majjaeriksson

Höstlista 2017

Kategori: Maja

Det var värst vad det var höstigt idag då. Men imorgon är det ju faktiskt höst enligt kalendern, så det är väl dags att acceptera.
 
Jag är ju i mångt och mycket en drömmare, planerare och tänkare och självklart har jag funderat en hel del på just min höst 2017. Vad ska hända? Och vad vill jag göra för höstmysigt? Självklart har jag gjort en liten 10-punkts-lista.
 
I höst ska jag...
 
1. Prioritera plugget, men också jobba lite.
 
 
2. Göra äppelpaj, äppelmos och torka äpplen.
 
 
3. Hänga i Jönköping ett dygn. Philip och jag har en hotellövernattningspresent som vi måste utnyttja i höst och vi kände att det räcker lagom med en liten Jönköpingstur den här gången.
 
 
4. Hälsa på familjen Vieweg i deras nya hem.
 
 
5. Leta svamp och äta upp det eventuella fyndet.
 
 
6. Hänga i Borås 11-15 september (och 20-24 november men det kanske hör till vinterlistan?).
 
 
7. Hänga med Moa för nu bor vi i samma landskap för första gången på flera flera år!
 
 
8. Fira Philip som fyller 27 år i september. (*funderar febrilt på någon bra present.... har ni tips? hör av er!)
 
 
9. Börja träna. Jag tror att spinning på Korpen kan bli min grej igen. Tänkte sätta igång efter Boråsveckan.
 
 
10. Gosa med katter och låta Kaktus och Yatzy få känna gräs under sina små tassar för första gången.
 
Visst låter det rätt bra? Jag känner mig nog rätt redo för hösten nu ändå.
 
Jag återkommer troligtvis imorgonkväll med en liten rapport från min första höstdag 2017.
 
Maja.

Grön gubbe

Kategori: Maja

Godmorgon!
 
Jag har kommit på en grej som är bra. Idag och på lördag och söndag ska jag vara museivärd och jag misstänker att det åtminstone idag blir vääääldigt lugnt och då kan ju jag passa på att plugga! Så bra. Jag sitter där jag sitter och jag får lön för det och samtidigt kan jag läsa det jag ska läsa den här veckan. Superbra.
 
Nu över till gårdagens lilla projekt. Jag hängde på landet mellan kanske ungefär halv fyra och halv åtta och jag pysslade lite.
 
Jag har nämligen fått en sån här trägubbe av mamma och lillasyster. Den var spännande tyckte Kaktus.
 
Och det tyckte Yatzy med. Jag ska säga att en stor anledning till att jag åkte till Sonnorp var just katterna. Jag tycker om att hänga med dom.
 
Jag klurade en liten stund på vilka färger jag skulle välja. Svårt att veta hur det blir innan man har testat liksom. Men sen bestämde jag mig för grönt/grönt/grönt/lite gult.
 
Och nu står/springer den här bredvid mig. Jag tycker att det blev bra.
 
Nu: Frukost.
Snart: Hänga tvätt.
Idag: Jobb + plugg
 
Maja.

Nu börjas det

Kategori: Maja

Halloj!
 
Den tjugoåttonde augusti är här och jag, som nästan fortfarande är chockad över att jag har fått en plats på utbildningen, börjar min pluggresa mot en masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap.
 
Idag har jag köpt ett block. Ett med stjärnor på. Och orden:
Home Work
Play & Learn
Happy Monday
Read Books
 
Kanske inte designat för högskolestudier, men jag tror att det ska funka för mig.
 
Jag har också fått lite klarhet i utbildningens två första kurser och vet nu vad det är jag ska läsa och så denna vecka. Klockan 14 var det en chatt med lärare och studenter och det blev väl ett mindre kaos. Hälften skrev var de bodde, andra hälften berättade om sin bakgrund, några ställde frågor om utbildningen, andra om boende för veckan när vi ska vara på plats i Borås... och allt detta skedde liksom väldigt mycket samtidigt. Jag skrev några rader, men allt blev mest stressigt och rörigt så jag lutade mig mest tillbaka och såg på vad de andra skrev. Lite kul att vi få en liten första bild av en liten del av det hela iallafall.
 
Det ska bli spännande att plugga igen och jag tror, så här på förhand, att det blir rätt bra med en distansutbildning. Jag har gjort en liten pluggplanering för idag, imorgon och onsdag och satt upp en "allmän pluggplan" för dagar med heltidsplugg. Punkt fyra av fem lyder som följer:
 
- Eventuellt tre-fika.
 
