikväll:
 
 
 
 
 
 
Maja.

Vita muggar + nagellack = sant

Kategori: Maja

Tidigare idag när jag läste bloggar hittade jag ett inlägg på denna blogg som attackinspirerade mig och redan ikväll var jag och lillasyster tvungna att själva testa att marmorera muggar med nagellack. Som tur var hade jag sex vita oanvända muggar bland mina flytta-hemifrån-grejer som jag liksom inte har kommit för att använda än. Och är det något jag har gott om så är det ju nagellack.
 
Det man gör är helt enkelt att fylla en plastlåda eller dylikt med ljummet vatten, hälla i nagellack, ett i taget, men hur många man vill, och se till att nagellacket liksom lägger sig på ytan, och sen doppa ner en mugg och så dra upp den och så är det klart! Det gäller dock att vara lite snabb och något som jag nog kunde gjort bättre var att skaka av lite mer vatten. Nu blev det som lite droppar som liksom förstörde lite grann, men nu vet jag hur man gör och hur enkelt det var och jag vill absolut prova någon gång igen! Något som kan vara bra att veta är att det går enkelt att tvätta av muggarna med nagellackborttagningsmedel (måste använda det som hänga-gubbe-ord!) om man känner att man vill få en chans till. Och, om man vill kunna diska de i maskin måste man tydligen ha något slags lack som gör att det håller bättre. Och, muggarna behöver torka minst tre timmar innan användning.
 
Nog babblat, så här blev mina fyra (Ellen fick testa på de andra två):
 
 
 
 
Ganska häftiga, eller hur!? :)
 
Nu är jag hos Philip. Fast han är på klassfest. Det känns inte så konstigt att vara här själv nuförtiden, men det känns lite underligt att jag ska gå och lägga mig när han inte är hemma. Jag ser dock framemot att vakna till av att han kommer hem och glider in under täcket bredvid mig. Det känns fint det.
 
Maja.

Körsbärsblom och kärlek

Kategori: Maja

 
 
Man behöver inte åka hela vägen till Stockholm. Nyköping räcker. ;)
 
Så här skrev jag för nästan ett år sedan:

Ikväll är det jag som gråter mest. Ögonen fylls av tårar och det svämmar över. Jag säger att jag inte vet varför jag gråter. Han säger att du vet, det är bra att gråta. Jag ska hem. Jag säger att du behöver inte följa mig, du får om du vill, men du behöver inte, jag klarar mig själv. Han säger att jag vill nog det ändå. Och jag säger att jag vill nog det också egentligen. Så han följer mig. Vi tar cyklarna, men vi leder dem. Man vill ju hålla handen. Det är alldeles stjärnklart. Alla stjärnor där uppe som är så små så små gör det tillsammans lite ljusare. Månen är en tunn skära. Vi går över gräset, under körsbärsträden. Jag blickar uppåt. Körsbärshimmel under stjärnhimmel. Kinderna är lite sådär kladdiga av tårar. Jag skrattar när han med en lätt dunk försöker släcka en flimrande gatlykta, men bara gör den starkare. Jag lagade den nog istället säger han. Och då vet jag varför jag gråter. Han har nog lagat mig. Och det är därför jag gråter, jag gråter för att det är så fint och jag gråter för att jag är livrädd för att vi ska försvinna.

---

Fint tycker jag. Och det finaste är att vi finns kvar. Om 49 minuter går tåget mot honom.

Maja.

Hyllar: Symmetrisk frukost

Kategori: Maja

Idag börjar jag så sent som klockan 11 (jag slutar 20), så jag tänkte passa på att mysäta god frukost framför Nyhetsmorgon. Det tycker jag om. Något annat jag tycker om är instagram så jag tänkte tipsa er om ett frukost-konto som jag följer - nämligen Symmetrybreakfast! Här kommer fyra personliga favoriter:
 
 
Jag längtar efter att äta frukost tillsamans med Philip fredag, lördag och söndag. Kanske blir någon alldeles symmetrisk. :)
 
Nu kurrar magen!
 
