majjaeriksson

Guldkantigt

Kategori: Maja

 
 
 
Jag tog en liten promenad före frukost och jag funderade på om jag nästa år ska bli lite bättre på att sätta guldkant på tillvaron, om jag ska vara mer nöjd med det jag har och det som är ELLER om jag ska inse att min tillvaro redan är guldkantig som den är. Det kanske är guldkantigt att vakna bredvid någon man tycker om, att känna för att gå en promenad innan frukost och göra det och sen komma in i värmen och fixa sig en lite extra god frukost? Ja.
 
Gott Nytt År från mig till er. Vi ses på andra sidan!
 
Maja.

2016 - 3 punkter

Kategori: Maja

Inför varje nyår tänker jag, och antagligen många med mig, att nästa år ska bli ett riktigt jäkla superår. Det är väl lite av klyshornas bästa tid nu så jag skulle ju kunna rabbla på om hur livet blir vad man gör det till och hur 2016 ligger framför oss som ett oskrivet blad, men det ska jag inte. Eller rabbla ska jag väl. Det är väl liksom det jag har bloggen till. Men kanske är det lite mer intressant att titta/tänka lite mer konkret på året som komma skall.
 
- Det första jag tänker på när jag tänker på 2016 är att jag vill flytta. När jag kom hem från min praktik i våras och tog min kandidatexamen så kan man säga att jag flyttade hem till Philip. Det är jag himlans glad över för det har varit görfint att vara sambos. Så det vill jag fortsätta med även nästa år. Jag känner dock mer och mer att jag har en stor längtan till en ny lägenhet. En tillsammans-lägenhet. För hur mycket Maja-prylar jag än tar hit så är det Philips lägenhet. Dessutom är det bara en etta och även fast den är stor och vi får plats, så är vi i behov av en lägenhet med ett vardagsrum och ett sovrum. Lyhördheten är också något som jag återigen vill klaga på, med risk för att låta som en gnälltant. Så år 2016 vill jag flytta.
 
Mitt folkisrum i Nässjö 2011-2012
 
Utsikten från mitt Sonnorpsrum.
 
När läggan Majafierades med vimplar i september förra året.
 
- Ibland när jag tänker på mitt liv kan jag känna att jag har rest lite lite. Jag har aldrig känt någon stark dragningskraft till att bo utomlands eller tågluffa eller liknande, men lite fler "vanliga" resor skulle nog inte sitta fel. Jag vet inte hur mycket av den varan det kommer bli 2016, men jag tänker att det vore kul, och kanske är det en bra tid för det nu när jag har denna flexibla anställning (=positiv syn på ett timvikariat ;)). En resa är ju iallafall bokad - det blir Lissabon i fem aprildagar med ett gäng härliga släktingar inklusive min Philip och Ellens Per. Där blir det 75års-kalas för mormor, eller 100års-kalas för oss båda om jag får bestämma. ;) Och det ska bli riktigt fint att komma iväg just med det sällskapet och till en ny plats som verkar väldigt fin. Sen hoppas jag att Philip och jag ska få till en "riktig" solsemester tillsammans också. Vi har varit nära att boka flera gånger, men av olika anledningar har det sen inte blivit av. Så det hoppas jag på 2016. Och så känner jag att små helgresor inte heller är fy skam. Kanske kan man få till några sådana nästa år? Vi får se. :)
 
Gran Canaria med Moa mars/april 2014.
 
München med Philip november 2014.
 
- 2016 blir också året då jag kommer bli moster. Det är något som jag ser riktigt mycket fram emot. Det ska bli så fint att hålla i en bebis, se hen växa upp och lära känna en ny person. En bonus är ju att det beräknade födelsedatumet är ruskigt nära min födelsedag så vill det till sig kanske jag från och med 2016 har en födelsedagskompis!<3
 
Jag och storasyster för ett tag sen.
 
Nu kan du komma 2016 - jag är redo!
 
Maja.

