majjaeriksson

En gräsänkas helg

Kategori: Maja

Hej!
 
Som jag har nämnt är sambon min inte hemma i helgen. Det känns rätt tomt här hemma och det var lite tråkigt att få tända första ljuset själv här nyss. Men i det stora hela så har jag det bra ändå.
 
Jag har som sagt nyligen tänt det första ljuset och ätit frukost. I år har vi en stor fyrkantig stearinkub i en orange glaskub. Det blev bra tycker jag!
 
Igår efter frukost åkte jag till landet. Mamma och Ellen var lite barnvakt åt sysslingen Måns och det var pyssel på schemat!
 
Vi jobbade i modellera. Jag kan ha blivit som ett barn på julafton när jag såg att mamma hade köpt lera!
 
Och efter att ha gjort några fula grejer tyckte jag att jag fick till det. Jag gjorde några polkagrisstavar som jag tänker mig att Philip och jag ska ha i våran lilla riktiga gran som förhoppningsvis ska hittas och huggas framöver.
 
Jag vek också en stjärna som ni kan se nedan. Jag tänkte att den skulle matcha våra gardiner och det gör den, men det kan vara så att den blir lite stor och märklig att ha i toppen av en liten gran. Men vi får se.
 
Jag gick också ut en sväng och snodde lite mossa i Sonnorp, som jag sen inte använde så jag har lite dåligt natursamvete nu. Förlåt.
 
Efter att vi hade skjutsat Måns på kalas så åkte vi till blomaffären och handlade lite (mest till mig). Det blev det som ni ser i lilla vagnen nedan.
 
Och sen åkte vi hem till mig och pyntade och fixade och det blev riktigt fint allting. Nu vill man ju liksom bara att det är kväll hela tiden så att man kan tända julstjärnan och allt blir sådär julmysigt. Just nu känns det som vår och solen som lyser visar hur fruktansvärt smutsiga våra fönster är....
 
Planen idag är att städa en del och i eftermiddag kommer familjen och hämtar mig för vi ska till kussarna i Askersund! :)
 
Hoppas att du som läser detta kommer ha, eller har haft, en fin första advent!
 
Maja.

Lediga torsdagen

Kategori: Maja

Och så blev det en sådan här ledig torsdag igen. Jag gillar det. Det är en perfekt liten mellanlandning när jag, som denna vecka, har jobbat duktigt tre dagar och ska jobba duktigt imorgon och sen vara ledig i helgen. Jag gillar det.
 
Dagen började med att jag läste ut en bok. Toner i natten av Jojo Moyes. Den påminde om Livet efter dig och Arvet efter dig av samma författare och jag tyckte om dom alla tre. Det handlar liksom om livet och relationer och starka känslor och även fast historierna är rätt dramatiska och stora så känns det ganska verkligt och fint. Så där har ni ett (eller tre) lästips från mig till er.
 
Jag tvättade också på morgonen. Eller det sköter ju tvättmaskinen, men jag la i och hängde upp. Och så gjorde jag mig en smoothie i ett soligt kök.
 
Vid kvart i tio snapade jag iväg bilden nedan. Jag såg inte förrän nu att jag hade skrivit lite tokigt, men det finns väl inget som inte kan fixas med lite paint? ;)
 
Jag tog min kalufs och gick till stan och bad att få den avklippt helt enkelt. Och på torget julpyntades det.
 
Efter att ha lämnat den utlästa boken på bibblan gick jag hem igen och diskade och lite sånt mindre kul. Och sen blev det lunch, Bonde söker fru och handlar-lista-klurande.
 
En av sakerna jag skrev på listan var "gammalt hederligt godis" och man måste ju köpa det som står på listan.
 
Och nu sitter jag här! Med några godisbitar i magen och med ganska mycket mindre hår på huvvet!
 
Nu ska jag göra mig lite té och sen ska jag nog pyssla på något vis innan jag ska göra middag till mig och Philip!
 
Fredag-måndag är jag gräsänka så jag kanske återkommer med en sådan rapport. Eller nått.
 
Maja.

En vecka - fem arbetsplatser. En Vera - sju månader.

Kategori: Maja

Imorse när jag vaknade var det tomt på dagens kalenderblad, men jag gick upp vid halv åtta och gjorde mig redo ändå. När jag kom ut från duschen hade jag fått en jobbförfrågan på mailen. Sturefors 10-19. Det kändes motigt. Sturefors bibliotek ligger en timmes bilfärd bort (det går typ inte att åka buss dit och hem de tiderna man skulle vilja åka) och dagarna brukar inte flyga fram när man är där om man säger så... Och det är ju så lätt att bara skriva nej, tyvärr, kan inte idag. Men jag tackade ja och här sitter jag nu.
 