Det kan man eventuellt fnysa åt, men jag tror på allvar att tre-fika är ett viktigt steg mot framgång. Sen menar jag inte att man behöver äta typ bullar varje dag, men lite fika i veckan har ju ingen dött av.
 
Idag blev det hallonmuffin och hallonté!
 
Klart slut för idag, vi hörs!
 
Maja.

Hallonlördag

Kategori: Maja

Hej!
 
Strax efter klockan nio igår morse gasade jag iväg mot Hästholmen. Där hämtade jag upp min fina vän Moa som jag nu delar landskap med igen!!!<3
 
Vi åkte lite lite norrut, till Heda. Där det fanns självplock av hallon. Många såna där vita "växthustunnlar" var det och vi behövde inte ta många steg för att plocka så mycket hallon vi ville ha.
 
 
Vår skörd!
 
Efter plocket åkte vi till Omberg där det blev lunch precis vid vattnet. Vi hade sån oerhörd tur med vädret och allt blev så mysigt och lyckat. Stort tack Moa!
 
Lite senare var jag hemma igen och det blev lite kalasmiddag för Philips mamma och morfar som hade fyllt år/fyllde år. Självklart fick Marie en liten bytta med hallon.
 
När vi satt på pizzerian där kalasmiddagen ägde rum hände dock gårdagens mindre roliga händelse. Philips telefon ringde och det var våran vaktmästare. En granne hade upptäckt en läcka i källarn och tydligen kom det från vårat kök. Så när vi kom hem hängde vaktmästarn under vår diskfyllda diskho och kort där efter kom en rörmokare och fixade felet. Tur i otruen ändå! Och bra service på lördagen. :)
 
Och kvällen kunde sluta i sann lördagsmysanda med spel och självklart hallon som snacks!
 
Bra lördag!
 
Idag sitter jag på museet och det känns återigen helt okej denna gråa söndag. När museidagen är slut ska jag hem och baka hallonmuffins.
 
Imorgon börjar plugget. Med en chatt på eftermiddagen. ;) Är det på distans så är det! Återkommer med en rapport om detta, lovar.
 
Maja.

Mycket kattgos och lite annat

Kategori: Maja

Gó fredagkväll! Först skrev jag lördag, men sen kom jag på att det ju bara är fredag. Men det har känts som lördag för jag har varit ledig.
 
Jag gick upp rätt skapligt och åt frukost i soffan. Har ni sett min stora pelargon!? Fin, eller hur!? Tyvärr, inga blommor... Det kanske kommer om jag ställer den i ett fönster?
 
På förmiddagen blev det lite växtfix. Här är min elefantörefamilj. Den längst till höger planterade jag om häromsistens och den har växt sen sist, så då tänkte jag att det skulle vara kul att plantera om en till.
 
Så det gjorde jag.
 
Lagom till lunch blev det landethäng. Med lillasyster och två andra favoriter.<3
 
Mycket kattgos blev det men också lite annat. Som en liten promenad och bärpaj! Slog till på hela fem polaroider. Varför inte liksom?
 
Och vid sju blev jag upphämtad av Philip och nu har vi ätit fredagsmiddag. Nu ska vi gå ut under himlen som nyss var fin, men som nu är rätt mörk. Vi ska hämta en bil för imorgon ska vi båda på äventyr. Eller Philip ska jobba och jag ska på äventyr. ;)
 
Hörs då!
 
Maja

24 augusti 2017

Kategori: Maja

Idag har jag...
 
...tänkt att det är dags att skärpa sig lite med bloggandet. Det är ju kul att visa er vad jag hittar på! Och kul för mig att titta tillbaka på senare. Så skärpning!
 
...varit museivärd kl.11-16
 
...fått två värmeljus, som ska vara extra bra, av gulliga café-Lena på museet.
 
...beställt bussbiljetter till och från Borås. Min utbildning (som börjar på måndag) är ju på distans, men det förekommer några fysiska träffar per termin. Så måndag till fredag vecka 37 bor jag på vandrarhem i Borås. Kan ju bli spännande.
 
...googlat "weekendresa". Man längtar ju iväg lite. Längre än till Borås alltså. ;) Drömmer redan om eventuell solresa i vår och kanske en veckas oplanerad roadtrip i Sverige nästa sommar? Och en weekend redan i höst till kanske någon europeisk huvudstad som man inte har besökt, vore ju inte så dumt. Men allt är bara i drömstadiet än så länge. Att drömma är ju gratis.
 
...beställt hem en egendesignad musmatta. Onödigt värre, kan man tycka. Men nu blev det så att jag inte behövde köpa mig en helt ny dator - kan istället överta lillasysters gamla - och då kände jag att jag kunde lägga en slant på en ny, fin musmatta istället, som kommer ge mig styrka under de tuffaste pluggperioderna. Visar er bild när den har kommit.
 