En behaglig tisdag

Kategori: Maja

Hallå där!
 
Jag kikar in för att visa lite små glimtar från min dag. I all sin enkelhet.
 
Bild ett är från strax före halv nio imorse. Då promenerade jag till tåget. Jag brukar vanligtvis cykla, men med underlaget som råder för tillfället känner jag att det är säkrare att gå. Mvh Tanten.
 
Morgonhimlen var fin.
 
Philip hade fixat en liten smörgåslåda till mig. Med Maja-mackor, småtomater OCH två marsipantomtar!<3 Mvh Bortskämd.
 
Jag åkte iväg för att jobba tre timmar på Johannelunds bibliotek. Jag hängde mest vid datorn och inte alls så mycket på barnavdelningen, men det brukar vara det som fastnar på bild då ju barnavdelningar ofta är det finaste på bibliotek. Det blev alltså en kort visit inne i Linköping idag vilket mest var skönt en mellandag som denna. Och det gick bra på jobbet. :)
 
Hemma igen blev det lite apelsin-, skorp- och téfika.
 
Innan Philip och jag promenixade till affärn för att köpa ingredienser till nyårsaftonens dessert. Ni kan ju försöka klura ut vad det ska bli... Och så får ni svaret nästa år!
 
Ja, det var nog dagens rapport det. Imorgon blir det lite fler jobbtimmar, men det dyker nog upp något här ändå. :)
 
Ha det gött!
 
Maja.

Snö, ek och bröd

Kategori: Maja

Idag vaknade jag upp till en vit värld.
 
Och upptäckte till min förtjusning att det har gått ännu ett steg framåt med min lilla ekuppfödning. Roten är ganska ståtlig nu och långt ner på vänstersidan jobbar sig någonting uppåt. Tänk att jag nog blir ekmamma nästa år ändå! Är orealistiskt glad över detta.
 
Efter en bra stund inne i värmen begav vi oss ut. Gissa vilken mupp som tyckte det var ganska härligt med snö och vilken mupp som tyckte det kändes lite sisådär! ;)
 
Efter att ha handlat och släpat hem varorna styrde vi kosan åt andra hållet och hem till mormor. Vi löste ett dataproblem åt henne och så fikade vi på kaffe, té och godis.
 
När vi kom hem åt vi lite mat och alldeles nyss tog jag ut hembakat bröd ur ugnen. Tänker att det blir lite mindre motigt med en lång jobbmåndag om jag får börja dagen med hembakat. :)
 
God söndagkväll!
 
Maja.

Kanske årets bästa dagar

Kategori: Maja

Hej på juldagen!
 
Igår var det julafton och det blev en fin dag. Jag och Philip firade hela dagen tillsammans och hann med både att äta julfrukost hemma hos farmor och farfar, fira med Philips familj och släktningar på dagen och sen med mammas sida hemma i Sonnorp på kvällen. Allt utan stress. Som vanligt fick jag fler julklappar än jag hade förväntat mig så nu har jag massor med nytt och fint och gott i min ägo.
 
Nu är kanske årets bästa dagar här - mellandagarna. Och juldagen, kanske den bästa dagen av de alla, har spenderats som den ska - i soffan med klappar, godis och julmat.
 
Finn fyra julklappar!
Rätt svar: Bricka, mugg, julté och hallon- och rabarbermarmelad.
 
Av Philips mamma fick jag fina julstrumpor och så fick vi livets gosigaste filt också.
 
Jag har redan hunnit pricka av Amsterdam idag och några toffifees har slunkit ner.
 