Eftersom att jag anade att i alla fall eftermiddagen skulle rulla rätt långsamt så tänkte jag ut och tog med mig diverse saker att roa mig med, exempelvis foton på Vera från i går morse. Jag har nu valt ut några godingar som alltså är helt oredigerade eftersom jag inte är hemma för tillfället. Jag tycker att de funkar som de är tack vare den genomgulliga modellen, men jag kommer nog beskära lite och kanske se hur de ser ut i svartvitt och lite så. Framöver. Men några original kommer här:
 
 
 
 
 
 

Polarn och Pyret, jag vet var det finns en modell om ni behöver en! ;)
 
Resten av veckan ska jag nog inte leka så mycket porträttfotograf men jag ska däremot hänga på några fler bibliotek. Johannelund + Ekholmen imorgon, huvudbiblioteket på onsdag, ledig torsdag (då ryker håret mitt)och Lambohov + kanske lite bokuppsättning på huvudbiblioteket på fredag. Fullt upp, jobba på.
 
Vi hörs!
 
Maja.

En helg i Nyköping

Kategori: Maja

När jag skriver detta är det en gó söndagkväll och vi har varit hemma några timmar efter en trevlig vistelse i Nyköping. Det var alltså jag, Philip, mamma och Ellen som åkte tåg till Lisa och Vera igår och idag kom pappa och så åkte vi bil hem på eftermiddagen. Fast lite mer än så vill jag berätta och visa och komma ihåg i framtiden.
 
När vi kom fram möttes vi av en lapp på dörren och insåg att det inte var läge för tjo och tjim och att vi tyvärr fick vänta lite till med att krama Vera.
 
Lisa bjöd på broccoli- och skinkpaj och sen delade vi faktiskt upp oss lite. De andra åkte till stallet och jag och Philip, som inte fick plats i bilen, gick en sväng på stan. Vi besökte bland annat retroverket, Philip köpte en vinterjacka och så köpte vi med oss fika hem till oss och de andra.
 
Och så återförenades vi för fika. För att några timmar senare splittras igen. Jag och Philip tog nämligen varsin burgare på Olearys och såg på Philips lag Bayern München som tyvärr förlorade, medan de andra stannade hemma.
 
Hopp till nästa dag och dagens dag och söndag. Pappa kom med bilen och vi åkte på julmarknad. Julmarknaden låg ungefär en halvtimme bort, vid Öster Malma slott. Efter att ha kört en liiiten bit för långt - vi missade en stor skylt där det stod julmarknad och jag hade dessutom en vägbeskrivning i min hand... - kom vi fram.
 
Marknaden var alltså vid/i ett ståtligt slott vid en fin liten sjö. Och det bjöds på fint väder dagen till ära!
 
Vi träffade på några sköna lirare.
 
Och insåg att julen kanske inte behöver vara lika dan varje år och se lika dan ut i varje stuga... Bara fantasin sätter gränser!
 
Återigen blev det burgare. Men den här gången viltburgare och till kanske lite finare utsikt (förlåt Olearys).
 
Kram!
 
Imorse hade vi en liten photoshoot och det visade sig att en av personerna på bilden ovan var en riktig modell så imorgon bjuds det nog på lite porträtt. :)
 
En trevlig helg helt klart! Nu dröjer det två veckor tills jag får träffa Vera igen och då är det julmarknad igen, fast det blir på en annan ort det och med delvis annat sällskap.
 
Nu ska jag dricka hallonté som jag köpte (läs: fick) på julmarknaden!
 
Maja.

Alltså bibliotek

Kategori: Maja

Kan vi inte prata om bibliotek? Hur fantastiskt bra är det inte? Och gratis. Det finns hur mycket böcker som helst. Populära böcker som flera hundra personer står i kö på för att få låna, gamla dammiga böcker som inte varit utlånade på flera decennier. Tjocka tunga tegelstenar med världens längsta och svåraste ord. Pekböcker med bara tydliga bilder. Filmer. Tidskrifter. Ljudböcker. Böcker med punktskrift. Böcker med teckenspråk. Det anordnas sagostunder för små barn. Skrivverkstäder för ungdomar. Boktips för pensionärer. Språkträffar för nyanlända. Måste jag fortsätta?
 
Visst, det här var väl inget nytt. Men det var bara som att det plötsligt slog mig - som när man plötsligt stannar till och bara tänk att jag får ha det så här bra! eller tänk att jag får vara med dig! eller tänk att jag kan gå! Jag insåg bara hur det, som de allra flesta stunder känns så himla självklart, egentligen är så genomlyxigt. Och gratis.
 