Maja.

Långlunch i solen

Kategori: Maja

Idag var jag på praktiken 8.30-12 och 14-18.10. Där emellan hade jag en två timmar lång lunchrast. Jag hade kunnat ta med mig en vanlig hedlig matlåda och värmt den i en micro och ätit i personalrummet och sen suttit och ugglat på mitt rum, men det gjorde jag inte. Jag gick istället till Ica och köpte sallad och kexchoklad och så strosade jag omkring på jakt efter en bra lunchplats.
 
 
Jag hittade en bra plats och åt min goda sallad och njöt av solen som verkligen värmde på mina svarta strumpebyxeben.
 
Jag vet att Karin Boye sa att det gör ont när knoppar brister, men jag vet inte jag, jag tycker det är rätt så jäkla gött jag.
 
Sen promenerade jag lite till. Mest för att hitta en ny bänk att äta dessert på.
 
Ja ni, det var mig en fin lunchstund värd att minnas! :)
 
Maja.

Små chokladbiskvier

Kategori: Maja

 
 
I eftermiddag har jag bakat chokladbiskvier. Det gick inte helt problemfritt, men jag lyckdes rädda situationen och nu står 17 små chokladbiskvier i frysen (det blev 18 men jag har smakat en).
 
I och med att jag stötte på lite problem/misslyckades lite så följde jag inte receptet till punkt och pricka, men jag kan dela med mig av hur jag gjorde.
 
Först och främst gör man bottnarna som består av 275 gram mandelmassa och en äggvita som man blandar ihop till en tjock massa. Sen fyllde jag en spritspåse med massan, men jag tror att det skulle gå lika bra att klutta ut det med en sked, men kan man spritsa så är ju det kul. Man spritsar helt enkelt ut små bottnar och i mitt fall blev det 18 stycken fast det enligt receptet skulle bli 30. Skjuts in i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter eller tills de fått lite färg.
 
Nästa steg är fyllningen. Då ska man hacka 200 gram mörk choklad. Mät upp 1 dl vispgrädde, 25 gram smör, 1 matsked apelsinsaft och finrivet skal av en apelsin och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör i den hackade chokladen tills den smälter. Det var här jag misslyckades. Jag vet inte varför, men av någon anledning så skar sig chokladsmeten och inte så lite heller, det blev en del som var tjock och korning och en del som var typ bara smör som la sig ovanpå... Men jag gav inte upp! Jag slängde och gjorde om. Då hade jag dock inte i apelsinskal, utan bara saft, så mina små biskvier smakar inte så mycket apelsin som det nog var tänkt, men men. In med smeten i kylen, eller i mitt fal frysen, för den var ganska lös.
 
Sen lossar man bottnarna från plåten och vänder på dem så att den platta sidan kommer uppåt. Och så kluttar eller spritsar man på fyllningen på bottnarna och låter de stå lite igen om det behövs (det behövdes i mitt fall).
 
Sist ut är doppningen. Enligt receptet ska den bestå av mörk choklad den också, men eftersom jag 1. misslyckades lite och gjorde slut på all choklad under fyllningsstadiet så fick jag kila till närmaste butik och köpa ny choklad och 2. tyckte att fyllningen kändes så chokladstark så valde jag en vanlig marabou till doppningen. 100 gram räckte. Man smälter helt enkelt chokladen över ett vattenbad och sen doppar man de små biskvierna i chokladen och låter de stelna igen.
 
Enligt receptet håller biskvierna i kylen i 1-2 veckor, men så länge kommer jag inte låta de finnas kvar, de blev nämligen riktigt goda och fler jag känner ska få smaka.;)
 
Maja.

