majjaeriksson

Andungar, kulglass och fotboll

Kategori: Maja

Dagens frukost blev Majabakat bröd och Philipmixad smoothie. Topp!
 
Idag har Philip och jag cyklat en sväng. Jag älskar hur lummigt det är nu och att det luktar sommar.
 
I kanalen simmade de minsta andungar jag någonsin har sett. De kan inte varit många minuter gamla.<3
 
Vi cyklade till Borensult där jag blev bjuden på glass."Ta tre kulor!" Det blev hasselnöt, jordgubb och mango/passion för min del och jordgubb, päron och pecannöt/kola för Philips.
 
Soligt, men blåsigt var det. "Jag tar på mig dem här", sa Philip och tog på sig fingervantar. "Nämen, fy vad sorgligt, det är juni imorgon!", sa jag.
 
Vi cyklade till stadsparken för att, som utlovat, kolla in en boklånarstuga jag fått nys om tidigare i veckan. Himla rolig och fin idé, men kanske kunde det suttit någon fin skylt på den lilla stugan och någon liten välkomsttext så att man visste vad som gällde. Vi kikade in, men tog inte med oss någon bok hem.
 
Vid tre var vi på plats hos Philips morfar där också Philips föräldrar befann sig och det blev trerättersmiddag och lite sollapning på balkongen. Fint.
Efter maten for jag, Philip och Philips pappa på match. Maif vann med 3-1. Tjoho så bra!
 
Och nu är rumpan min parkerad i soffan efter en, som ni säkert förstår, fin söndag. Dagens sista bild, här nedan, får symbolisera att jag är lite trött på att bo i diverse tygpåsar och dylikt. Men imorgon är praktikvecka tio av tio här och det känns himla skönt. Jag ser sommaren i horisonten nu och rusar allt jag har emot den. :)
 
Maja.

Hej på helgen!

Kategori: Maja

 
Philip och jag har just ätit bacon- och mozzarellasallad med russin- och hasselnötsbröd. Det var riktigt smarrigt och nu är vi sådär skönt mätta som man blir av fräsch mat. Nu vankas det film och eventuellt lite sömn på soffa. ;)
 
Maja.

Förra årens första plask

Kategori: Maja

Så här skrev jag på bloggen den 24:e maj förra året:
 
"Idag har jag tagit årets första dopp. I Vättern, Varamon, blev det. Jag kan inte säga att det var här-vill-jag-vara-och-plaska-ett-tag-skönt, men kanske var det liiiite varmare än vad jag trodde ändå. Men det var snabbt i och snabbt upp som gällde. Philip hann tyvärr doppa sig före mig, vilket jag grämer mig något otroligt över. Men jaja, premiärdopp - check!"
 
Följt av dessa bilder:
 
 
 
 
 
Jag scrollade tillbaka ytterligare i arkivet och upptäckte att 2013 skedde premiärdoppet den 25:e maj och även 2012 verkar det ha badats i slutet av maj. Ja ni, att doppa sig i maj i år känns ganska långt bort just nu, men jag har ju tre dagar till på mig... ;)
 
Maja.

Ljuset och det gulligaste jag vet

Kategori: Maja

Det var ganska trevligt att följa med till stallet igår. Min syster är ju trevlig och kvällssolen var trevlig.
 
Och där fanns en görkelig katt. Han heter Melker Junior.
 
Jag hade ju som uppdrag att filma när Lisa red och det gjorde jag också, men jag passade även på att ta några bilder. Tyckte det blev effektfullt i motljuset med gruset som dammade.
 
Och så räddade jag en snigel! #dagensgodagärning
 
Sist men inte minst: I stallet fanns kattungar! Alltså, en kattunge är just nu på plats 1 på min måste-ha-snart-lista. Kattungar är det gulligaste jag vet.
 
Klart slut.
 
Maja.

