majjaeriksson

Plans and baking

Kategori: Maja

Planer för morgondagen:

Det ser ju trevlans värre ut!

Som ni ser ska Moa och jag ha Kakkväll imorgon. Vi ska bidra med tre sorters kakor var. Vi vet att det borde vara sju sorter egentligen, men rättvisa går före tradition i det här läget. ;)

Här kommer en liten sneakpeak på mitt bak:

Mmmmmmmmmmmm Majas kakor!

Det kommer bli fint det!

Maja.

Stockholm - Tema Gult

Kategori: Maja

När vi var i Stockholm förra veckan skulle vi självklart inte bara kolla på andras fotografier utan också fota själva. Man skulle bestämma sig för ett tema som skulle få bilderna att hålla ihop. Ett exempel som vi fick var att välja någon färg, något i varje bild skulle vara denna färg. Jag tyckte det lät lite kul så jag valde Tema Gult. Och efter att ha kollat igenom alla gula Stockholmsbilder har jag valt ut några stycken som jag har satt ihop till ett collage:Jag är nöjd! Jag ville att fotona skulle vara olika så att det blev ännu tydligare att det är just färgen gul som de har gemensamt och som håller de samman. Jag tyckte också att det blev effektfullt att sätta de mot en gul bakgrund, men det var bara för mig själv och för nu liksom. Sen ska vi jobba med våra utvalda bilder i skolan, hur vet jag inte riktigt än. Men jag är nöjd så här långt! Vad tycker ni?

Idag ska jag luncha OCH fika med Anneli och Maria. Det ska bli trevligt!

Maja.

LHC - Växjö Lakers

Kategori: Maja

Ja, igår var vi ju på hockey i Cloetta Center. Det var roligt. Jag har inte varit på sån hockey förut! Matchen började inte så roligt dock... Växjö hade ledningen med 1-0 länge. Men i sista perioden gjorde LHC mål och publiken blev glad och efter ordinarie matchtid var det 1-1. Sen blev det förlängning och spel om ett extra poäng. Då tog det inte många minuter innan LHC gjorde mål igen. Så Växjö fick 1 poäng och LHC 2.

Och jag fick en bra bild. Rena rama turen bara, men jag tycker att den är cool:


Och kolla fotograferna med hjlämar, och rekalmen framför:

Hihi.

Det var en kul eftermiddag/kväll!

Ha de!

Maja.

Promenix och Ted teddybjörn

Kategori: Maja

Idag har mamma och pappa ridit i den fina hösten. Och jag promenerade.

Och kolla Ted, han ser ut som en teddybjörn:


Om två timmar sitter vi (jag, mor, far, lillasyrran) i Cloetta center för att kolla på hockey! Ska bli kul! :)

Hoppas att ni har en fin helg!

Maja.

Kaka på kaka fast blad på blad

Kategori: Maja

Idag chillar jag galet. Precis som man ska första dagen på ett lov! Jag sov ganska länge. Slappade vid tv:n och datorn. Lagade till en mumsig pastasallad som jag njöt av framför tv:n. Först vid två hoppade jag ur pyjamasen. Jag tog kameran och gick en sväng i Sonnorpsskogen. Det var skönt. Utetemperaturen ligger på cirka 10 grader idag. Det är mulet. Och stilla. Jag fotade lite grann och tänkte visa ett gulligt bladpar som jag fick syn på:

Annars funderar jag lite över vad jag ska fylla lovet med... Jag har 11 lediga dagar på rad nu, om man räknar med idag, vilket man naturligtvis gör! Och på flera av de dagarna står det redan lite trevliga aktiviteter i kalendern! Men det finns plats för mer! ;) Men nog kommer det bli ett rackarns bra lov, det tvivlar jag icke på!

Ha en bra fredag!

Maja.

Stöckhölm

Kategori: Maja

Hej! Jag är tillbaka på landet och nu har jag höstlov!