Lite shopping och mycket fin kväll

Kategori: Maja

Idag klockan elva mötte jag, Lisa och Matheus mamma och Ellen vid Ikanohuset för lite shopping. Jag hade dock bestämt innan att jag bara fick köpa en sak och det höll jag också. Jag köpte spritspåsar och tre såna där tillhörande munstycken eller vad vi ska kalla dem. Och det blir ju en bra övergång till nästa mening ---> Imorgon väntar en kort dag på praktiken och efter det tänkte jag baka efter ett nytt recept från en ny bok. Om jag lyckas får ni se imorgon. ;)

Jag avslutar med tre promenadbilder igen. Ikväll, när lasangen stod i ugnen, promenerade jag nämligen ut till hamnen. Såå fin kväll. Verkligen energipåfyllande!
 
 
 
 
Maja.

Fredagsfint och lördagspromenad

Kategori: Maja

 Min fredagen började finfint med scones och göttiga tillbehör tillsammans med min käre Philip.
 
I födelsedagspresent av mormor fick jag bland annat armbands-fixar-grejer. Sen jag fick det har jag klurat på vad jag skulle vilja ha för ord runt handleden och igår blev ett Don't worry-armband till. För är det något jag kan vara bra på så är det att oroa mig. Jag oroar mig för framtiden. För att folk som inte svarar i telefon har dött. För vad andra tycker och tänker om mig. Osv. Det är förbannat dumt att oroa sig. Jag ska försöka dra ner på det och kanske kan armbandet hjälpa mig på traven.
 
Jag var också en sväng ute i stallet igår. Lammen som nu är en dryg månad gamla är så där gulligt rulltiga.
 
Och nu befinner jag mig i Nyköping sen imorse. Jag har varit på praktiken några timmar och efter det blev det en promenad. Det var dags att upptäcka lite nya vägar tänkte jag och spatserade ut på soliga gator och stigar. När jag kom till denna skylt blev jag givetvis nyfiken och följde pilen.
 
Bron var inte så mäktig/läskig som bilden jag fick upp i huvudet när jag läste "hängbro" var.
 
 
Men en hängbro är ju alltid en hängbro och en bra promenad blev det! Jag såg förresten årets första citronfjäril under promenaden. :)
 
Maja.

Bland vitsipporna

Kategori: Maja

 
Idag slutade jag tidigt och imorgon är jag ledig (för jag ska vara på praktiken på lördag igen) så idag har jag hunnit med att vara i alla mina tre nuvarande hem. Imorse vaknade jag ju förstås i Nyköping och nu är jag hos Philip, men där emellan har jag hunnit vara hemma i Sonnorp en sväng också. Fast jag var mest i skogen faktiskt. Bland vitsipporna.
 
 
 
Där trivs jag.
 
Maja.

Praktikdag 11

Kategori: Maja

Lägger in tre somriga foton för att lätta upp lite.
 
Idag har jag haft en varierad och bra dag på praktiken.
 
Dagen började med att jag cyklade (på Matheus cykel vars pedaler jag knappt nådde ner till) till en skola. Jag hade kollat upp ordentligt vart det var jag skulle och räknade "en rondell", "två rondeller", "över ån" och "en rondell till" och så "upp för en backe till vänster". Jag hittade rätt och kom fram just när jag skulle, nämligen klockan 8.15. På skolan var jag med när en grupp på 10 stycken läsglada 9-åringar hade bokträff. De är frivilligt med i gruppen just för att de tycker om att läsa. Det är en lärare och en bibliotekarie som håller i detta och så träffas de nån gång i månaden tror jag. De läser ibland samma bok och pratar om vad de läst och ibland har de läst olika böcker och tipsar varandra. Idag skulle de skriva manus, lära sig det utan till och spela in sina boktips på ipads. Det var jättekul att vara med för barnen var så engagerade, stolta och glada. Jag hoppas att jag kan få vara med nästan gång när Ewa (bibliotekarien) ska dit så jag får träffa de igen och se resultatet.
 
 
 
10.30-11 fick jag lite information om fjärrlån. Något som jag verkligen har slagits av när jag varit på biblioteket nu är hur mycket olika arbetsuppgifter det faktiskt finns. Jag är tacksam över att jag får en liten inblick bakom kulisserna så här och jag lär mig nya saker varje dag.
 
