majjaeriksson

Onsdag och analoga fotografier

Kategori: Maja

GodKväll på er! Hoppas att allt är bra!
Idag har vi fått till våra fotografier från utflykten i måndags.

Om vi scannar in de imorgon så kan jag visa er bättre då. :) Men jag är nöjd iallafall. Och kul är det. Det är så kul med analogt! Det blir ju en längre process och mer spännande. Att se motivet växa fram på pappret som ligger och flyter i vätskan - härligt och häftigt!

Nu ska jag läsa lite bloggar innan jag ska se på lite tvprogram via datorn.

Maja.

Min tisdag

Kategori: Maja

Min tisdag har varit bra. Det var framkallning. Och det blev bilder. Fast bara små en så länge. Så man har inte sett så jättebra. Det blir imorgon det! Och så blev det lite planering inför Göteborgs resan nästa vecka. Och lite fotohistoria. Och lite brandövning. Och så.

På kvällen har jag umgåtts med en japansk tjej. Hon heter Eriko och ska läsa här på skolan den här terminen. Vi satt i Gläntan lite. Gläntan är alla elevers gemensamma lokal. Hon pluggade och jag skrev brev. Och sen spelade vi lite basket/pingis i idrottsalen. Eller ja, vi lattjade lite liksom. Och sen promenderade vi till Statiol där jag köpte frimärken och postade ett brev. Och sen gick vi tillbaka till Gläntan och kollade på nyheter och Halv åtta hos mig och nu sitter jag här. Ringer just upp mamma. :)

Men VI hörs imorgon igen!

Maja.

Skuruhatt&Skurugata

Kategori: Maja

Idag var vi vid Skuruhatt och Skurugata.

Lite fakta: 
"Den omkring 800 meter långa gatan är en klippkanjon troligen bildad av en isälv vid inlandsisens avsmältning. Gatan är mellan 7 och 24 meter bred och 35 meter djup."
Skuruhatt är utsiktsplatsen, en av de högsta punkterna i Småland (337 meter). Där fikade vi!

Det var häftigt, det var det! Uppgiften var att fotografera med analoga kameror. Det var kul. Lite klurigt och ovant, men kul! Läskigt att man inte vet hur det blev dock... det får vi veta imorgon när vi framkallar filmen!

Jag hade även med mig min digitala kamera och tog några bilder med den:

Men det blev som skrivet mest analogt. Spännande, spännande!

Ikväll vet jag inte vad som händer. We'll see!

Maja.

Back in Småland

Kategori: Maja

Då var jag tillbaka på mitt rum, Sörängens folkhögskola, Nässjö, Småland. Jag åkte tåg Mjölby-Tranås, men mellan Tranås och Nässjö blev det buss = senare än tänkt. Så det var lite små skumt, nästan mörkt, när jag gick från stationen till skolan = 25 minuter. Inte jättekul. Men jag överlevde och nu är jag på plats. Skönt! :)

Det som gäller imorgon är lite planeringsprat inför en utflykt till Kössö, Göteborgs skärgård, som vi ska göra nästa vecka (mån-ons). Och så ska vi få analoga kameror som vi sedan ska använda på eftermiddagen då vi ska till Skuruhatt. Ett fint ställe med typ raviner som inte ska ligga så långt bort. Ska bli kul!

Så... Vi hörs imorgon!

Maja.

Sonnorp 27 augusti

Kategori: Maja

Det är skönt att vara i Sonnorp. Jag trivs bra i Småland, det gör jag absolut. Men man är så "på" hela tiden, nästan dygnet runt. På och igång liksom. Idag blev det en liten fotopromenad:<3

Och så har jag varit i Linköping och vänt. Mamma och jag hämtade Lisa och så sprang vi in på Hööks och Biltema bara.

Imorgon åker jag med tåget från Mjölby vid 19. :)

Vi höres!

Maja.

Helg i Östergötland

Kategori: Maja

I väntan på tåget som skulle ta mig till Jönköping:


Moa och jag stannade och åt glass mellan Jönköping och Motala, så här fin utsikt hade vi:


Det var så härligt att träffa Moa! Vilken härlig bilresa det blev alltså... Varning för internskämt:
"Eller gris!?" och "Hur vet vi att det är hönsskit?" Hahaha. Moa, vi är bäst!