Av Ellen fick jag en himlans fin kalender som redan är upphängd i köket. Så här i mellandagarna känner jag att jag blir pepp och nyfiken på året som komma skall och då passar det ju perfekt att ha tolv fina, oifyllda månadsblad som bara väntar på att fyllas med roliga och mysiga saker. :)
 
Vilken tur då att jag inte fick mindre än TVÅ upplevelser att njuta av under nästa år! Av Philip fick jag chokladprovning! :D
 
Och tillsammans fick jag och min kära en hotellnatt och frukost. I boken som ni ser nedan finns lite text och bilder från cirka 40 hotell och herrgårdar som man kan välja bland och vi har redan märkt ut två favoriter. :)
 
Tack för alla fina saker ovan och allt annat fint som jag fick och all god mat och allt fint sällskap!<3
 
Finare än snus.
 
Maja,

God Jul

Kategori: Maja

 
Maja.

Bibliotekseftermiddagen

Kategori: Maja

Idag efter klockan ett hoppade jag in i bilen för att åka mot Ljungsbro. Jag började nämligen klockan två idag vilket var perfekt för då hann den sista julklappen bli inhandlad innan jobbet.
 
Efter en dryg halvtimme var jag framme i Ljungsbro där fem timmar jobb väntade. Något som är roligt med att jobba på flera ställen som jag gör nu är att se att de olika ställena är ganska så väldigt olika trots att de alla är bibliotek. I Skäggetorp till exempel, där jag var en sväng igår och även förra veckan, har många av biblioteksbesökarna osvenskt ursprung och i Linghem och i Sturefors fungerar biblioteken både som skolbibliotek och folkbibliotek så dit kommer många barn osv.
 
På bibblan i Ljungsbro skulle jag inte säga att det är någon speciell målgrupp som är majoritet, men självklart är biblioteket ändå unikt på sitt sätt.
 
Ett tak fullt med glada vimplar har jag då inte sett på något annat bibliotek till exempel. Det är barnavdelningen som ni ser här nedan och som jag ser om jag tittar åt höger när jag sitter i disken.

Kollar jag istället till vänster ser jag vuxenavdelningen som har fått massor med fina tavlor på väggen.
 
Vi går lite närmare!
 
I Ljungsbro har de också några damer som brukar träffas på biblioteket och sticka. Finare fika får man ju leta länge efter!
 
 
Imorgon ska jag jobba i Ljungsbro klockan 10-16 och efter det blir det julgranspyntning i Sonnorp och så uppesittarkväll på det. Så jag återkommer nog sent imorgon med en bild på en fin gran och ord om hur stor vinst jag kammade hem. ;)
 
Maja.

Insta15

Kategori: Maja

Min favoritapp är nog instagram och jag är en ganska flitig användare. Jag kikade just tillbaka på mitt instagramår lite och lyckades välja ut 15 favoriter från 2015. De vanligaste motiven på mitt konto är mat och natur, så det blev fem bilder i vardera kategori där och så en övrig med lite smått och gott.
 
Natur:
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Ätbart:
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Övrigt:
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Photo from majacharlotta1
 
Sammanfattning: Jag gillar att vara i naturen, att äta och så sånt som är färgglatt och mysigt! :)
 
Maja.

Fjärde advent

Kategori: Maja


 
Fjärde advent. Julkänslor någon? Vi får ju göra vårt bästa när vädergudarna verkar vara på semester. I veckan blev det lite julgodis och nu ska en liten före detta syltburk tas med till vännerna längre bort på gatan.
 
Glad advent!
 
Maja.
 

Tolv soluppgångar

Kategori: Maja

Ingen har väl missat att jag under året har fotograferat en soluppgång varje månad. Tolv mornar har jag traskat över åkern bakom Sonnorpshuset och stannat på ungefär samma ställe för att fånga solens första strålar. Det har varit ett roligt projekt och det känns fint att jag verkligen fick till det varje månad och att jag nu har ett gäng foton från året som jag tycker lite extra mycket om.
 
Jag har nu valt ut ett foto från varje månads soluppgång som jag dels tänkte visa er här under texten och dels tänkte beställa papperskopior av för att i framtiden sätta upp på någon slags fotovägg som jag drömmer om att ha i mitt hem. Men nu kör vi!
 