En ful grej och en fin

Kategori: Maja

Vi börjar med den fula. Det hände något så lustigt på bibblan idag. Jag satt i fikarummet tillsammans med tre andra när vi plötsligt ser hur något fladdrar förbi utanför fönstret och med en duns slår ner i marken. Vad var det? sa en av dem andra. Kanske en fågel? Med bestämda steg gick hon fram till fönstret och kikade ut. Nej, det är en bok! Någon hade alltså öppnat fönstret på våningen över, som är själva bokhallen, och kastat ut en bok. Jag blev så förvånad. Men kanske ännu mer förvånad över att de andra inte blev lika förvånade. Det hade hänt förut. Men det är inte slut där. En av bibliotekarierna hämtade in boken och några minuter senare ser vi hur en kille kommer med bestämda steg mot stället där boken hade landat. Han skulle alltså hämta "sin" bok. Han såg minst sagt lite förvånad ut när han insåg att den inte var där och när en i personalen sprang fram och dunkade boken mot en glasdörr för att visa att han minsann var påkommen försvann han fort och skamset iväg. Alltså! Det finns folk till allt... Men oerfarna och naiva jag är fortfarande lite chockad!
 
Nej, över till den fina grejen. Årets sommarlista! Precis som förra året har jag snickrat lite på en lista med härligheter som jag vill uträtta under kommande sommar. Det är så härligt att fylla på med stort och smått och för varje ord jag skriver kommer sommaren närmare. Kolla vad härligt:
 
 
Okej, det hände just en fin grej till. Storasyster kom hem med en glass till mig. Det är betalning i förskott, för filmningen. Jajemen, ikväll ska jag nämligen filma lite när Lisa rider lektion. Jag hade tänkt göra det gratis, men glass tackar jag sällan nej till.
 
Maja.

Bland sommarblomster och komockor

Kategori: Maja

Okej, du var inte med. Du kände inte vinden ruska om i håret. Du blev inte bländad av kombinationen gult rapsfält och upprorisk himmel. Du kände dig inte så uppfylld av naturen att du var tvungen att fejstajma för att dela upplevelsen med din favoritperson. Du skuttade inte mellan komockor. Du kände inte skräckblandad förtjusning när du insåg att kossorna visst var hemma och att du var hemma hos dom. Du gick inte bort din huvudvärk. Men det gjorde jag. Det är svårt att förmedla känslor. Men nedan får ni ett litet teskedsmått av min promenad. Den skönaste på länge.
 
 
 
 
 
 
Maja.

Lördag och söndag

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag har jobbat 10.30-16.15 lördag och söndag. Det har grillats, spelats (och vunnits) poker och setts på Eurovison hos Lovisa och Martin. Jag har haft det ganska lugnt på jobbet och läst ut Utan personligt ansvar av Lena Andersson. Philip och jag har ätit hos hans föräldrar, bland annat rabarberpaj och så har jag fiskat upp en abborre. Ja, full rulle. Och nu ska helgen avslutas med ett bad. Imorgon: näst sista praktikveckan!
 
Maja.

Rocky Road Cupcakes

Kategori: Maja

Idag har jag bakat. Dessa:
 
Jag behövde köpa följande till baket: (Och jaa, jag skrev det på en analog lapp för att lämna mobben hemma när jag gick till affären.)
 
Jag hade dock en dålig mataffärs-dag. Jag var liksom allmänt förvirrad och irrade runt och letade efter rätt saker på fel hyllor och tvärtom. Pekannötterna fick dessutom bli utbytta mot valnötter och minimarschmellowsen var slut... Men jag slängde iväg ett meddelande till lillasyster och där hemma på landet fanns det minsann minimarshmellows så jag packade ner lite ingredienser och åkte ut till Sonnorp och bakade där.
 
Jag gillar förresten det lilla förordet i bakboken min. Lite majafilosofi över det där.
 
Efter en hel del mätande och smältande och rörande och ugnande såg baket ut så här:
 
Och medan toppingen stod i frysen så planterade jag och mamma ut och om lite grann.
 
 
Och när toppingen hade blivit tillräckligt kletig kletade jag på den på muffinsarna och sen blev det så fint som nedan. Jag blev riktigt nöjd med upplägget och bilderna å så, så leila-bakar-aktigt. :)
 
 
Sen packade jag med mig några cupcakes och åkte tillbaka till Philips place. Och vi for på lite utflykt och vid ett rapsfält fick jag äntligen smaka på det jag hade bakat. Själva muffinsarna blev tyvärr lite torra... Men smaken och toppingen och utseendet var det inget fel på! :D
 
 
Dags att laga fredagsmiddag!
 