11.15-12 träffade jag nästa trevliga person som berättade om sitt arbete. Hon berättade bland annat om "Boken kommer" som handlar om att äldre får böcker hemkörda till sig och lite om hur de laddar ner och bränner ljudböcker till de som av olika anledningar inte kan läsa. Viktigt och kul arbete!
 
12-13 = Lunch.
 
 
13-13.30 berättade bibliotekets webbansvarige om bibliotekets hemsida och facebook och sina arbetsuppgifter.
 
13.30-15 ställde jag upp böcker i hyllor och plockade ner andra böcker. Det kan låta rätt trist så här, men jag tycker faktiskt att det är en rätt behaglig arbetsuppgift emellanåt. Det är lite meditativt, jag känner att jag gör nytta och så träffar man på lite roliga/intresseväckande titlar ibland. Dessutom är det skönt att efter en dag med mycket nya intryck och mycket information "bara flytta böcker", tycker jag.
 
Maja.

Vad händer sen?

Kategori: Maja

 
 
Tre höstiga favoriter från september.
 
Jag trivs bra på praktiken på biblioteket och det känns kul att det blir lite sommarjobb på ett museum nu i sommar. Men hela tiden måste man blicka framåt. I höst skulle jag vilja ha ett jobb. Men vi vet ju alla hur svårt det är med den saken, och jag har ju i inte direkt utbildat mig till något solklart där det kryllar med jobb. Jag har dock sökt några biblioteksjobb, men i å med att jag inte har någon bibliotekarieexamen så står väl inte jag högst i kurs hos arbetsgivarna direkt, men man kan alltid försöka tänker jag. Jag har ju ändå en hel del litteraturvetenskapliga poäng och har praktik på ett bibliotek genom min utbildning och så. Jag räknar dock såklart inte med att få ett jobb direkt så jag tänker söka lite småkurser inför hösten. Eftersom att jag är lite inne på det här med bibliotek nu så tänkte jag att jag kan söka kurser som ger mig lite mer kött på benen inom det området. Jag har hittat tre kurser som jag tänker söka och de är alla på distans och bara på halvtid och bara på 7,5-15 hp. De heter: Bibliotek i nätverkssamhället, Informationsåtkomst och Barn, unga, läsning och samhället. Sen kan det ju vara så att de som läser på bibliotekarieprogrammen och har första tjing på kurserna fyller alla platser, så jag tänker att jag ska söka några fler kurser för att öka mina chanser att få läsa något. (Sista ansökningsdag för hösten är imorgon!) Men som sagt, drömmen vore ju att ha ett jobb ganska så relativt snart gärna... :)
 
Imorgon väntar en praktikdag med flera och olika moment så då tänker jag mig att det nog blir ett sånt där ganska detaljerat inlägg om min dag här imorgon kväll. Det är ju sånt som är roligast, iallafall för mig, att titta tillbaka på i framtiden.
 
Maja.

Min 24:e födelsedag

Kategori: Maja

Min dag började inte så bra. Eller jag vaknade där jag helst av allt vill vakna men en stund senare gick det utför. Mitt tåg mellan Norrköping och Nyköping var inställt. Alltså inte bara försenat utan helt inställt. Och det stod ingenting om någon ersättningsbuss. Det skulle dock gå ett tåg till Södertälje och Stockholm så jag höll mina tummar hårt och frågade om det skulle stanna i Nyköping. Det skulle det inte. Jag frågade om det var störst chans att jag skulle komma fram till Nyköping om jag åkte med till Södertälje eller om jag väntade i Norrköping. Fick svaret: Jag har ingen aning, vi kan inte svara på det i nuläget, vi vet ingenting. Nehe, tänkte jag, rolig födelsedag. Men jag chansade och hoppade på tåget till Södertälje. På tåget blev jag dock illamående. Det var väl oron i kombination med hungrig mage och skakigt tåg. Jag kände mig verkligen likblek och kallsvettades om händerna. Usch, fruktansvärt. Men ingen olycka skedde och jag hoppade av i Södertälje och där gick tåget till Nyköping som det skulle. Jag kom dock fram nästan två timmar senare än planerat, men eftersom jag var i god tid från början så blev jag trots allt bara ungefär en halvtimme sen till praktiken.
 