...tagit augustibilden i bondebackaprojektet. Men tydligen har jag slängt julibilden.... så det känns ju lite trist. Fast jag fortsätter nog ändå året ut.
 
...diskat och städat lite här hemma.
 
Ändå bra uträttat tycker jag! :)
 
Nu ska jag bara ta det lugnt tills Philip kommer hem och sen blir det handling följt av tvårätters. :)
 
Fredag och lördag är lediga dagar och då ska jag försöka dokumentera lite vad jag hittar på, så jag återkommer redan imorgon. Och det med basta!
 
Maja.

Kärlekens helg

Kategori: Maja

Hej!
 
I lördags stod jag och min kära sambo och kisade vid husknuten. Vi var lite stiligare än vanligt. Vi skulle nämligen på bröllop!
 
Våra vänner Lovisa och Martin blev strax efter klockan två hustru och man. Stort ju! Stort grattis återigen!<3
 
Bröllopet var i Västra Tollstad kyrka, nära Hästholmen, och sen var festen på Ombergs turisthotell. Menyn var verkligen en tiopoängare, jättegott!
 
Förrätt: Sallad på Deniseost från Brostorp, kronärtskocka, krispigt briocheflarn, kantareller.
 
Huvudrätt: Lamm från Skänninge på två sätt, grillade morötter, spetskål, sakta bakade tomater, rostad potatis- och vitlökskräm.
 
Luftpaus!
 
Efterrätt: Hallontartlette, tosca, hasselnötsglass, hallonmarmelad.
 
Och lite senare: Bröllopstårta såklart!
 
Det blev också övernattning på Ombergs turisthotell och hotellfrukost innan vi kramades hejdå och steg ut på Östgötaslätten igen.
 
Så fin och trevlig dag och kväll (och morgon) och jag önskar nu Herr och Fru Liljeblad all lycka med äktenskapet och livet! :)
 
Maja.

Klappar på axlar

Kategori: Maja

Hej från museet igen!
 
Jag har just guidat några personer här uppe. På tisdagar är det öppen guidning klockan 11 och den som jobbar den guidar helt enkelt. Årets absolut största skräck för min del. Ni som känner mig vet säkert att jag kanske inte helst i världen ställer mig upp och talar inför grupp. Jag har haft problem med röda kinder under hela skoltiden. Men vet ni? Jag tror att det har växt bort. Jag tycker fortfarande inte att det är kul. Svetten kryper fram i handflatorna. Jag famlar med orden. Pratar för fort. Men jag blir inte röd i ansiktet. Det känns bättre och bättre. Det skulle jag vilja skriva i ett brev till 12-åriga, 16-åriga och 20-åriga Maja. Det blir bättre.
 
Nu klappar jag mig själv på axeln och nästa gång, då det är sista gången för mig, då ska det gå ännu lite bättre.
 
Nog om det.
 
Jag vill passa på att klappa naturen på axeln lite också.
 
I söndags efter museijobbet åkte Philip och jag till skogs. Vi kom hem med en alldeles lagom skörd.
 
 
Kvällsmaten blev så här god. Jag har tur som har Philip som är bättre på att hitta svamp än mig och som dessutom inte gillar att äta den själv:
 
Igårkväll la vi i några kräftburar. I natt vid tolv väckte Philip mig, som hade sovit på soffan en timme, och vi åkte och tömde burarna.
 
Och vid nio imorse var vi tillbaka och tog upp burarna och tömde igen.
 
Det blev en alldeles lagom fångst. Philip skulle räkna dom vid koket, men vi gissade på ca 40.
 
Så imorgon kör vi en liten kräftskiva. :)
 
Jag slogs av hur himla lyxigt det är. Att "bara" gå ut i skogen och få ta hem. Och samma sak med kräftorna.
 
Tack naturen!<3
 
Maja.

Släpper in lite höst

Kategori: Maja

Du får tycka att jag är hemsk nu. Jag vet att det är mitten av augusti och att säkert flera fina sommardagar ligger framför oss. Men man måste ju vara förberedd. Planera lite. Bearbeta det. Släppa in hösttankarna dagar när man är redo och låta dem vänta andra dagar. Idag vill jag släppa in dem. Lite.
 
 
Som jag berättade häromsistens så har jag fått en plats på utbildningen jag sökte i våras. Det är ett masterprogram i biblioteks- och informationsvetenskap, på distans, via Borås högskola, på heltid, i två år.
 