Jag har inte sagt detta till så många men faktum är att jag har sökt till bibliotekarieutbildningen. Den som börjar i vår. Är på halvfart och pågår i fyra år. Jag sökte mest för jag tänkte att söka skadar aldrig, vi får se vad som händer. Men jag börjar nog mer och mer känna att det nog är läge för en yrkesutbildning nu. Den yrkesutbildningen nu. Fast jag vet ju inte. Jag vet ju ingenting egentligen. Inte om det blir bra eller om jag ens kommer in. Det kan nog vara svårt att komma in. Jag vet inte. Men jag vet att jag diggar bibliotek!
 
Nu ska jag steka pannkakor och sen ska jag promenera till biblioteket som låntagare och hämta ut en bok och en film som har kommit till mig idag. Och det är helt gratis.
 
Maja.
 
 

Vinterpysslet

Kategori: Maja

Hej!
 
Jag är ganska så nyligen hemkommen och satte mig direkt vid datorn. Jag ska nämligen försöka knåpa ihop en personlig pekbok att ge till Vera i julklapp. Istället för en bild på en random och stereotyp mamma så ska det liksom vara Veras mamma på bilden över ordet MAMMA och under bilden på mig så ska det såklart stå FAVORITMOSTER och så vidare. Iallafall. Jag hittade fotoklok.se och tror att det kan bli bra. Jag har börjat testa lite med bokens framsida:
 
 
Så gulligt ju! Och kul att pyssla med. Tänker försöka komma på 18 stycken bilder/ord ikväll och sen får vi se vad jag har för bilder redan och vad jag kanske behöver komplettera med i helgen när jag faktiskt ska hem till Vera.
 
Medan jag funderar vidare på det kan vi kolla på två andra pyssel. Till exempel det ständigt pågående ekpysslandet. Ett blad på fjolårets ek har nu fallit till marken...*paus för tyst minut*..., men årets ekollon kämpar på!
 
Och så vill jag visa mina tre virkade julkulor!
 
Pysslandet fortsätter! Ha det gott!
 
Maja.

Varamon 10 november

Kategori: Maja

 
Hej! Jag är just hemkommen efter att ha promenerat i en och en halv timme. Jag gick till Varamon, gick längs stranden och så hem igen. Jag hann lyssna på två olika podcaster OCH på bara mina egna tankar en stund. Och det var riktigt skönt att bara gå och gå och vara ute en längre stund i dagsljus och dessutom i solsken!
 
 
 
 
Så bra gjort av mig alltså! :)
 
Nu funderar jag på vad jag kan tänkas laga till middag till Philip och mig. Det blir ingen trerätters idag, men det vore ju kul med något lite roligare än pyttipanna... Får klura lite.
 
Imorgon är det heldag (10-18) i Ekholmen som gäller och sen 11-15-jobb lördag och söndag. Men nu är det ju torsdag och ledigt lite till först.
 
Ha det bra!
 
Maja.

Hemmahäng innan senjobb

Kategori: Maja

Hej!
 
Idag är det en lite ovanlig dag. Visst, alla mina dagar är ju mer eller mindre olika, men idag är all ordinarie personal iväg på annat och stora bibblan är endast öppen 16-20. Det blir cheferna och vikarierna som håller ställningarna och jag ska jobba 14.30-20.15. En nackdel med mitt jobb är att det ibland blir många sena kvällar per vecka eftersom biblioteken stänger klockan 18/19/20 på veckodagarna och jag har ju dessutom en bit att åka för att komma hem sen.
 
Jag får helt enkelt försöka ta vara på förmiddagarna när jag, som idag, börjar först efter lunch.
 
Idag har jag börjat dagen med virkprojektet, gjort mig en gó smoothie och satt alla ekollon i små vaser då den jag redan satt i vas verkar ha fått fart av det.
 
 
 
 
Jag har fixat mig en bra start på dagen!
 
Återkommer nog på torsdag. Det är enda dagen jag är ledig denna vecka och då skulle jag vilja traska omkring i ett ljust snölandskap tillsammans med kameran...
 
Maja.

Projekt: Virkade julkulor

Kategori: Maja

Och så kom vintern.
 
Jag har redan hunnit klaga på kylan ett antal gånger och jag tycker faktiskt inte att det känns så jättekul med vinter just i detta nu. Även fast vintern kan vara hur vacker som helst och juletid kanske den bästa av tider. Jag tror mig höra till den del av befolkningen som tycker att det är helt och fullkomligt befängt att julgranarna och tomtarna kommer upp samtidigt som pumporna och spindlarna i affärerna. Det är ju aaaaalldeles för tidigt.
 
I år har jag dock redan börjat smygjula lite gran(n). Mest på planeringsstadiet: Philip och jag ska försöka göra en radiomast som pepparkakshus (jag vet, hjälp!) och jag vill ha en riktig gran inne. Men också rent konkret: Jag har börjat julpyssla! Tanken är att virka tre julkulor att hänga i ett fönster. Hittills har jag gjort en vit:
 
 
Jag är nöjd med den, men kanske ska jag typ brodera något på den? Den är ju lite för anonym i nuläget.
 