 
Januari
 
Februari
 
Mars
 
April
 
Maj
 
Juni
 
Juli
 
Augusti
 
September
 
Oktober
 
November
 
December - Denna är från nu imorse och jag kallar den Världen är skev och jag behöver ingen halsduk.
 
Vad fint det blev ändå! :)
 
Skulle någon ha ett förslag på ett fotoprojekt för 2016 får ni gärna höra av er! :)
 
Maja.

Läser, läst, ska läsa

Kategori: Maja

 
Hej!
 
2015 har varit ett ganska bra bokår för mig. Kanske mycket tack vare att jag både har praktiserat på ett bibliotek och nu också jobbat på flera stycken. Just nu håller jag på att läsa en bok som heter Livbåten av Charlotte Rogan, men då jag inte har kommit så långt kan jag ännu inte säga om det är en bok jag rekommenderar eller inte. Jag tänkte däremot att jag skulle rekommendera några böcker som jag har läst tidigare under året och så avslutar jag med några titlar som jag hoppas läsa under 2016.
 
 
5 böcker jag läst, och tyckt om, 2015
 
- Maken av Gun-Britt Sundström. Om Martina och Gustav som både har svårt att leva tillsammans och utan varandra. Träffande, och vackra, formuleringar om kärlek och relationer.
 
- I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund. En stark självbiografisk berättelse om Kristian Gidlunds kamp mot cancern. Ett hemskt ämne, fångat med så vackra vackra ord.
 
- Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty. En kvinna hittar ett brev som hennes man har skrivit och som ska öppnas i händelse av hans död. Hon öppnar dock brevet ändå (vem kan egentligen klandra henne?) och det hon får läsa förändrar allt - eller? En riktig bladvändare som gick fort fort fort att läsa.
 
- Fyren mellan haven av M.L.Stedman. Om en fyrvaktare och hans fru som en dag hittar en död man och ett spädbarn i en båt.  Paret, som har förlorat tre barn i missfall, ser detta som en gåva och beslutar sig för att behålla barnet som sitt egna. När de under en landpermission får höra att kvinnan, som är barnets riktiga mor, är vid liv, inser de dock att den händelse som gett deras liv en mening samtidigt slagit hennes liv i spillor. En spännande bok som också var fylld med vackra beskrivningar av såval kärlek som naturen.
 
- Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Om Miraim som nästan hela sitt liv ljugit om att hon egentligen är rom och egentligen heter Malika. En hemsk bladvändare om ett föralltid viktigt ämne!
 
 
3 böcker som jag blivit nyfiken på och vill läsa under 2016
 
- Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
 
- Det är något som inte stämmer av Martina Haag
 
- Mannen som läste högt på 06.27-tåget av Jean-Paul Didierlaurent
 
Må 2016 bli ett år med många goda böcker! :)
 
Maja.

Musikhjälpen

Kategori: Maja

Denna vecka är ju inte bara vecka femtioett och veckan innan julafton - det är ju också Musikhjälpen! Jag tycker mycket om Musikhjälpen. Det är ett fint evenemang, hög decembermysfaktor att se radio på tv och i år är det lite extra kul eftersom glasburen står i Linköping! Jag gillar också inställningen att alla kan göra något.
 
Jag har gjort något genom att anta den där utmaningen att pärla ett självporträtt och lägga upp med hashtagen pärlarförmh15. Kanske inte jättelikt, men det är ju inte det viktigaste.
 
Ligger rätt gött på bordet nu.
 
Inte nog med det - idag har Philip och jag varit inne i Linköping och sett själva glasburen live!
 
Och så fick vi se, och höra, Idolstjärnan (hihi, stjärnan, kolla bilden...) Martin. Kul! :)
 
Jag passade på att skicka iväg ett litet sms också. Frågor om låtval eller motivering ignoreras... ;)
 
 
Heja Musikhjälpen!
 
Maja.