Maja.

Photoshop

Kategori: Maja

Idag har vi jobbat med Photoshop... Vi scannade in några bilder från föregående dagar och så skulle vi arbeta med de i programmet. Svårt! Programmet är så oändligt och det var inte riktigt min grej, men jag antar att det är bra att kunna, så jag får väl försöka lägga lite finesser på minnet! ;)

Efter skolans slut cyklade jag till stan och köpte en goströja. Det är höst nu vet ni!

Och på kvällen var vi ett litet gäng som såg på film i Gläntan (=elevernas gemensamma hus).

Imorgon ska vi fortsätta med photoshop..... Och på kvällen åker jag tåg till Jönköping där jag träffar Moa och så åker vi bil till Motala där jag träffar min familj. Yey! Så nästa inlägg blir får Östergötland!

Maja.

Hålkamera

Kategori: Maja

Idag har vi jobbat med hålkameror. Man har alltså en burk med ett litet hål i, för hålet sitter en tejp. Man lägger in ett fotopapper i burken, går ut. Öppnar tejpen. Räknar. Stänger tejpen. Går in. Framkallar. Ser hur det blir. Och säkerligen går man ut igen. Räknar igen. Kanske lite längre. Och så håller man på tills man får till det. Man kon också göra bilden... ja, antingen är det positiv eller negativ... ? .... då använder man samma teknik som igår. Liksom kopierar. Det kan bli riktigt fräsigt. Jag och Matilda samarbetade med en kamera och jag tänkte visa er två resultat:

Kul, och beroendeframkallande (haha, framkallande! ;))

Maja.

Det blev en visit till i mörkrummet

Kategori: MajaKanonkul!

Och så blev det lite film. Vi var några som kollade på en dokumentär om en kille som smugglade droger. Det var spännande faktiskt! Han rymde från fängelset och så!
Och sen har jag pratat med mamma och beställt tågbiljett till fredag. :)

Nu ska jag läsa bloggar och bok innan jag sover!

Maja.

Foto utan kamera

Kategori: Maja

Idag satte vi igång med själva fotolinjen. Fast vi använda ingen kamera idag. Vi var i mörkerrum och placerade ut föremål på fotopapper, vad för slags föremål man ville. Sen lyste man upp det i en viss tid, man fick prova sig fram och sen kopierades det till pappret. Vilket man såg när man hade lagt det i framkallningsvätskan. Det var roligt! Jag har aldrig för jobbat så så det var verkligen kul att se hur bilden sakta kom fram och blev synlig. Jag kom på en idé med en gång och körde på den. Ändrade bara lite granna. Kolla:Lite halvdåliha bilder på själva fotona, men jag är nöjd. Det sista var det sista jag gjorde och det är jag mest nöjd med! :)

Texten är alltså: Jag saknar sig och självklart tänkte jag på mina lillasyster där hemma, som jag saknar. Men på fredagkväll får jag träffa henne!

Moa och jag ska nämligen samåka hem till Motala i helgen. Jag ska ta tåget till Jönköping och där hämtar Moa upp mig och så drar vi till Motala. Det ser jag framemot!

Men ni, vi hörs imorgon!

Maja.

Fågelskrämma

Kategori: Maja

Fågelskrämman är klar! Det enda som återstår är att välja en plats och ställa ut den på gården.

Så här ser den ut (varning för dåliga mobilbilder!):
Lite clowninspirerat så där! :)

Ha det bra!

Maja.

Promenad på söndagen

Kategori: Maja

Idag har jag promenerat tillsammans med Matilda och Cecilia. Det är de som jag har kommit att umgås med. :) Iallafall, i närheten av skolan ligger ett friluftsområde som heter Lövhult. Där promenerade vi och det var fint!

Promenera, promenera, promenera...


Vi träffade på några söta kossor:


Som ville följa efter oss:


Och en liten fin sjö där vi vilade:


Det gjorde vi mycket bra! :)

Maja.

Hallå på lördan!