Väl på praktiken blev jag glatt överraskad när jag skulle slänga in mina grejer på mitt kontor. Min handledare visste tydligen att jag fyllde år och hade lämnat ett fint kort och choklad till mig! När vi fixade ett lånekort åt mig så hade hon tydligen lagt mitt personnummer på minnet. Så gulligt!
 
 
Det blev återigen en bra dag på praktiken och efter dagens slut gick jag och handlade till kvällens middag och efterrätt. Japp, ikväll är det jag som står för kalaset här i Nyköping. Det blir stekt lax, ugnade grönsaker och tzatziki och sen blir det glass och jordgubbar och hallon på det. Så min dag kanske fick en lite skakig start, men jag ska göra det jag kan för att avsluta den på bästa sätt. :)
 
Maja.

12 april 2015

Kategori: Maja

Idag har jag varit med om en himlans fin söndag. Dagen började lungt och skönt hos och med Philip.
 
Vid lunch åkte vi till Sonnorp där vi blev bjudna på pajlunch.
 
Jag fick också en växt av mamma och paket av Ellen för imorgon fyller jag år.
 
I paketet fanns denna bok som jag har önskat mig!
 
Och i det fina kortet låg en Ellengjord biobiljett. Hon ska få bjuda mig på bio en kväll.
 
Jag, Philip, Ellen och Per spelade Monopol och åt kladdkaka. Jag förlorade.
 
Jag och Philip passade på att ta en skogspromenad.
 
Och klockan 17 var det premiärmatch på Maif. Matchen var minst sagt sådär till en början, och det var inte så skönt på läktaren. Men i andra halvlek gjorde Maif 4 mål, så då blev det lite roligare. Slutresultatet blev 4-0.
 
Ikväll har jag fått fina födelsedagskuponger från Philip<3
 
Och så avslutade vi dagen med att testa att göra varsin Mug cake! Jag vill påpeka att vi följde samma recept och gjorde exakt likadant förutom när det kom till micromomentet, då jag hade microlocket/stänkskyddet över och Philip körde utan. Hans blev ju helt klart ståtligare, men min blev krämigare så jag tycker ändå att jag vann.

Nu är det alldeles strax läggdags. Imorgon går tåget klockan 7.02 mot fyra dagars praktik.
 
Maja.

Inbox (1)

Kategori: Maja

 
Igår läste jag ut Inbox(1) av Daniel Glattauer. Boken handlar om Emmi och Leo som, på grund av, eller tack vare, en felskrivning börjar maila varandra. Boken består till 100% av deras mailkontakt. Böcker som består av mail eller brev tilltalar mig. Det är nog för att de går så fort att läsa och för att det ofta är många mycket korta stycken som gör att det inte ser så övermäktigt ut på boksidorna. Dock tycker jag att boken var ganska tjafsig i å med att det bara är en mailkonversation mellan två människor som egentligen inte utbyter så mycket intressant information alls. Men de har intresset för varandra och mitt lilla intresse hålls vid liv för att jag vill veta hur det ska gå. Om de nånsin kommer att träffas. Man är ju lite svag för kärlekshistorier så.
 
Här kommer tre citat ur boken:
 
 
 
 
Ganska fint, eller hur!? Slutet var dock kanske det sämsta någonsin. Jag vet att man inte borde avslöja det så här, men jag avslöjar ju inte hur det slutar bara att det slutar upprörande dåligt.
 
Nu har jag börjat läsa Svinhugg av Marianne Cedervall. Jag uppfyller verkligen mitt nyårslöfte om att läsa mer i år. Heja mig!

Maja.