Det var bra i Stockholm. Vi var på Fotografiska och Moderna museet och på teater och på studiebesök i en fotostudio och fotade själva och vi hade det bra helt enkelt. Men så känner man sig ju lite vilsen i storstan - såklart!

Vi står och väntar på att det ska bli grönt. Och ni vet hur det är. Ganska många går över även fast det är väldigt rött. En man kollar på oss. Kommer fram. Säger: Behöver ni hjälp eller? Vi svarar förvånat att nej, vi väntar bara på att det ska bli grönt. Slutsats: Man ser lika vilsen ut som man känner sig! ;)

Ni får se mer en annan dag! Jag måste studera bilderna lite mer själv och fundera på vilka jag ska välja ut till mitt tema... Jag har valt att ha "gult" som tema. Det ska vara olika motiv och olika kompositioner på varje bild, men det alla har gemensamt är att det är något gult i bilden... Har jag tänkt! Kan nog blir bra tror jag! Får fila på det och återkomma!

Maja.

Från landet till storstan

Kategori: MajaJag trivs på landet!


Zedin och Ellen för att den blev så fin:


Men imorgon ska jag till storstan. Stockholm. Det blir nog bra det med. ;)

Återkommer på torsdag kväll!

Maja.

Höstmorgon

Kategori: MajaJag bloggar verkligen loss! Missa inte inläggen innan! :)

Maja.

Love.

Kategori: MajaAtt fotografera. Gud vad jag tycker om det!

Och jag blir så inspirerad av så mycket. Exempelvis denna fotograf: http://www.dareberg.com/ (klicka på länken och sen på multimedia). Tror att jag skrivit om den förut. I vår när vi ska göra lite egna projekt skulle jag vilja göra något sånt där. Inspirerad är vad jag blir!

Hoppas att ni har en bra helg. Jag myser omkring här hemma i Sonnorp och har det bra. Och det tänker jag göra imorgon också. Och på måndag. Och tisdag-torsdag är det Stockholm som gäller. Med klassen. Ska bli kul!

Maja.

Vågar du?

Kategori: MajaMaja.

Trötthet

Kategori: Maja

Halloj på fredagen!

Idag fick vi dra varsin lapp. På varje lapp stod en känsla. Uppdraget var att fota känslan man fick. Jag fick "trötthet" och det kändes väldigt bra då andra fick ord som empati och lust. Skönt med lite tur ibland alltså! ;)

Trötthet:


Ganska nöjd. Men det var inte helt lätt ändå!

Nu ska jag läsa lite bloggar innan jag rullar ner till stationen och bussen som tar mig till Tranås och pendeln som tar mig till Mjölby och Moa som tar mig till Sonnorp. Reseeftermiddag alltså, men det känns rätt skönt faktiskt!

Trevlig helg!

Maja.

A little bit of this and a little bit of that

Kategori: Maja


Bara för att jag gillar denna bild

Det här med att göra passpartou är kanske inte den optimala sysselsättningen för min del.
1. Jag är nervös att det ska bli fel.
2. Jag är slarvig.
Jobbig kombination va!? Nej, men det blev bra, efter bara ett litet snedsteg. Så nu hänger mitt foto (och alla andras) så fint borta i estethuset.

Och alldeles nyss var det Jazz á la carte i hörsalen. Alltså ett härligt band med Zoie Finer i spetsen (Ja, hon är syster till Sara Dawn Finer.) Det var kul att lyssna på så här på eftermiddagen!

Och nu tänkte jag packa. För imorgon drar jag till Motala och hit kommer jag inte tillbaka förrän efter lovet då det är Stockholm som gäller nästa vecka! :)

När jag har packat lite ska jag promenera lite, sen äta middag lite och sen stickklubba lite! :)

Hoppas att ni också har en bra torsdag!

Maja.