Kategori: Maja

Fredagskvällen blev jättemysig. Det började med att jag (och några till) kollade på när några spelade kort och spel. Och sen kom en kille på den smarta idén att hämta gitarren och när han kom tillbaka spelade han och alla sjöng. Det blev värsta allsången och jättemysigt. Då kom jag på mig själv med att sitta och le och så tänkte jag att det här är ett fint folkisminne. Idag har jag gjort sällskap med Cecilia och Matilda till stan. Och sen har jag lagat mat. Och ätit mat och sen cyklade jag till Ica. Jag tog även en runda runt sjön som ligger vid stan och där fotograferade jag lite granna:Det är fint i Nässjö!

Annars har jag drabbats av en liten släng av hemlängtan idag... Inte så farlig, men lite grann. Jag saknar min familj!

Men ni, vi hörs imorgon!

Maja.

Fredag

Kategori: Maja

Tjingeling!
Nu har jag hamnat vid datorn igen! ;) Tidigare gick jag tillsammans med två andra tjejer vid namn Matilda och Cecilia till Ica och handlade mat. Det regnade, och regnar tyvärr och tog väl nästan en halvtimme att gå (enkel resa!), men nu har vi mat till helgen iallafall! :)

Annars har vi börjat med ett litet projekt här på skolan idag. Alla estetiska klasser är indelade i grupper på cirka 5 personer och uppgiften är att göra en fågelskrämma. Jag anar dock att kreativiteten är viktigare än hur bra den är på att skrämma fåglar! ;) På skolan finns det gott om material och resurser som vi kan använda oss av och sen har varje grupp fått 50 spänn. Så på måndag ska det shoppas! ;) Jag kommer nog visa en bild på fågelskrämman när den är klar!

Jag har det bra här i Småland, på mitt rum och på skolan. Varje dag pratar man med nya människor, eller hälsar iallafall och alla är så trevliga, så det är kul!

Nu... ska jag läsa bloggar och sen kanske jag får besök på mitt rum. Annars är det middag klockan fem. Det är skönt att det finns människor som man kan prata med överallt men att man också kan vara ensam när man känner för det. Man gör som man vill! :)

Vi hörs! Jag får ju börja ta lite kort snart! ;)

Maja.

torsdag

Kategori: Maja

Hejsan! Tack för era kommentarer på förra inlägget, vad glad jag blir att ni gillar mitt rum osv. Det gör jag också! Och nu har jag hamnat på mitt rum igen. Och här tänker jag chilla i två timmar då det är dax för grillning! :)

Jag tänkte visa er den (tråkiga) delen av rummet som ni inte fick se igår:


Så vad har hänt hittills idag? Jo, mer info. Det är så mycket information förstår ni. Så idag har vi gått runt till olika stationer och fått veta en massa om städning, internatet, expeditionen, datainloggning och vad alla hus är och mycket mycket mer. Mycket går ut genom ena örat och ut genom det andra, men mycket annat är intressant och viktigt. Något annat vi har gjort är att äta. Man äter hela tiden här. Frukost, fika, lunch, fika och middag. Man är aldrig hungrig! ;)

Nu ska jag läsa lite bloggar och försöka piggna till inför grillningen!

Maja.

Första dagen

Kategori: Maja

Dagen har varit bra. Jag kan gå igenom den lite kort:

När vi kom hit blev jag förskräckt över att det var så många hus. Jag hade ingen aning om vilket jag skulle till. Men vi hittade rektorns place där jag fick min nyckel och fick veta var jag skulle bo. Och kort därefter hittade vi mitt hus och rum som såg ut som nedan:Nu när jag har gjort mitt ser det ut så här:


Fint va!? Bredvid fåtöljen finns en bokhylla och väggen bakom oss är två garderober och dörren då. Jag trivs bra så här långt och tycker att jag har lyckats få det hemtrevligt! :) Jag bor i en av flyglarna i ett hus som heter Grannängen. Jag bor på övervåningen, tillsammans med en tjej till. Vi delar toa och dusch. Nedanför oss bor tre personer. Det är vi fem i flygeln.