Museum, teater och skaparverkstad

Kategori: Maja

Imorse ringde klockan så tidigt som 6.00. Jag hade sovit bredvid Philip och skulle åka till Nyköping.
 
Före sju cyklade jag den korta biten till tåget.
 
På tåget läste jag ut en bok med kanske världens sämsta slut.
 
Framme hos Lisa och Matheus åt jag frukost tillsammans med dem.
 
Det var dock inte brakfrullen som kallade mig till Nyköping utan det var praktiken. Idag fick jag kolla in i en ny del av Nyköpings kulturverksamhet. Halv tolv fick jag en personlig guidad tur på Gripes modellteatermuseum, som var såå fint. De flesta teatrarna var tryckta kopior men det fanns iallafall något orginal, och det var så fint hantverk på allihop och häftigt med ljus- och ljudeffekter. De flesta var från Tyskland och Danmark och 1800-talet.
 
Sen fick jag fika!
 
Och sen tittade vi på en teater som hette Peka, trumma, dansa och riktade sig främst till 1-3 åringar. Det var häftigt att se hur barnen blev som trollbundna och hur några härmade ljud och rörelser som de på scenen gjorde. I slutet fick barnen komma fram och testa trummorna.
 
Efter det gick vi tillbaka till byggnaden där museet ligger för där finns också en skaparverkstad där barn idag fick skapa sina egna instrument. Det kom inte alls många barn, tyvärr, men de som kom var riktigt engagerade och kreativa och även jag gjorde mig en liten trumma/maracas. Det känns kul att jag får möjligheten att kika in i så många olika personers yrken här under praktiken! :)
 
Strax ska jag ta tågen tillbaka till Motala där jag tänker stanna till måndag morgon.
 
Hoppas att ni har en bra helg!
 
Maja.

Tillbakablick april

Kategori: Maja

Idag blev det en lååång dag på praktiken. Men jag trivs på biblioteket och imorgon är jag helledig så jag klagar inte.
 
Nu roar jag mig lite med att blicka tillbaka i bloggarkivet, så där som jag gör ibland. Jag kikade lite på hur april har sett ut tidigare år och så valde jag ut delar av tre aprilinlägg från bloggens tre tidigaste år. 
 
-----
 
I april 2009 skrev jag orden nedan här på bloggen. Sånt där är så kul att läsa. Det känns som att det var en helt annan person som skrev det där, och på sätt och vis var det väl det. Fast jag undrar än idag, och kanske mer än någonsin, var jag kommer vara om 2 år.
 
 
-----
 
I april 2010 gjorde vi om Lisas gamla rum till mitt. Det rum som nu är Ellens. Tänk vad många rum jag har hunnit sova i sen dess.
 
-----
 
I aprilarkivet från 2011 hittade jag min ansökan till fotolinjen på Sörängens folkhögskola där jag ju faktiskt sedan blev antagen (efter att ha suttit på en reservplats) och tackade ja och också läste. Nedan ser ni en del av ansökan.
 
-----
 
Imorgon är jag som skrivet ledig och tar ett morgontåg till Motala och sen får vi se vad fredagen har att bjuda på för mys! :)
 
Maja.

100 km

Kategori: Maja

 
 
 
Några av er kanske är klipska nog att lägga ihop ett (rubriken) och ett (bilderna ovan). För er andra kan jag meddela att svaret på rebusen är Tjejvättern. Anledningen? Jag ska cykla Tjejvättern i år. Ingen anmälan har blivit gjord, men den ska bli gjord. Eller hur, ni inblandade!? Det var Freja som knäckte idén att Vi borde cykla Tjejvättern i år! pekandes på mig, Lisa och Moa. Lisa ansåg att hon nog inte hade tiden som man kanske ändå behöver för att cykla lite innan loppet, men Moa och jag var positiva och så plötsligt var det bestämt! Jag känner mig konstigt pepp, men det är antagligen för att jag inte vet vad jag har gett mig in på. Men, för att klargöra för alla - vi är inte ute efter att få någon supertid, eller ta ut oss helt och fullständigt, vi är ute efter att ha trevligt tillsammans, äta Vätternrundabullar, dricka honungsvatten, kanske ha en radio i en cykelkorg, njuta av förhoppningsvis fint väder och - och det här är en stor grej - kunna svara Ja, det har jag faktiskt! på frågan Har du cyklat nått lopp då? Starten är ju där i Motala! Och självlart för att kunna klappa oss själva på axlarna när vi har klarat av det. Det är ju ändå 100 kilometer på cykel och jag inser givetvis att jag borde cykelträna lite innan det är dags den 6 juni, men som sagt, så här två månader innan ser jag bara positivt på upplevelsen! :)
 