Maja.

Vardagskärlek

Kategori: Maja

I söndags kväll skickade Philip en länk till mig. Innehållet var det samma som HÄR.
 
Såå fina tycker jag. Och här är tre personliga favoriter med tillhörande bildtext:
 
Kärlek är att fika under ett körbärsträd.
 
Kärlek är en kyss i pannan.
 
Kärlek är att omfamna trots vardagsbestyr.
 
Kärlek är att skicka en sån där fin länk.<3
 
När detta inlägg pluppar upp på bloggen sitter jag på ett tåg på väg hem till min kärlek. Jag har nämligen fått lov att jobba med min praktikrapport på hemmaplan imorgon, något som passar mig väldigt bra då jag ju ska jobba på museet både lördag och söndag.
 
Maja.

"Vi börjar med fika!"

Kategori: Maja

 
Idag har jag varit på studiebesök. Klockan 8.15 imorse hoppade jag på en buss som tog mig till Eskilstuna. Och från stationen promenerade jag till biblioteket. (Alltså tacka vet jag Kart-appen i mobben!) Ja, min handledare hade helt enkelt bokat in en tid med en bibliotekarie på Eskilstuna stadsbibliotek till mig idag. Jag hittade dit utan problem och blev väl mottagen. "Vi börjar med fika!" Sen visade hon mig runt lite och lite olika biblioteksmänniskor fick berätta vad de sysslar med om dagarna. Jag suger i mig allt som en svamp för jag tänker att jag vet inte vad jag kommer ha nytta av i framtiden. När klockan blev lunch kilade jag ut i solen och köpte en grillad foccacia...
 
 
... som jag njöt av under det här fina:
 
Och sen kilade jag in på biblioteket igen för att få se ännu lite mer av verksamheten. Eskilstunas bibliotek var det tredje stadsbiblioteket, exklusive Nyköpings, som jag har fått lyxen att besöka liksom bakom kulisserna, nu under praktiken. Det är kul att se hur arbetsplatserna och arbetsuppgifterna skiljer sig ganska mycket åt trots att de alla är bibliotek och bibliotekarier i grunden. Min uppfattning och bild av hur det är att arbeta på bibliotek är positiv och jag känner absolut att jag skulle kunna tänka mig att jobba i en biblioteksmiljö. Japp, en bra dag har det varit!
 
Nu får det bli en promenad! :)
 
Maja.

En lummig promenad

Kategori: Maja

 
En stor fördel med att befinna sig på "främmande ort" så här mycket som jag gör nu är alla nya promenadvägar jag upptäcker. Igår vandrade jag återigen på nya stigar. Det var lummigt värre och jag struttade på med lätta steg.
 
Jag gick som så ofta förut längs med ån. Men denna gång på en ny sida i en annan riktning.
 
Med grönt på alla sidor.
 
Och över en ny liten bro.
 
Förbi smultronblommor.
 
Och mammas favoritblommor - Humleblomster.
 
Lisa har nog rätt i att jag borde köpa mig ett par promenadskor för mina små rosa tygskor blev ganska leriga efter promenanden... Men det var det värt!
 
Maja.

Att försöka på riktigt

Kategori: Maja

 
När jag fyllde år fick jag den fina marimekko-skrivboken ovan. Sen dess har jag klurat lite på vad jag ska använda den till. Jag är lite larvig när det kommer till skrivböcker för är de fina så får jag prestationsångest. Man vill ju inte skriva vad för skit och klutt och kladd som helst i en så fin bok, tänker jag. Men igår slog jag slag i saken och skrev några ord på första sidan.
 
 
Jag har så länge jag kan minnas tyckt mycket om att skriva. Så mycket att författare varit ett sånt där yrke som alltid funnits med när jag har funderat och drömt om vad jag skulle vilja arbeta med i framtiden. Jag har också skrivit en hel del genom åren, inte bara här på bloggen och skolrelaterat, utan också "annat". Försökt. För lätt är det inte.
 