Jag och min familj åkte och åt lunch inne i Nässjö (ca 2,5 km bort). Vi strosade omkring där men sen åkte vi tillbaka till skolan och gjorde fint. Innan slängde vi bara in sakerna i rummet. Klockan 15 var det uppropp. Rektorn pratade och vi blev uppropade. Sen fick vi följa med respektiva lärare. Och så fick vi lite ytterligare information. Klockan 17 var det mat. Och klockan 18 - tävlingar. Husen emellan. Grenarna var; Frågesport, Banangolf, Stövelkastning, Bestickkastning, Klädnypor (fast det hette nog Hänga tvätt) och Spela musik. Min bästa gren var också den roligaste, Banangolf. Jag skulle kunna gå in på vad varje gren gick ut på, men det orkar nog varken jag eller ni med.

Efter tävlingarnas slut var det prisutdelning. Mitt lag kom 2:a av 6 tror jag... :)

Och nu är jag på mitt rum. :) Imorgon är det rundvandring på skolan etc. med start klockan nio (frukost vid 8) och på kvällen är det grillning tror jag. :P

Och hur känns det nu så här långt? Det känns bra. Självklart är det mycket nytt att ta in och det tar på krafterna (jag är rätt trött nu!), men det känns bra. Det kommer nog bli bra det här, bara man kommer in i't liksom! :)

Oj, jisses vad långt detta blev! Jag lovar att jag inte ska skriva så här mycket varje dag!
Nu väntar jag på att Moa ska logga in så att vi kan chatta!

Maja.

Idag gäller det

Kategori: Maja

GodMorgon!

Planeringen för dagen ser ut som följer:

Vi (jag, mamma, pappa, lillasyster) lämnar Sonnorp cirkus 10.
Vi kommer fram till Sörängens folkhögskola, Nässjö cirkus 12.
Vi lämnar mina saker i rummet.
Åker ner till stan och lunchar.
Åker tillbaka och gör i ordning lite mer på rummet.
Klockan 15 är det uppropp.
Här någonstans åker väl familjen hem.
På kvällen är det middag och välkomstsamkväm.

Så, där har ni'tt!

Jag skriver igen när jag skriver igen!

Ta hand om er!

Maja.

Lunch med vänner

Kategori: MajaDet blev lunch på stan idag. Med två fina vänner.
Tror jag att det kommer kännas bättre imorgon för att jag fick två styrkekramar idag? Ja, det tror jag.

Imorgon är det Småland som gäller... Klart att det är nervöst, men det känns mest bra!

Maja.

Här går jag i regnet, i min klänning och med en blomma i min hand

Kategori: MajaMaja.

Mormor, mormor, mormor

Kategori: Maja

Idag kom min snälla mormor förbi en sväng. Med sig hade hon gåvor till mig! Snälla mormor.

En fin blomma:


Med en tillhörande lapp:


Och en vattenkokare (som egentligen var till henne själv, men hon ville inte ha den) och pengar!


Ett resestrykjärn:


Och detta kort:


Tack mormor!

I gengäld lovar jag att fortsätta blogga duktigt! Det kan vara så att internetet på skolan inte når till mitt rum, men i så fall får jag surfa i skolhuset! :) Jag lovar att blogga iallafall! Så att ni kan fortsätta ha koll på mig!

Maja.

Vuxenpoäng?

Kategori: Maja

På senare tid - jag vet inte vilken siffra eller enhet jag ska använda mig av här - har jag märkt att jag har börjat fundera. Fundera över livet och vem jag är och vem jag vill vara och vad jag vill göra. Det är svåra funderingar. Riktiga kluringar. Jag har märkt att jag blir inspirerad av människor på ett annat sätt en förr – en månad sen? Förra året? Jag vet som sagt inte. Jag är nyfiken på livsöden och jag vill höra, lyssna, läsa och ta in historier. Livshistorier. Massor av livshistorier och öden och berättelser. Kan jag ta del av de, så vill jag!