Sjuk fotograf, stort foto, hungrig mage och nyfiken på dans

Kategori: Maja

Idag var tanken att det skulle komma hit en fotograf som fotar mat. Vår lärare skulle slänga ihop något ätbart och med hjälp och tips från "matfotografen" skulle vi fota det där ätbara. Och sedan redigera bilderna. Men... han har gått och blivit sjuk! Synd, tycker jag!

Så istället blev det jobb i mörkrummet:Vad ni inte ser är att det är ett stooort foto, 40 cm på längsta sidan tror jag. :)

Imorgon ska vi (bland annat) göra passpartou till dessa stora foton och så ska vi sätta upp de och tillsammans kommer de bilda en härlig vägg av torgetbilder. Ska bli kul att se! :)

Nu väntar jag på middagen och sen hoppas jag (antagligen förgäves) att det ska sluta regna så jag kan promenera... Och senare tänkte jag tjuvkolla när några på skolan dansar. De har hållit på några gånger nu, med någon cool dans, så jag tänkte kolla när de övar idag. Ska bli spännande! ;)

Ja, vad mer kan jag säga än: Ha en bra kväll!

Maja.

Solrosor i solen

Kategori: Maja

Kommer ni ihåg solrosorna som jag berättade om i fredags!? Mamma och jag tog bilen och åkte dit i söndags. För det var sol. Tänkte visa er några foton därifrån:

Nej, dax att knalla bort till estethuset. Idag är det bara ickefoto som står på schemat: Förmiddagen = blyerts tecknande Eftermiddag = kroki.

Imorgon blir det foto igen! Mer exakt vad får ni se då!

Ha en bra tisdag!

Maja.

Solnedgång i Varamon

Kategori: Maja

I lördags när solen gick ner var Moa och jag i Varamon.Maja.

Findus och Moa:

Kategori: MajaImorgon får ni se foton från när vi var i Varamon vid solnedgången (Findus var inte med)! :)

Maja.

Bok, bok, bok

Kategori: MajaTre rader från baksidan av boken:

"Jonas liv höll på att ta slut precis när det skulle börja - han var grabben
i kuvösen bredivd. Resultatet av 40 minuters syrebrist blev en allvarlig
 CP-skada. Läkarprognosen var ett liv i rullstol och utan talförmåga."

Så har inte Jonas liv sett ut! Inte alls! I boken får man läsa om hans framsteg och framgångar. Jag tycker att hans inställning är fantastisk. Jag skäms lite över mig själv när jag läser sådana här historier.

Ett utdrag ur boken:

"Tacksamhet är vad jag känner. Jag har andats mirakelluft ända från dag ett - och jag gör det fortfarande. När jag var barn vågade jag inte drömma om det liv jag lever idag. Att klara mig utan rullstol, spela golf, att flytta bort från mina föräldrar och att köra bil låg så långt från min verklighet. Det fanns bata i fantasin, och knappt där.
Mitt liv idag är helt fantastiskt. Fantastiskt verkligt, men också fantastiskt overkligt. Jag lever i en värld som inte borde finnas, iallafall inte för mig, en värld långt bort från alla läkares logik och statistik. De har tillochmed slutat  med att be mig komma på kontroller. De säger att jag är för frisk för att behöva dem!
För ett tag sedan drogs tillochmed mitt handikapparkeringstillstånd för bilen in, så nu måste jag gå lika långt som alla andra när jag ska in på IKEA. Ja, det tar sennerligen på krafterna att vara så frisk som jag har blivit..."

Jag har inget mer att tillägga!

Maja.

It's friday

Kategori: Maja

Här kommer ett hej från Sonnorp: HEJ!