Men nu tänker jag att det är dags att ge skrivandet, och skapandet, ett riktigt försök. Tanken är alltså att skapa en barnbok tillsammans med lillasyster. Jag kan vara förste författare och hon förste illustratör. Det vore så ballt att få till något och någonting inom mig säger att vi skulle kunna fixa det. Alltså nu pratar jag inte om att bli antagna av ett förlag och tjäna storkovan, utan "bara" att få till en hel bok.
 
Igårkväll bläddrade jag även till nästa uppslag i boken och skrev några ord. Jag skrev några frågeord och sen tänker jag att varje frågeord kan bilda varsin egen tankekarta. Att allt får växa till sig. Ett steg i taget. Jag tänker att vi (alltså Ellen och jag) kan googla på tips och råd och också leta inspiration, både på nätet och i analoga bokhyllor. Och också gå till oss själva såklart. För detta ska ju komma från oss.
 
 
Jag tänker bara varför inte? Varför inte bara försöka på riktgt?
 
Maja.

Museivärd, dag 1

Kategori: Maja

 
Nu har jag jobbat min första dag på museet! Det kom 26 besökare och jag sålde både prylar och ätbart så jag är nöjd. Jag tänkte visa er lite hur det ser ut på museet.
 
Det finns en liten cafédel.
 
Där det jobbar en läskig plastkvinna.
 
Och så finns det självklart massa teknik och gamla saker, främst i form av radioapparater.
 
 
 
Och så finns det en liten shop. Med bland annat detta:
 
I sommar finns också Alfons Åberg i huset. Honom kan man vinka till och leka kurragömma med. Jag märkte idag att det var just Alfons som drog många besökare.
 
Det känns bra att ha första dagen avklarad och jag tror att jag kommer trivas som museivärd på Sveriges Rundradiomuseum. Jag ska jobba nästa lördag och söndag igen, så om nån är sugen på att titta förbi så är ni välkomna mellan 11-16. :)
 
Nu ska jag ta mig lite smarrig pastagratäng som blev över från igår och om en timme går tåg 1 mot praktikvecka 8 av 10.
 
Maja.

En soluppgång i maj

Kategori: Maja

 
Klockan ringde 4.00 imorse. Jag och Philip sov i Sonnorp för att majversionen av mitt soluppgångs-projekt skulle förevigas. Jag fick inte med mig Philip ut dock. Han snoozade glatt vidare, medan jag smög ut till morgonpigga småfåglar och perfekta daggdroppar. Jag knallade ner till min vanliga plats och upptäckte att mina sockerbitskompisar inte fanns kvar... Det var lite synd, men solen gick ju upp ändå. Och en gång lyckades jag hoppa över horisontlinjen. ;)
 
 
Macroobjektivet åkte fram lite också.
 
Soluppgången är kanske dagens finaste stund och jag ser fram emot att uppleva en i juni.
 
När jag hade fotat loss lite och solen hade kommit upp sig en bit gick jag över åkern och in igen. Jag kröp ner under täcket för en stund. Klockan 6.20 ringde klockan igen och det var dags att steka ägg och hoppa in i bilen. Philip och jag hämtade upp Lovisa och Martin för gökotta i Karlsby. Vi hörde ingen gök i år heller, men aldrig smakar frukost så bra som ute i naturen, tycker jag. Och sällskapet, det var det inget fel på.
 
Maja.

Vilken idyllisk dag!

Kategori: Maja

Kolla! Dagens första bild innehåller tydliga spår av glass. Det måste väl båda gott för resten av dagen? O ja!
 
Förutom att spela Sverigespelet och äta glass har Philip och jag hängt några timmar i Sonnorp. Vi vattnade våra växter som är där på sommarbete och rensade också lite ogräs i de små krukorna.
 
Och så åt vi sallad och frallor ute på en filt.
 
Vi spelade också kubb mot Ellen och Per. Vi seniorer vann! ;) Ingen bild på det spektaklet dock. Men detta härliga fastnade på rullen som tur var:
 
 
<3<3<3!
 