Maja.

Praktikdag 5

Kategori: Maja

Tio-kvart över åtta imorse spatserade jag ut på Bagaregatan iklädd vårjacka för första gången i år.
 
Framme på bibblan kilade jag ner i personalrummet för att lämna matlådan. Jag tycker om kylskåpsmagneterna:
 
Förra veckan hjälpte jag till lite på barnavdelningen med att bland annat ställa i ordning en gammal lanthandel.
 
Och ställa gamla leksaker i en glasmonter. För denna vecka är det påsklov och lite Vår-i-bullerbyn-tema på biblioteket.
 
Idag var jag ner i det nedre magasinet en sväng. Där finns en läskig uppstoppad gubbe som har skrämt mig flera gånger.
 
Men det roligaste idag var att så frön med barn. Först fick man rulla sig en liten kruka av tidningspapper, sen fylla den med lite jord för att sedan så ett solrosfrö, ringblommefrö eller krassefrö för att slutligen pyssla sig en liten blompinne. Detta kunde man göra mellan 11 och 15 och jag satt där nästan hela tiden minus en liten lunchpaus. Det var skojigt! Det var lite svårt att vara pedagogisk ibland, men jag tyckte att jag skötte mig riktigt bra. :)
 
 
Idag var jag på praktiken till klockan 17 och på hemvägen unnande jag mig en glass.
 
Sen dess har jag tagit en promenad och nu ska jag hjälpa syrran med middagen.
 
Tjing!
 
Maja.

Länge leve långhelger!

Kategori: Maja

Vad mycket man hinner med under en långhelg. Det är fint det.
 
Igår var jag, Philip och Martin uppe i Karlsby. Vi fiskade. Eller jag fiskade inte så mycket. Men Philip och Martin hade som vanligt tålamodet med sig och fick varsin gädda som belöning. Årets första! Kul!
 
Martin hade också med sig stormkök och ingredienser till pasta och baconsås. Så gott!
 
På kvällen igår var jag hemma i Sonnorp lite och när jag körde hem i bilen var jag tvungen att stanna och gå ut lite för hela marken var täckt av blåsippor! Jag gillar när de nästan är rosa.
 
Imorse målade jag och Philip ägg. Min första tanke var att måla små fina vimplar, men jag misslyckade totalt och i mitt försök att göra om vimplarna till ett monster misslyckades jag också. Jaja. Philip lyckades iallafall med sin finfina abborre! :)
 
Idag har Philip och jag varit i Vadstena en sväng. Vi strosade vid vattnet och åt en lättare lunch vid slottet.
Och jag stod bland blommor igen. Den här gången tussilagos.
 
Men mest hängde vi vid den lilla fyren längst ut på piren, min favorit och jag.

Om cirkus en timme ska vi äta med Philips familj och klockan sex ska jag ta tågen till Nyköping för praktik tisdag-torsdag. På fredag är jag ledig för att jag ska vara på plats lite på lördagen istället. Så det blir en lite annorlunda vecka detta. Bara att det är måndag idag känns ju hellustigt. Men jag gillar lustiga veckor. Tror jag.
 
Maja.