Jag sitter här med en liten ångerkänsla inom mig... Mellan Mjölby och Motala finns ett fält med solrosor. De är lite vissna nu, men fina, tror jag... Jag ville stanna och fota de, men upptäckte fältet för sent! Kunde vänt men det var ganska mycket trafik och då hade det blivit vänstersväng sen och... Men nu ångrar jag mig iallafall. De hade blivit så fint tror jag. Så nu får både ni och jag försöka se bilderna framför oss istället. Tänk er: Sol på väg ner nästan. Ljusblå himmel. Fina höstfärger. Och lite vissna men åå så vackra solrosor.¨

Tusan också! Kanske tar jag en tur dit på söndag. Om det är sol då!

Något roligare: Mamma och jag besökte stan i Mjölby en stund. Jag köpte en jeansklänning/tunika! :)

Íkväll ska jag mysa här hemma i Sonnorp.
Imorgon ska jag besöka frissan och bibblan och sen ska jag träffa Moa. Vi ska sova i Rose-Maries och Steves hus och vakta deras katter. Ska bli mysigt och kul! Får se vad vi hittar på! Och på söndag blir det förhoppningsvis solrosfotografering också då! ;)

Trevlig helg!

Maja.

Livet idag - torsdag

Kategori: Maja

Hej! Idag har vi varit på torget och fotat igen. Denna gång hade vi tur med vädret! Min uppgift för denna gång var att ta närmare bilder på människor. Jag hade bestämt mig för att gå fram till första bästa försäljare och fråga om jag fick fota denne. Men... det blev inte riktigt så. Jag mötte deras blickar. Log. Men sa inget utan gick vidare. Så det blev en seg start. Men sen tog jag tag i det och pratade med en man som sålde bröd och bullar. Honom fick man gärna ta kort på. Så där stod jag bredvid och framför hans brödstånd i några minuter och när filmen var slut cyklade jag upp till skolan igen. Sen dess har vi framkallat filmen och det ser bra ut! Eftersom jag har haft ett missöde med tom film, så är det lika nervigt varje gång, men idag blev det bilder och det såg bra bra som sagt! Imorgon ska vi hålla till i mörkrummet och kopiera. Ska bli kulkul att se hur det blev på riktigt! :)

Idag har vi också pratat lite om porträtt som vi har tagit. Jag tänkte visa er mitt självporträtt som jag också visade för klassen (varje vecka har vi lite redovisning och det är faktiskt kul. Man får visa vilka bilder man vill och säga hur mycket man vill liksom så det är väldigt avslappnat):Jag fotade mig själv i mitt rum med hjälp av stativet och fjärrkontrollen. Bilden består av tre foton som jag satt ihop i photoshop och jag tycker att de speglar vem jag är. Här och på de flesta andra ställen kanske jag är personen längst till vänster. Glad och positiv, men balanserad. Hemma är jag de andra två. Antingen jätteglad eller jättetjurig. Så är det oftast faktiskt! Det är den jag är!

Nuuu ska jag läsa lite bloggar och kika runt innan jag ska gå till mörkrummet coh stoppa i mina negativ i en negativficka. Klockan fem är det middag som vanligt och ikväll är det väl stickklubb som vanligt. Hoppas jag!

Nästa gång vi hörs befinner jag mig i Östergötland!

Tjing!

Maja.

Underbara bakverk och huset där jag bor

Kategori: Maja

Denna vecka har vi två födelsedagsbarn i klassen. Igår fyllde Carolin år och idag är det Isabellas födelsedag. Därför bjöd Isabella på fika! Vilket hon har gjort förut också. Hon gillar att baka. Dålig mobilbild på vad vi fick idag:

Underbart goda och fina choklad- och hallonmuffins med nån slags choklad sak över och så fina blommor och åå så gott det var. Det kan bli så att hela fotoklassen rullar fram innan läsåret är över! ;)

Och sen tänkte jag visa er huset där jag bor. Lindängen:
I huset närmast oss bor jag. Fast man går in i andra dörren. Den som är lite öppen (Erika kom ut). Huset som ligger parallellt med Lindängen heter Grindstugan och där bor några lärare ibland vissa nätter när de är här. Och huset till vänster i bild heter Matängen. Där äter vi mat och fikar. Och på övervåningen bor det elever. Så jag har inte många meter till maten! ;) Sen finns det en hel del byggnader till. Men de kanske ni får se någon annan dag!