Planera och planera om

Kategori: Maja

 
Idag fick jag ett jobbsamtal vid klockan elva, när Philip och jag till och med hade hunnit bestämma vilket tåg vi skulle ta in till Linköping för att kika på den där glasburen som ska stå på ett torg i Linköping. Eftersom klockan för flera timmar sedan hade passerat den vanliga jobbsamtal-tiden så hade jag ställt in mig på en ledig dag, så det kändes inte så kul att ställa om. Men det blev helt okej ändå. Några eftermiddagstimmar i Skäggetorp blev det och där hade dem en fin gran på väggen. Något att inspireras av kanske? :)
 
Imorgon - Musikhjälpenrapport - tror jag! ;)
 
Maja.
 

2015 - Professionellt

Kategori: Maja

Tja! Nu har vi ju klarat av det där med recept som jag har testat under året som har gått så idag tänkte jag att det var dags för en ny tillbakablick - nämligen på mitt professionella år. Ja, ni får småle lite där. Jag tycker själv att ordet professionellt är ganska så väldigt larvigt och då speciellt när det ska tvingas ihop med mig som person. Men ni fattar grejen - vad har jag egentligen haft för mig under året, rent sysselsättningsmässigt?
 
 
När jag tänker tillbaka på året känner jag mig faktiskt stolt och nöjd. I början av året visste jag ingenting om framtiden, men det känns ändå på något sätt som att min väg varit rätt rak i år. Att jag har traskat fint framåt och i en riktning som känns rätt liksom.
 
Framtiden är ju dock fortfarande ganska oviss, men det känns helt okej. Jag har skrivit på ett kontrakt som säger att jag får fortsätta jobba på biblioteken i Linköping även under nästa år och det känns givetvis jättebra. Jag trivs mycket bra med jobbet som sådant och har hittills klarat mig bra med den timlön jag har skrapat ihop varje månad. MEN självklart längtar jag efter en mer säker och fast anställning med fler timmars jobb, mer pengar, ett schema som är klart längre i förväg osv. Så planen är väl att försöka kika runt lite och söka lite jobb som kan vara intressanta för mig och höra mig för och ha ögonen öppna. Men medan jag gör det så har jag det ju faktiskt helt okej. :)
 
Maja.

Bok 20

Kategori: Maja

Igår läste jag ut Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Vad jag tyckte om den? Mycket mycket bra. Jag försökte återigen göra ett diagram för att på ett pedagogisk sätt dela med mig av min upplevelse och jag insåg återigen att det är rätt svårt att sammanfatta en bokupplevelse med hjälp av fyra staplar, men så här blev det iallafall:
 
I boken får man följa Miriam i olika tidsperioder i hennes liv. Hon blir tagen till koncentrationsläger, hon blir fri och kommer till Sverige och både i början och i slutet av boken får vi vara med på hennes åttiofemårsdag. Till själva grundhistorien och kärnan i berättelsen hör att Miriam egenligen heter Malika och är rom. Från och med den andra delen av hennes vistelse i koncentrationsläger och fram till hennes åttiofemårsdag har Miriam ljugit om sin identitet för alla. Hon har inte berättat för någon att hon egentligen är rom och egentligen heter Malika.
 
Boken var en riktig bladvändare i alla bokens lägen - jag ville veta hur hon skulle bli fri från den vedervärdiga lägertillvaron, jag ville veta hur tiden därefter skulle bli och jag ville natuligtvis veta om hon tillslut skulle berätta för sin familj och hur berättelsen skulle sluta. Boken var hemsk och hemskt spännande. Något som gjorde läsupplevelsen lite extra speciell för mig var att Miriam som gammal bor i Nässjö och i en viktig del i boken promenerar runt Ingsbergssjön, något som jag själv gjorde många gånger när jag gick på folkis där nere i Småland. Å andra sidan kan jag ju naturligtivs inte på något vis relatera till eller på något sätt komma i närheten av att ens snudda vid att förstå hur livet i ett koncentrationsläger kunde vara eller hur det är att leva med en livslögn. Men nog bladdrat - jag rekommenderar starkt Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson!
 