Soluppgång April

Kategori: Maja

Jajemen, jag fortsätter med mitt en-soluppgång-i-månaden-projekt. Min tanke från början var nog att det skulle vara samma datum i varje månad, eller iallafall ungefär, men eftersom jag sover i Sonnorp lite oregelbundet så får det liksom bli som det blir, ibland i början av en månad, ibland i mitten och ibland i slutet. I april fick det bli redan den fjärde alltså. Det var en fin morgon!
 
 
 
 
Idag slog det mig att fotona blir ganska lika varje månad, inte så jätteunderligt eftersom motiven (soluppgången, sockerbitarna och jag) är samma, men jag tänkte att så här fyra månader in är det väl dags att komma på något lite nytt iallafall. Så jag riktade kameran bort från solen lite och tog till exempel bilden nedan som jag kom att tycka ganska mycket om på något vis. Undra vad jag ska klura ut för nytt till nästa gång... :)
 
När jag kom upp till huset igen kände jag inte riktigt för att gå in än så jag fortsatte upp i skogen lite. Jag plockade en blomma som jag la på Caputtes grav. Jag tycker att det är fint att hon fortfarande bor i Sonnorp och alltid kommer göra det.
 
 
Sen var jag redo att gå in.
 
Maja.

Min långa fredag

Kategori: Maja

Det blev visst två dagar påskledigt här på bloggen. Så kan det bli ibland. Idag gick jag upp i soluppgången, men det tittar vi närmare på en annan gång för nu vill jag se till att få in min långfredag i arkivet.
 
Jag vaknade hos Philip och fixade lite frukost på sängen.
 
Det har hänt mycket i krukorna i fönstret under veckan. Snart kan det skördas. ;)
 
Philip och jag spelade Sverigespelet.
 
Och så fick vi en påskpresent av Philips mamma som hade läst här på min blogg att jag använde osthyveln när jag skulle riva äpple. Gulligt! Tack Marie! :) 
 
Halv fyra åkte jag, mamma och Lisa till Wiks där hela familjen Wik plus min far var. Jag fick en tidig födelsedagspresent av Moa:
 
I fanns den här fina!! Tack så hjärtligt!<3 Förslag på vad jag kan ha för fint i, efter att godiset är uppätet, mottages tacksamt.
 
Vi fikade och sen gick några av oss på promenad. Vi hälsade på två hästar och det var riktigt vårhärligt ute.
 
Sen åt vi mat och fika igen och så satte vi oss lite skönare i soffor och fåtöljer och vid halv elva åkte vi hem till Sonnorp. Jag kröp ner i en sovsäck ovanpå mitt överkast för sängen var obäddad och jag orkade inte bädda. Det var ganska mysigt.
 
Finfredag!
 
Maja.

Noveller och helgplaner!

Kategori: Maja

 
Sen senaste recensionen har jag läst fyra små noveller. Jag köpte dem till mig själv i julklapp men så dröjde det alltså månader innan jag läste dem. Dåligt. Men jag läste iallafall alla fyra på ett streck, eller ja, en per kväll, men inget annat emellan. Tycker att själva asken är fin, liksom texten på baksidan.
 
Men det är insidan som är viktigast. Just den här asken innehöll: Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson, Början av Gun-Britt Sundström, Med strömmen av Hjalmar Söderberg och Nattsidan av Joyce Carol Oates. Jag tycker att novellernas framsidor också är fina, precis som asken, så jag fotade av dem för att visa er. Jag klippte också in ett litet utvalt citat från varje liten minibok.
 
 
 
 
 
Min favorit var den jag läste först - Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån - men jag är glad att jag läste allihop. :)
 
Imorgon är det skärtorsdagen och en långhelg väntar. Det känns skönt. Jag vet inte riktigt när jag slutar på praktiken imorgon, men så fort jag gör det så ska jag ta tågen två hem till Motala. I helgen väntar mys med Philip, fika hos Wiks, soluppgångsfotografering, äggmåleri, skogsutflykt och kanske tvålmakeri. Det känns som en superhelg helt enkelt! Jag hör av mig från Östergötland imorgon! ;)
 
Maja.