Om du känner som jag är Sommar i P1 ett bra tips. Googla på det och så finner du en hemsida med hela raddan av sommarens sommarpratare. Ni vet, kändisar, – just att de är kändisar har ingen större betydelse för mig, det borde det inte ha iallafall – som delar med sig av vad de vill, hur de vill. Det är inspirerande och kul att lyssna på och många gånger tänker jag ”vilken historia” eller ”wow” eller ”fy”. Andra gånger sitter jag bara och gapar eller i alla fall helt tyst och stilla. Tyst och stilla för att det är så intressant, inspirerande, otroligt, hemskt, spännande eller helt enkelt bra. Vissa budskap, tankar eller meningar kan fastna hos mig, där och då. Fastna sådär så att jag tänker att jag ska komma ihåg de eller iallafall komma ihåg att skriva ner de, ni vet. Oftast glömmer jag det, både att hålla det i minnet och att skriva ner det. Men det kvittar liksom, för där och då betydde de något. Och formade mig till den jag är, eller håller på att bli. I det omedvetna, eller i alla fall långt där bak, ligger den där meningen och är en del av mig. Fast jag inte kommer ihåg den.
Några sommarprat jag lyssnat på:

 

Igår när Moa och jag var i Jönköping köpte jag fyra böcker. Fyra självbiografiska böcker, men jag tror att det är ju det de har gemensamt, annars verkar de väldigt olika. Och det är det jag vill åt. Jag vill ta till mig olika berättelser från olika människor. Dessa köpte jag:

 

   

Ni ser ju, fyra olika människor och personligheter. Fyra olika berättelser. Och jag ser såå mycket framemot att läsa allihop! Men först ska jag läsa ut boken som jag håller på med nu; Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Knäpp bok!

PS! Jag flyttar till Småland på onsdag!!!! :O DS!

Maja.

Jönköping

Kategori: Maja

Oj, vilken fin dag jag har haft idag! Moa åkte norr ut, jag åkte söder ut, vi möttes i Jönköping och hade en mysig dag tillsammans. Jättemysig!

Vi blev välkomnade av en orkester:

Vi åt god lunch på ett mysigt ställe:


Det finns många fina, stora och pampiga hus i Jönköping, här ser ni en liten del av ett sådant:


Vi köpte ganska mycket godis:


Som vi åt medan vi blickade ut över vatten, hamn och stad:


Moa var glad:


Det var ett populärt chillställe som vi delade med många andra:


Moa tog kort på sin hjärtklubba:


Och jag tog kort på de fyra biografierna jag köpte:


Och en fiskmåsrumpa:


Och lite senare även en cykel:


FyBubblanOchTjolaHopp vilken bra dag!

Maja.

St:Anna

Kategori: Maja

Hej! Nu är jag hemma igen!

Vilken tur att de tidsinställda inläggen fungerade och att ni är några som kikat på de! Att besöka Kiruna och Narvik rekommenderas! :)

Fredag-fredag nu har jag alltså hållit till i Söderköpings skärgård. Och haft det bra! Jag gjorde en liten film om veckan som ni kan kolla på här nedan om ni vill. Det är mest ett bildspel med musik. Det är bra med lite variation vet ni! ;)
Något som inte kom med i filmen var Smultronstället och Söderköping som vi traditionsenligt besökte på hemvägen idag. Så här kommer två små tillägg:

Goa glassen som jag åt på smultronstället. Den heter Wienervals och jag vet inte hur många år jag ätit den nu...


Och goa kussen:


Nu ska jag packa upp det sista!
Vi har haft det jättebra hela veckan men nu känns det bra att vara hemma igen.

Redan imorgon ska jag dock ut på nya äventyr. Jag ska nämligen möta upp min fina vän Moa i Jönköping. Hon är ledig över dagen och då möts vi på halva vägen och umgås i Jönköping, smart va!? Det ska bli jättekul, hon är så saknad!

Så... jag återkommer imorgon med en Jönköpingsrapport!

Maja.

Hemligresa - Dag 3

Kategori: Maja

Scrolla ner för att se Dag 1 och Dag 2! Jag befinner mig fortfarande i St.Anna, kommer hem på fredag. Då blir det ett inlägg och en rapport om veckan i Söderköpings skärgård, såklart! Nu:

Dag 3:

En staty som jag tyckte om:


Denna dag, dag tre, sista dagen, åkte vi neråt, in i gruvan där vi blev guidade av en duktig guide:


Man skulle ha hjäm på sig för det brukade ramla ner lite stenar då och då, "inga bumlingar men...". Här är Ellen och jag i våra snygga hjämar:


Nere i gruvan fanns också ett gruvmuseum:


Där jag fick syn på dessa bilder:

Med mera, med mera, med mera förstås!