Då vet ni! ;)

Vi hörs om ett dygn eller så!

Maja.

Kroki och foton från torget

Kategori: Maja

Hej!

Här kommer dagens kroki:


Det kändes inte så bra för min del idag... Det går lite upp och ner hur lätt det är liksom. Det är lätt att tänka för mycket och bli för stel och dra för raka linjer eller så. Och kommer man fel i början så är det svårt att få till det. Men jag kämpade på och stundtals blev jag lite nöjd iallafall! ;)

Och för att ni inte ska tro att vi bara tecknar på fotolinjen ska jag visa tre foton. Från när vi fotade på torget. De är alltså tagna med analog kamera och inscannade i datan. Mina tre favoriter:


På torsdag ska vi fota på marknaden igen och då ska jag ta närmare bilder på människor! :)

Imorgon ska vi jobba med porträtt som vi har fotat. Dels har vi fotat varandra, jag har fotat Matilda och hon mig. Och så har vi jobbat med självporträtt. Så imorgon ska vi kolla lite på de, samtala med Gudrum om de och lite så.

Nu är det strax middag! Ha en bra kväll!

Maja.

Bästa bästa bästa vän

Kategori: Maja

Jag chattar med min bästa vän. Hon heter Moa och hon har varit min vän i hela mitt liv minus 3 veckor. Hon föddes nämligen 3 veckor senare än mig. Det är inte mycket jag vet om de där veckorna, men en sak är säker! De måste varit tråkiga! Men sen kom Moa och lyste upp mitt liv och idag, cirkus 20,5 år senare gör hon samma sak! Vet ni vad vi har bestämt!? Att vi ska bo ihop. Om ett år. I Lund. Hon ska, förhoppningsvis, läsa på hippologen där och jag, ja jag ska bo där för att hon bor där. Alltså vi är så glada här där vi sitter och chattar! Fattar ni vad bra Moa och jag kommer ha det!? Fattar ni vilken mysig lägenhet vi kommer ha? Och hur jäkla kul vi kommer ha det? Varje dag!!!!


Spanien


Tåg påväg till Göteborg


Omberg


Snowracerdag

Ja, ni, vad ska man säga!? Jag är glad att jag har en så bra vän! <3

Maja.

Ny vecka!

Kategori: Maja

Hej från Sörängens folkhögskola! Vet ni vad jag gillar, att det kostar mig 46 spänn att åka mellan Hem1 och Hem2. Jag åker bil till Mjölby - kostar mig inget. Jag åker tåg till Tranås - kostar mig 46 spänn. Jag åker buss till Nässjö - kostar mig inget. Jag åker cykel till folkis - kostar mig inget. 46 spänn/resa, 92 spänn/helg = värt! :)

Och sen kan jag säga att ja hade en bra söndag. Jag brunchade med Kajsa och Lovisa. Trevligt! Och jag var på hockey med systrarna mina. Trevligt!

Gammal bild, men samma systrar.

Och nu är jag alltså tillbaka i Nässjö. Det känns bra det med!

Ha de!

Maja.

Lyckligast i världen

Kategori: Maja

En av mina egna favoriter i repris:

Jag satt i bilen på en parkering
Jag väntade
I bilen bredvid satt en man
Han väntade
Jag upptäckte en tjej en bit bort
Det gjorde han också
Först försökte han liksom fånga hennes uppmärksamhet
men hon i sin tur, väntade också
En kille kom fram till henne
De kramades
Log
Skrattade
Hon berättade något
Gestikulerade
Hans ögon lyste mot henne
De skrattade
Jag sneglade på mannen i bilen bredvid
Det var så fint på något vis
Han log och hade huvudet på sne
Han satt och myste och han kunde vänta
för hans dotter var lyckligast i världen

Maja.