Maja.

Luciafrost

Kategori: Maja

 
 
 
Efter att ha sovit länge fast dåligt (tack till grannen på andra sidan den papperstunna väggen) och diskat och städat var det riktigt skönt med en liten luciapromenad uppe på kullen. Nu har jag just druckit en kopp varm choklad och om ett tag ska vi ut i kylan igen för att cykla till en middag med Philips föräldrar.
 
Glad lucia!
 
Maja.

Pepparkaksfyren

Kategori: Maja

Halloj!
 
Nu ikväll har Ellen, jag och Philip gjort ett pepparkakshus. Fast innan vi kollar på hur det gick tycker jag att vi tittar tillbaka på tre tidigare kreationer som lillasyster och jag legat bakom. 
 
2011
 
2013
 
2014
 
Nu till årets!
 
Först lite bilder som togs under processens gång.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Och slutresultatet:
 
Vi är nöjda! Och funderar redan på vad vi ska bygga nästa år. :)
 
Maja.

Recept 2015 - del 3

Kategori: Maja

Ett skepp kommer lastat med den sista delen med recept som jag har provat, och njutit av, i år! :)
 
September - Syrlig citronkladdkaka
 
 
1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
 
+ kanske lite florsocker att pudra över
OCH exempelvis vispgrädde och blåbär till serveringen.
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en form.
Smält smöret och låt det svalna.
Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och fluffigt.
Tillsätt citronskal, citronsaft och vaniljsocker och vispa lite försiktigt.
Häll i smöret och mjölet och vispa alltsammans till en fin smet.
Fyll formen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.
 
Ät med exempelvis vispgrädde och blåbär och i sällskap med någon du håller kär!
 
--------------------------------------------------------------
 
Oktober - Filmjölksbröd med lingonsylt
 
 
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
1 msk honung
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner filmjölk, lingonsylt och honung.
Klicka i smetdegen i en avlång brödform.
Och så skjuts in i nedre delen av ugnen i 60 minuter!
(Skulle brödet se lite väl mörkt ut lite väl tidigt - täck det med aluminiumfolie den sista tiden.)
 
 -----------------------------------------------------------------------
 
November - Mellanmålsmuffins
 
 
10 muffins
 
4 ägg
2 bananer
1,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
0,5 dl havregryn
2 msk solroskärnor
2 msk linfrön
1 tsk honung
1 tsk bikarbonat
Och lite salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ägg, bananer, honung och rapsolja.
Blanda de torra ingredienserna och blanda med det kladdiga.
Klicka i muffinsformar och toppa med exempelvis solroskärnor.
Och så skjuts in i ugnen i ungefär 15 minuter!
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
December - Kola & Knäck
 
 
I fredags gjorde ju jag och Philip kola och knäck och det blev himla lyckat. Nedan följer recepten vi följde.

Julkola:

2 dl socker
1 dl kakao
1 dl tjock grädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Häll socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull.
Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder.
Låt sjuda ca 20-30 minuter.
Gör det berömde kultestet ungefär många gånger för att det är kul och det är ett bra test.
Häll kolasmeten på en plåt och låt den stelna lite.
Skär/klipp upp i bitar och rulla in i exempelvis bakplåtspapper.
 
Knäck:
 
50 g sötmandel
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
 
Ställ ut knäckformar på en bricka.
Hacka mandeln.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt blandningen bubbelkoka(?) i kanske 20-30 minter.
Kulprovet är kul.
Tillsätt mandeln och fyll knäckformarna med hjälp av teskedar.
Bli inte arg om du spiller massa.
Det händer alla när man gör knäck.
Och du kan äta upp spillet.
 
-------------------------------------------------
 
Sådärja! Det var några recept från året - kul, tycker jag själv!
 
Imorgon: Spektakulärt pepparkakshusbak!
 
Maja.