Det var mycket intressanr fakta att ta in nera i gruvan!

Väl uppe i dagsljus var det dax för lunch:
Och några timmar senare var det dax att lämna Kiruna:


Väl nere på mark var vi ganska trötta och ville mest hem, men vi stannade en snabbis vid Nyköpingsbro för matintag ( = en halv ostfralla och glass för min och Ellens del). Solen var på väg ner och det var så fint så:


Årets hemligaresa till Kiruna/Narvik var en härlig upplevelse som vi sent ska glömma. Tack alla inblandade! ;)

Hoppas nu att det har fungerat som det ska med de tidsinställda inläggen, annars får jag be om ursäkt på fredag. Vi hörs då!

Maja.

Hemligresa - Dag 2

Kategori: Maja

Just när du läser detta befinner jag mig alltså i St.Anna. Detta inlägg skrev jag i fredagskväll. Kolla in inlägget under för bilder/text från Dag 1.

Tågstationen i Kiruna:


På onsdagen gjorde vi nämligen en utflykt till Narvik, Norge. Nedan ser ni tre bilder från färden dit:


Framme i Narvik åt vi på Peppes pizza, där de hade servetter med fint budskap:


Vi åkte en slags linbana upp på Narvikfjället och här ser ni hela gänget (jag, Ellen, Anita, mormor, Gusten och Tilda):


Gusten över Narvik:


Mina fötter och jag över Narvik:


Och så tre bilder från färden tillbaka till Kiruna:


Lapporten:


På ditvägen åkte vi tåg och på "hemvägen" åkte vi buss:


Återigen en bra dag! Kolla in igen på onsdag för att se Dag 3! :)

Maja.

Hemligresa - Dag 1

Kategori: Maja

Hemma från årets hemliga resa. Jag tänkte lägga upp bilder och lite bildtext från dag ett i detta inlägg. Dag två får ni läsa om på söndag. Jag ska nämligen resa bort igen imorgon till fredag och tänkte därför prova på tidsinställda inlägg. Så dag ett får ni nu, dag två på söndag och dag tre på onsdag. Om allt funkar som det ska.

Dag 1

Det var som vanligt väldigt spännande från det att man klev in i bilen fram tills man förstod vart man skulle. Den här gången var det riktigt klurigt. Men när vi hamnade på Arlanda (!) förstod vi att vi skulle ut och flyga...


... och kort därefter insåg vi att Kiruna var destinationen. Det hade ingen tro'tt! Flygresan Arlanda-Kiruna tog cirka en och en halv timme.


I Kiruna stötte vi på en rolig skylt som vi då inte har sett i Motala:


Nedan ser ni Anita och mormor och i bakgrunden: Stadshuset:


Vi fikade på våfflor:


Och här ser ni toppen av Kirunas kyrka:
Runt kyrkan, på taket, fanns 12 förgyllda skulpturer, alla i olika sinnesstämningar:


Altartavlan:


Fin utsikt på vägen till hotellet:


Och jag i Ellens och min badrumsspegel på Hotell Kebne:


Det blir ännu bättre! Kolla in på söndag så får ni se! ;)

Maja.

Sol och bad idag, hemligresa imorgon

Kategori: Maja

Idag har det varit sol och bad hela dagen, U N D E R B A R T!

Imorgon blir lillasyrran och jag hämtade klockan 6.10. Vi ska på hemligresa tillsammans med mormor, två kusiner och deras mormor. Mormorarna är kompisar. Vart vi ska vet bara mormorarna. Förra året var vi på Gotland och det var jättehärligt!


Här promenerar vi vid ringmuren.

Frågan nu är: Vad blir årets resemål?
Jag får veta imorgon, ni får hålla er tills på torsdag, då jag kommer hem igen! :)

Ha det bra så länge, nu ska jag packa!

Maja.