Och nu ikväll har Philip och jag ätit mysmiddag för två. Philipgjorda chips, mozarella, tomat och hemmaodlad basilika, vattenmelon, körv, avokadoknäckisar och lite cider på det. Så gött!
 
Jag älskar livet när det är så här.
 
Maja.

12 maj 2009-2014

Kategori: Maja

Åh, maj är verkligen är härlig månad att scrolla igenom i bloggarkivet!
 
Min blogg föddes 2009, när jag var 18 år. Det är såå kul att läsa de tidigaste inläggen. Jag bladdrar på som bara den och jag låter så liten. Den 12 maj 2009 hade jag nyss kört bil för första gången och så hade jag haft nationella prov i matte och tyska. Det känns som ett annat liv.
 
 
----
 
Den 12 maj 2010 fick jag min systemkamera av pappa och jag blev såå glad. Kan nästan känna känslan än idag. Kameran är samma som jag har idag. Dags för en ny? Ja, tack, om du betalar.
 
 
-----
 
Den 12 maj 2011 cyklade jag ut till Birgittas udde. Den dagen kan jag också komma ihåg, tack vare blogginlägget.
 
 
Jag hade fika med mig.
 
-----
 
Den 12 maj 2012 hade jag bloggpaus så vi får hoppa fram ett år till. Den 12 maj 2013 bloggade jag om mitt rum. Jag tyckte mycket om det.
 
 
 
----
 
Och den 12 maj 2014 bloggade jag om rabarberpaj och favorit-foto-albumet. Fick ett sug efter både paj och fotopyssel nu...
 
 
 
Nej, tillbaka till nutid - Nu ska jag göra ugnspannkaka!
 
Maja.

Dagen och veckan

Kategori: Maja

Praktikvecka 7 av 10 är här! Och det är en kort sådan vilket jag uppskattar. Idag har varit en sådan där praktikdag som har bestått av lite olika småpyssel.
 
Jag har exempelvis plastat in små böcker.
 
Och så har jag ställt upp böcker i magasinet. Min handledare Monica håller på med lite bokgallringsarbete som handlar om att vissa böcker ska ner från bokhallen till magasinet och vissa ska inte finnas kvar alls. Det kan låta tragiskt, men om man ska kunna köpa in nytt så måste gammalt försvinna för att det ska få plats.
 
Jag har också plockat ner böcker från bokhallen.
 
Och så har jag lagt bokbuss-pyssel i kuvert. Alla elever i klass F-3 i Nyköping ska få sig ett litet ark...
 
...så att de kan fixa sig en egen liten bokbuss! (Ja, jag vek och limmade ihop en till mig själv. Gullig ju!)

Imorgon blir det bland annat ett besök på sjukhusbiblioteket och på onsdag ett besök på Sörmlands museum. Jag uppskattar verkligen blandningen i mitt schema och att min handledare varit så bjussig och lagt in diverse studiebesök! :)
 
På onsdag far jag hem till Östergötland igen och det jag har planerat för helgen är att fota soluppgången på lördagmorgon och någon gång under dagen på lördag ska jag göra ett besök på radiomuseet. På söndag ska jag nämligen jobba min första dag och jag känner att jag vill checka läget en gång till då jag bara varit på plats en enda gång tidigare och ska vara helt solo på söndag.
 
Så ser det ut. Hoppas att allas våra veckor blir till belåtenhet! :)
 
Maja.

9 helgglimtar

Kategori: Maja

Jag vet att helgen inte är slut än, men jag fick lite bloggfeeling så här kommer ett litet lass med helgglimtar.
 
Fredagsfrukosten. Jag vet att det inte var helg i fredags, men helgkänslan fanns där och frukosten min var lite helgig.
 
Jag slutade redan tolv och halv två var jag i Norrköping och i väntan på tågbyte blev det glass. Magnum Pink såklart.
 
Vid tre var jag framme i Motala och gick hem till Philip. Som jag trodde att jag skulle få vänta en timme på, men han slutade visst tre på fredagar och jag blev såå glad när han stack in sitt gulliga face i lägenheten.
 
Efter fem i fredags var vi en sväng i hamnen med Martin för lite After ledig dag/praktik. Det blev öl för grabbarna och cola för mig och lite tilltugg till. Trevligt.
 