Hej

Kategori: Maja

Maja.

A niiiice weekend

Kategori: Maja

Jag befinner mig i Sonnorp. Men senare ska jag åka till Moa. Imorgon ska kussarna i Askersund firas och på söndag blir det lite mys med Kajsa och Lovisa.

Om det kommer bli en bra helg?
Ingen tvekan!

Maja.

Regn, viktig berättelse, Ralle och lite till ändå

Kategori: Maja


Jag vet inte hur det är där du är. Men hos mig regnar det. Och det har det gjort hela dagen. Och vi som skulle tillbaka till marknaden på torget för att fota... Det blev inte så. Det får bli nästa torsdag!

Istället har vi pysslat med annat. Det blev lite bildanalys och lite tidningssidejobb. Och nu, alldeles nyss, var det teater. Det var två män som intog scenen i hörsalen. Den ena berättade om sitt folks historia, det resande folkets historia. Och den andra mannen spelade gitarr och sjöng. 

"RESANDEBLOD

Gestaltningar - berättande - fakta - visor om och av Resandefolket i Sverige.

Vi är nu inne på vårt tredje år som ett “par”, musikern Pelle Jageby och undertecknad, och vi turnerar runt i vårt avlånga land med vår uppmärksammade föreställning “Resandeblod” för att berätta om resandefolket, de som kallats “tattare” och därmed om en del av vår svenska historia. Med vår föreställning vill vi ge en synpunkt på hur vi kan tackla främlingsrädslan och rasismen i vår vardag. Med “Resandeblod” når vi fram där andra misslyckas. Det har därför hittills blivit över 170 föreställningar från Trelleborg i söder till Ludvika i norr.

Vi har för vårt arbete med denna föreställning bland annat fått utmärkelsen Årets Folkbildare 2010 av Västra Götalands Bildningsförbund.

Bennie Åkerfeldt."

Det var fint! Men sorglig historia. Viktigt att de berättar!

Och just när jag tänkte avsluta kom jag på att ni nog inte träffat Ralle. Så här är han:


Charmig va!? Jag har gjort honom själv!

Och så: Jag vet inte om det är från hörsalen nyss, regnet eller alla dessa självbiografier men jag känner mig inspirerad. Jag vill skriva. Jag saknar det.

Nu är det middag!

Maja.

Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak

Kategori: MajaNi kanske minns att jag lånade böcker i helgen. Jag började med att sätta tänderna i Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Pigge Werkelin. Och nu har jag bara ynka 15 sidor kvar i boken. Att jag läst så fort är ett tydligt tecken på att jag gillar boken. Jag vill vidare.

Boken handlar om Pigge Werkelin som var på semester i Thailand under tsunamikatastrofen. Hans fru och hans två söner dog i katastrofen. Boken handlar om hans liv dagarna efter. Hur han satte igång och arbetade för att hitta sina familjemedlemmar och få med de hem. Han visste från första stund att de var döda. Borta. Men han ville inte lämna de. I boken kritiserar han svenska myndigheterna som inte var till mycket hjälp när han, och andra, som mest behövde det.

Historien berör mig stakt. Det är svårt att förstå - såklart! Men det man kan ta in berör liksom. Tillräckligt. Det är fantastiskt att läsa om hur Pigge orkade. Orkade leta. Orkade leva. Kämpa.

För några sidor sedan fastnade jag vid en mening. Eller meningen fastnade vid mig.

"Jag har tre urnor på mitt hotellrum. Ulrika, Charlie och Max. Jag står länge och ser på unorna. Familjen är samlad."

Obegripligt! Flera sådana här tillfällen i boken, iPigges liv, fastnar hos mig. Och jag tycker att ni ska läsa boken.

Maja.