Det känns som att jag har ett mysigt projekt att syssla med några gråa dagar och mörka kvällar framöver. :)
 
Maja.

Novemberfrost

Kategori: Maja

Jag skulle ha jobbat idag men när jag vaknade kände jag mig inte helt kry. Jag kände av halsen redan igår och idag känns den mer. Näsan rinnig och allmäntillståndet lite så där yrsligt.
 
Det kändes lite jobbigt att sjukanmäla mig eftersom jag ju redan är plan B som vikarie liksom. Men jag kände inte att jag orkade åka in för att stå och snörvla i en disk och torka snor bland böcker hela dagen. Det är ju inte så fräscht eller mysigt för någon inblandad.
 
Så jag låg kvar i sängen.
 
Och sen tog jag mig till soffan. Med en krya-på-mig-frukost-bricka. Och täcke och kudde.
 
Alldeles nyss gick jag ut i den frostiga världen och köpte halstabletter och nu ska jag läsa ut en bok som skulle varit återlämnad igår. Jag känner mig ju inte som världens bästa biblioteksassistent idag direkt...
 
...men jag tar igen det nästa vecka!
 
Maja.

Den tredje november

Kategori: Maja

Idag har jag varit ledig. Skönt efter tre långa biblioteksdagar. Men jag har inte legat och latat mig på sofflocket för det. Nej då. Jag hade en mångpunktig att-göra-lista med diverse sysslor och lyckades vara riktigt produktiv. Så pass produktiv att det skulle bli alldeles jättetorrt och tråkigt om jag berättade om allt jag har gjort idag, men ni kan ju få ta del av en del.
 
Jag gick upp vid åtta och började med att slänga in två av tre tvättar innan det blev dags för frukost. Här ser ni också min téhylla! Planen är nog att hänga upp den några centimeter över bordet.
 
Strax efter tolv hade jag städat på riktigt duktigt och var ganska slut och rätt hungrig. Det blev omelettlunch. Mitt i städningen hade jag fått en snilleblixt - att jag ville bjuda Philip på trerätters hemma ikväll. Fin idé va? Inte helt oväntat blev det efterrätten som slogs fast först.
 
När klockan snart var halv två hade jag duschat, blivit klar med kvällens meny (de bästa idéerna kommer i duschen vet ni väl?) och skrivit handlarlista. Jag hoppade i mina snyggaste och ondaste skor (jag vet mamma, jag borde gå till skomakaren) Här kan ni också se min nya kamera! :D Inget nytt objektiv dock, det lutar åt att jag köper ett även fast det verkar funka med de gamla.
 
Jag cyklade och handlade och hann inte mer än hem och in med mat i kylen innan mormor smsade och jag gick ut för att möta henne. Denna gång i bekvämare skor. Inte så dumma de heller. Matchade hösten rätt bra.
 
Jag var hos mormor för att hjälpa henne med dator- och iphoneproblem. Kunde som vanligt hjälpa med en del, men inte med allt. Teknik alltså... Jag fick lite mellisfika med! Och hundsällskap!
 
Jag var hemma igen vid femtiden och då diskade jag och sen låg jag platt på sängen och slösurfade och så... Och sen kom Philip hem och det blev middagsdags!
 
Det blev varsin avokadohalva med skagenröra till förrätt och stekt lax, ugnade grönsaker och tzatsiki till huvudrätt. Efter två rätter och lite youtube tog vi en liten promenad.
 
Hemkomna från en kall men fin promenad på kyrkogården blev det lite glögg i samband med efterrättsfix. Och nu blir det hallonpaj med glass! :)
 
Bra torsdag. Klar slut!
 
Maja.

Sedan sist

Kategori: Maja

Hej!
 
Nu var det några dagar sedan sist igen. Jag funderar på att testa att vara lite "hårdare" mot mig själv när det kommer till bloggningen igen. Tvinga mig själv att blogga oftare och på så vis försöka locka fram lite kreativitet nu när den gråaste tiden på året omsluter oss.
 
I helgen var det dock inte det minsta grått. Varken i naturen eller i själen. Efter jobbet hoppade jag på tåget som inte gick hemåt och där satt mamma och Ellen och vi åkte till Lisa och Vera. Det blev en fin helg med det bästa höstvädret man kan tänka sig. Och åh vad jag tycker om att vara moster!
 
 
 
 
Något annat positivt jag tar med mig från helgen är en téhylla! Jajemen! Den ska ni få se inom en snar framtid. Tänkte dokumentera den med min röda kamera. Jajemen! Jag har blivit med kamera igen. Så gött! Nu ser jag fram emot att ta kort på hemmamys och Vätternvyer! :)
 
Ja, ni hör ju. Jag måste helt enkelt återkomma inom kort!
 
Maja.