Igår kickade jag och Philip lite boll. Det var kul! Lite takter sitter ändå i från den lilla fotbollskarriären jag har i bagaget. Men bara lite.
 
Vid fem igår hämtade Philp och jag Jimmy, som är Philips kompis och min museivärdskollega. Vi åkte till Ica Maxi och köpte revbensspjäll, kyckling, potatissallad och plastbestick och sen åkte vi till Varamon och åt upp det (fast besticken åt vi inte upp).
 
Det var mysigt och somrigt. Men vi åkte hem i rättan tid för sen kom blåsten och med den regnet.
 
Igårkväll vid nio gick jag och Philip på kvällspromenad. Tätt ihop under ett paraply. Vi gick förbi treöresfestivalen, men stannade inte utan fortsatte till Borensult och sen tillbaka förbi treöresbron igen, utan att stanna den gången heller. En mysig promenad!
 
Idag har vi (eller mest jag faktiskt) börjat dagen med att baka snabbfrallor. Gött!
 
En himlans fin helg har det varit. Och än är den inte slut. Det vankas rabarberpaj-premiär i Sonnorp om några timmar till exempel.
 
Maja.

2 promenadkompisar

Kategori: Maja

Idag följde jag med Lisa till stallet. Hon skulle bara promenera en sväng med Antonia och tyckte att jag kunde följa med och det tyckte jag också. Vädret idag har varit omväxlande, minst sagt, men vi lyckades promenera när det var soligt.
 
 
 
 
 
 
Lisa skrattade åt mig när jag 1. kratsade hovarna på Antonia - för att jag var så larvigt rädd och 2. när jag mockade - för hon tyckte jag såg så rolig ut. Ja,jag kände mig faktiskt som värsta stadsbruttan, men jag gjorde mitt bästa och blev nöjd med resultaten.
 
Imorgon är det fredag och jag slutar redan tolv och kvart i ett går (förhoppningsvis) tåget mot Östergötland. Gött, helgen känns riktigt efterlängtad denna vecka!
 
Maja.

73 minuter dimma

Kategori: Maja

 
Ja, det blev en dryg timme ute i dimman igår. Det var bra jobbat av mig tycker jag. Men det var också tack vare dimman, för dimma är mitt personliga favorit-foto-väder.
 
 
 
 
 
 
 
Maja.

3 bok-roliga saker

Kategori: Maja

1. Igår berättade en som jobbar på biblioteket en lite rolig grej. En farbror hade kommit in och velat lämna tillbaka en bok som han hade lånat år 1963! Hon hade svarat att "den vill vi nog inte ha nu..." Tänk vad länge stackars farbrorn hade burit på det dåliga samvetet. xD
 
2. Igår lånade jag en bok. Ja, jag kände att jag behövde göra något åt boktorkan som har gjort mitt liv torrare och tråkigare den senaste tiden. Så jag lånade en bok och läste 95 sidor i ett streck. I Utan personligt ansvar av Lena Andersson. Det är en fristående fortsättning på hennes bok Egenmäktigt förfarande som jag tyckte mycket om. Och jag tycker om denna med. 
 
 
 
 
 
3. Idag har jag haft en bra praktikdag. Den började med en tur med bokbussen. Idag var jag med på en skoltur, vilket innebar att vi åkte till en skola och så stod vi parkerade där i några timmar medan några olika klasser (klass 1-5) kom och återlämnade och lånade nya böcker. Det var himlans kul för barn är ju roliga och jag kunde verkligen jobba och göra nytta. En kille hade skrivit "Kiwi Kevin" som sitt namn på lånekortet, det tyckte jag var gulligt och coolt - varför inte liksom?
Efter lunch ställde jag först upp lite böcker nere i magasinet och sen plockade jag ner lite andra böcker i bokhallen och sen fick jag en lista med uppgifter till några nyanlända campuselever som skulle ha lånekort och så fick jag fixa det. En varierad och bra dag då jag känner att jag har gjort nytta. Topp!
 
Nu: Promenad!
 
Maja.

24 år

Kategori: Maja

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det Moas födelsedag - Hurra, hurra, hurra!
 