Kanelbullens dag

Kategori: Maja

Ja, idag är det kanelbullens dag. Hoppas att ni ätit en bulle! :)

Tillbaka på mitt rum efter att ha sett på film med några andra folkisare. Mysigt!

Idag var våran lärare spårlöst försvunnen. Han dök inte upp och han svarade inte i telefonen. Oroväckande! Så vi gjorde lite vad vi ville med tiden. Jag gjorde "som vanligt" bild-och-text-bilder.

Lite Vännerinspirerat:


Lite sånginspirerat:


Och en lite djupare:


Och på eftermiddagen hade vi kroki igen:

Vi håller på 13-16.20 och på den tiden hinner vi mer många teckningar. Modellen ändrar ställning och tiden vi har på oss varierar. Vi har haft allt från 40 sekunder till 20 minuter. Det är svårt. Men kul! Och inte alls olustigt. Jag menar det står ju ändå en naken kvinna framför oss och posar och det är man ju inte direkt van vid. Men hon är så naturlig och lugn i sig själv att det känns fullkomligt normalt och avslappnat. Vi ska ha kroki några till gånger framöver!

Men imorgon blir det foto igen. Vet inte riktigt vad och hur, men foto blire! Och tänk att det redan är onsdag imorgon. Vad fort tiden går!

Maja.

Jag är liten - världen är stor

Kategori: Maja

Igår blev det svampplockning med mamma och pappa. Har ni någon gång plockat svamp som ni lagt i plastpåse och tyckte att det var sådärkul, så tycker jag att ni ska prova med korg. Mycket roligare! Även denna gång hittade vi en hel del svamp!

På kvällen igår umgicks jag med min kära vän Moa. Vi hyrde tre filmer men hann bara se två innan läggdax så till helgen får vi allt träffas igen och se den sista!

Nu är jag tillbaka i Nässjö och här väntar en vecka med tidningssidan, kroki, typografi, fotografering på torget igen, mer framkallning, mer kopiering osv. Det kommer nog bli en bra vecka! :)

Avslutningsvis skulle jag vilja hissa att busschafförer vinkar till varann. Det tycker jag är trevligt.

Ha de!

Maja.

In i dimman

Kategori: Maja

Maja.

Tuddeluu!

Kategori: Maja

Idag har jag varit på bibblan. Jag fortsätter på spåret med självbiografier/sanna berättelser och lånade dessa:


1. Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Pigge Werkelin och Lena Katarina Swanberg. Pigge Werkelin var på semester i Thailand tillsammans med sin familj när tsunamikatastrofen inträffade. Hans fru och hans två söner drunknade.

2. Grabben i kuvösen bredvid - Om att vinna mot ett handikapp av Jonas Helgesson. Jonas har en allvarlig CP-skada. Boken är hans egen berättelse om att vinna mot svårigheter och omgivningens fördomar.

3. Flickan i källaren - berättelsen om Natascha Kampusch av Allan Hall och Michael Leidig. Natascha Kampusch blev kidnappad och satt i en källare. Boken bygger på hennes eget vittnesmål, intervjuver med hennes föräldrar, släktingar, skolkamrater och vänner till familjen, men också på samtal med kolleger, grannar och andra som kände den hemske mannen bakom det hela, Wolfgang Priklopil. Boken bygger också på polisutredningen och på kontakt med de sjukvårdare som tog hand om Natascha efter det att hon lyckades fly och komma ut i den riktiga världen igen.

4. Hjälp vem är jag? - Anteckningar ur en terapi av Caroline af Ugglas och UKON.  Artisten och konstnären Caroline af Ugglas bok har hon skrivit tillsammans med en psykolog. Boken är en dokumentär byggd på samtal de emellan. Naket får man läsa om Carolines depressioner, sin familjehistoria, kärleken till familjen osv.Jag har också gjort hallonglass. Så nu ska den stå i frysen några timmar innan jag får sätta tänderna i den... Det ska bli göttigt värre!

Ha en fin lördag!

Maja.