Jag blev verkligen överraskad när jag fick platsen eftersom jag efter första antagningsbeskedet hade reservplats 14. Den 28:e drar det igång och imorgon kan jag registrera mig. Jag hoppas att jag ganska snabbt kommer få information om hur terminen, eller iallafall de första veckorna, kommer att se ut. När jag behöver sitta vid datorn, när första examinationen är, när jag ska till Borås på första träffen och vad som ska hända där osv osv.
 
Utbildningen är ju på 100 % och så här innan funderar jag på hur mycket det kommer vara att göra och hur mycket jag kommer kunna jobba. Jag antar att det kommer gå i perioder både med hur mycket plugg det är och hur mycket passförfrågningar jag kommer få och kunna tacka ja till. Jag får ta det som det kommer, anpassa mig och planera min tid väl. Jag tror att det kommer bli kanon!
 
En annan förändring som jag tänker ta mig an i höst är att börja träna. I någon form. Det har blivit lite väl soffigt den senaste tiden. Men det kan jag ju bladdra vidare om en annan dag. En sak i taget.
 
Maja.

Bra dag trots motgångar

Kategori: Maja

Idag är himlen grå och det känns rätt skönt faktiskt. Jag sitter på museet och har en ganska lugn och skön känsla inombords. Det känns liksom okej att himlen är grå och att jag ska sitta här till klockan fyra.
 
Igår var det andra bullar. Himlen var blå, solen värmde på och jag var igång hela dagen. I det stora hela var det en väldigt härlig dag, men det kändes som små saker gick emot mig hela dagen.
 
Jag var ledig igår och Philip har semester så vi bestämde oss för att ta en tur på Boren. Det hade vi inte gjort i år än. Så, vi skulle åka till Sonnorp för att hämta båtbodsnyckeln. Vi åkte till Sonnorp. Klappade på våra katter. Matade katter. Snodde med oss några kakor. Och åkte till Boren. Parkerade bilen. Gick några meter. Och Philip sa något i stil med Du har väl nyckeln? Det var nog egentligen ingen fråga, för att det var ju självklart att jag hade nyckeln. Men nej, det hade jag inte.... Så jag fick åka tillbaka ut på landet.... Så typiskt mig och så oerhört klantigt! (=Motgång 1)
 
Men vi kom ju ut på Boren. Och det var himla fint och skönt!
 
 
När vi skulle ta oss hem från Birgittas udde stötte vi på motgång 2: soppatorsk! Motorn ville inte starta och dunkens mätare stod på 0. Så vi började ro. Jag sitter nu här med en blåsa mitt i min högra hand.
 
Halvvägs hem fick Philip för sig att testa att starta motorn igen och då gick den igång.... :P Så sen kom vi till bryggan rätt snabbt och smärtfritt ändå. Och Philips farbror Kjell fick några abborrar som tack för att vi får ha båten på hans båtplats. :)
 
Vi var på sjön mellan klockan 12 och 17 ungefär och sen var det nästan bara hem och duscha innan vi for till landet igen för pizza med familjen och kusinfamiljen och här skedde då motgång 3. Ingen stor sådan, men ändå. Vi fick en pizza vi inte hade beställt. Någon hawaiiliknande med banan och curry... Jaja, ingen större skada skedd, alla blev mätta. :)
 
Någon gång efter åtta for jag, Philip, lillasyster och kusinerna in till stan för att gå på utomhusbio. Det var Motala filmstudio som visade La la land på en stor uppblåsbar skräm i stadsparken.
 
Tyvärr fick även denna aktivitet kantas av trubbel. Motgång 4 innebar att det, samtidigt som filmen visades, spelades livemusik från Sjöbris precis intill. Någonstans måste det ha gått fel med planering och kommunikation och efter kanske halva filmen valde jag och släktingarna att ge upp och åka hem. Livemusiken störde filmljudet alldeles för mycket för att det skulle bli en behaglig upplevelse... Suck!
 
Trots glömda nycklar, soppatorsk (ett tag iallafall), fel pizza och misslyckad biovisning blev det, som jag skrev, en rätt härlig dag ändå. Men idag tror jag att jag stannar inne. ;)
 
Maja.

På besök i 1800-talet

Kategori: Maja

God förmiddag!
 
När Ellen och jag hade födelsedagskalas tillsammans i våras så fick vi en dag med Vera och ett besök i 1800-talet av familjen Vieweg. Och igår var det dags.
 
Vi vaknade upp i Nyköping och så åkte vi till Södertälje. Till Torekällberget. Upp på ett berg alltså. Med utsikt över Södertälje.
 
Området var uppdelat i Landet och Staden. På landet fanns det djur, såklart.
 
Som man fick lära sig intressanta fakta om.
 