Grattis världens bästa Moa, jag önskar dig en alldeles alldeles underbar dag! Jag vill också meddela att jag saknar dig och hoppas att vi ses snart!
 
Här är vi för några år sedan:
 
 
Tack för att du har varit min vän i 24 år!<3
 
Maja.

Att gå hand i hand

Kategori: Maja

 
 
Att gå hand i hand är bland det bästa jag vet och det har jag haft turen att få göra i helgen.
 
En uppmärksam läsare kanske har upptäckt (eller inte) att alla veckans rubriker började med "Att". Det var medvetet. ;) Det har varit en bra vecka. Jag har hittat ett nytt naturreservat, hängt i Flen, åkt bokbuss, bakat jordgubbscupcakes, fångat gammelgäddan och promenerat hand i hand. Bland annat!
 
Vi får se om jag lyckas hålla något slags rubriktema hela veckan 19. Det känns som en lite lagom kreativ utmaning tänker jag. ;)
 
Nu är jag alltså återigen på plats i Nyköping och laddar inför praktikvecka 6 av 10.
 
Maja.

Att fånga gammelgäddan

Kategori: Maja

Den här lördagen som känns som en söndag har varit en bra dag.
 
Klockan 9.45 - Frukost!
 
Klockan 10.16 - Kolla på solresor. Philip och jag har tänkt köpa oss en sista-minuten-resa och dra iväg en vecka i juli. Vi ska alltså inte boka något än, men det skadar ju inte att kika på diverse hotell- pool- och strandbilder i så här god tid. ;)
 
Klockan 11.24 - Packa för utflykt för att sedan dra iväg till... Karlsby!
 
Klockan12.26 - På tredje kastet fick jag napp och drog upp en fin gädda. Jag blev så glad och stolt och lite rädd också.
 
 
Klockan 13.03 - Lunchpaus. Vi njöt av medtagna tacorullar!
 
Klockan 13.26 - Nu var det Philips tur! (Men det blev 2-1 till mig, så att ni vet)
 
Klockan 14.35 - Fikadags. Jordgubbscupcakes!
 
Och en stund efter fikat åkte vi hemåt. Efter det har vi bland annat duschat av oss lite gäddslem, ätit lite chips, varit en sväng hemma i Sonnorp och nu ska jag diska. Sen ska det tillagas potatisgratäng och kyckling och senare ikväll tänkte jag utnyttja födelsedagskupongen nedan. Det är väl inte mer än rätt om det, som ryktet säger, vankas skräckfilm ikväll igen. ;)
 

Maja.

Att baka jordgubbscupcakes

Kategori: Maja

 
Nu har jag bakat igen! Med en del hjälp från Philip. :) Det blev jordgubbscupcakes idag. Och det blev så lyckat och så fint så här kommer receptet och bilder (receptet kommer från Mia Öhrns bok Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk och bilderna är mina).
 
Du behöver:
 
Till själva cupcakes:en
 
75 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl strösocker
finrivet skal av en citron
1,5 dl mjölk
 
Till fyllningen:

150 g jordgubbar frysta eller färska
 
Till toppingen:
 
250 g jordgubbar, färska eller frysta
2 msk strösocker
500 g mascarpone
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:

1. Smält smöret och placera ut muffinsformarna på en plåt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
3. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa även ner citronskalet..
4. Sikta ner mjölblandingen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
5. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Låt svalna.
 
 

6. Fyllning: Gröp ut lite av inkråmet ur varje cupcake och smula sönder det grovt i en bunke. Mosa jordgubbarna och blanda dem med inkråmet. Fyll inkråmet åter i varje cupcake.
 
 
 
7. Topping: Mixa jordgubbarna fint och blanda med strösockret i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i 10-15 minuter för att reducera vätskan lite. Låt svalna helt.
 
8. Blanda mascarpone och vispgrädde och vispa fluffigt med elvisp.
 
9. Fyll en spritspåse med jordgubbs- och mascarponetoppingen och spritsa dina cupcakes.
 
KLART!
 
 
 
Fina va!? Blir toppen att ta med till kvällens grillkväll tänker jag. :)
 
Maja.