Och i staden fanns det olika byggnader som man fick kika in i.
 
Jag kände att jag ville ha ett grönt hus och rosa pelargoner när jag såg detta.
 
En fotografs ateljé.
 
Vera tyckte nog att det roligaste var att plocka med grus och stenar. ;P
 
Jag tyckte att blomsterverandan var himla fin!
 
Och handelsboden!
 
Trött och nöjd, efter en rolig dag.
 
Och vi fick karameller efter att ha lämnat in enkätundersökning om stället.
 
Tack för en mysig utflykt!<3
 
Idag är det fredag och även idag verkar jag ha mysiga saker framför mig... :)
 
Maja.

Kvällsdoppet

Kategori: Maja

Det var Philips idé. Att vi skulle åka och ta ett kvällsdopp. Jag trodde att det närsomhelst skulle börja regna, men han hävdade bestämt att det där är INTE regnmoln. Han hade rätt. Och det var faktiskt riktigt skönt. I luften. ;)
 
Vi åkte till Varamon. Faktiskt årets första dopp just där.
 
Tror inte att jag har visat/hyllat/tackat tillräckligt för min väska. Mormor har gjort den, av ett tyg som min gammelmormor har vävt(?). Det var ingen lätt utmaning att hitta en väska som jag 1. skulle tycka om 2. kameran skulle få plats i. Men mormor knäckte koden. Tack mormor!<3
 
Och tack Philip för den här fina bilden på mig och en liten and. :)
 
 
 
 
Jag vill ju tro att såna här saker som till exempel kvällsdopp förlänger livet.
 
Maja.

Augustikänslor

Kategori: Maja

Det är ju helt klart någonting med augusti. I juni och juli är man här och nu. I augusti är man redan i framtiden. Visst? Det är nystart, förändring, "nu kör vi".
 
Idag fick stringhyllan i sovrummet genomgå en liten förändring.
 
Innan såg den ut så här:
 
Nu ser den ut så här:
 
 
 
 
Det behövdes. Det är ju augusti.
 
Maja.

Plugg, solrosor och kattgos

Kategori: Maja

När jag vaknade imorse bara bestämde jag/kände jag på mig att det här är en riktigt bra dag och så blev det verkligen.
 
Jag vaknade i sovrummet, vilket ju är ganska standard.
 
Min frukost var väl inte heller helt ovanlig, men nu var det faktiskt ett tag sen jag åt smoothie i skål. Och jag hade dessutom kiwi och valnötter hemma. Så så gott!
 
Vid halv elva tror jag, när jag väntade på ett sms om att mitt sällskap för dagen var på gång, hörde jag istället mailplinget och tänkte väl att det är väl ett av alla mail som man får varje dag och inte bryr sig det minsta om. Men nej då, det var ett mail från antagning.se som meddelade att jag hade ett nytt antagningsbesked. Just det, tänkte jag, idag skulle ju det andra beskedet komma, det borde man ju logga in och kolla upp. Till historien hör att jag efter första antagningsbeskedet hade reservplats 14, men nu så....!
 
Jag blev glad! Nu blir det plugg. Nu blir jag något. Nu känns det bra. :D Mer om detta framöver såklart.
 
Lite senare kom iallafall även sms-plinget och sedan också sällskapet som bestod av mamma, Lisa och Vera. Vi åkte ut på slätten för att finna solrosor. Och med hjälp av kartappen så hittade vi (till Ullnäs).
 
Vi var visst tidigt ute dock för många solrosor var små och gröna. Men det var fint ändå och vi fick med oss en bra bibba.
 
Och swishade pengar till dom som hade hand om det som i sin tur skänker pengarna till barncancerfonden. Fint initiativ eller hur?
 
Innan vi åkte hem igen så blev det lunch på ladugård 206.
 
Och sen hängde jag med till landet i några timmar. Gosade med katterna och så.
 
 
Och sen fick jag skjuts hem av kusin Hedda och hemma fixade jag med solrosorna. Tre hamnade i vardagsrummet som ni kan se här nedan och tre hamnade i köket.
 
Nu väntar jag på att Philip ska komma hem efter en vecka borta. Och alltså kommer den braiga dagen avslutas med en bra kväll! :)
 
Maja.

2 gånger 3

Kategori: Maja

Två saker jag har gjort idag:
 
- Varit museivärd
- Promenerat runt kanalen med Lovisa
 
Två bilder jag har tagit ikväll:
 
 
 
Två saker jag snappat upp och tänker att jag skulle vilja göra:
 
- Gå på utomhusbio nästa fredag (Philip?<3)
- Åka på solros-självplock (Mamma?<3)
 
Maja.