Ledig torsdag

Kategori: Maja

Igår jobbade jag en heldag i Ekholmen och imorgon ska jag jobba en heldag i Ekholmen, men idag, precis som förra torsdagen, har jag varit ledig. Torsdagen är den dagen då det är allra säkrast att jag är ledig för då är nämligen närbiblioteken stängda (bortsett från ett som är öppet på eftermiddagen) och bara huvudbiblioteket är öppet.
 
Såå, vad har jag gjort hittills idag? Vi kikar lite! :)
 
Dagens frukost var riktigt fin. Extra allt på yoghurten och som julstjärnan på julgranen - en julkola!
 
Efter frukost fixade jag med två juklappar på datorn och så blev det lite mer analogt julpyssel i form av julklappskort! Ett guldglittrigt nagellack fick fixa sista touchen.
 
Efter lite dusch och påklädnad gick Philip och jag sedan ut till cykelstället.
 
Och så trampade vi till Hjärta till Hjärta där vi strosade runt lite och jag köpte nån liten hemlis.
 
Påväg till nästa Andra-hand-affär stannade vi till på en pizzeria med visdomsord på fasaden. Jag tycker att den där skylten är rolig på riktigt. Vi åt alltså pizzerialunch.
 
När vi var mätta cyklade vi vidare till Återvinningen där vi kollade lite, men där blev det inget köpt.
 
Hemma igen passade jag på att ta två små bilder på min ekuppfödning. Jag la ju några ekollon i blöt 20 september och det har ju känts minst sagt motigt.
 
Fast det går ändå lite framåt! Sen att det ska titta ut en ek i andra änden känns fortfarande otroligt, men jag tänker inte ge upp!
 
Sen blev det kaffe, Yatzy och te i soffan. Jag vann. Görstort.
 
Hoppas att er torsdag också varit till belåtenhet, oavsett vad ni har haft för er! :)
 
Maja.

Fem från en hemmamåndag

Kategori: Maja

 
 
 
 
 
Gårdagens måndag var en ledig måndag. Det var nya mysstrumpor på fötterna och en promenad längs kanalen. Det var pannkakslunch och blårosa himmel när det var dags för solen att gå ner. På kvällen blev det en sväng hem till Sonnorp med en liten burk med julgodis i handen för det var mammas födelsedag.
 
Idag väntar några timmar eftermiddagsjobb i Linghem! :)
 
Maja.

Vi drog till Falun

Kategori: Maja

Nej ni, jag satt inte på något tåg igår. På grund av den där stormen så blev tåget inställt och ingen ersättningsbuss skulle sättas in (sen fick vi reda på att det skulle gå buss, men då var det försent för oss), men Karin bestämde sig för att hon kunde köra bil så vi tog bilen upp till Falun istället. Det var tur att vi kom dit för fint har vi haft det!
 
Igårkväll åt vi på restaurang Banken. Först åt jag torsk och sen blev det en chokladbrulé med smultronsorbet på det. Jag tänkte att man tar ju typ aldrig dessert på restaurang och det är väl jäkligt dumt.
 
 
Inatt sov vi hemma hos Freja och John hela gänget och det gick så bra och var framförallt så mysigt att alla var samlade till frukosten imorse. Jag fick äran att tända det andra ljuset, medan Moa läste (fel) dikt. Och så fick jag också dricka ur en passande Muminmugg.
 
Och så idag var vi på själva julmarknaden. Det var varmare än förra året och mer folk, tror vi iallafall.
 
Och detta kom jag hem med - två glöggmuggar och två par ullsockstrumpor. (Lite brända mandlar shoppade jag med men dem ligger i magen nu) :)
 
En fin helg blev det, som vanligt med det där gänget. Det som var lite ovanligt var allt snack om bebisnamn, vagnar och minikläder. Vi hade ju två tjockisar i gänget. ;) En mycket positiv ovanlig grej tycker jag som ser mycket fram emot att få träffa två små nya människor nästa år och bli moster till en!<3
 
Maja.

Recept 2015 - del 2

Kategori: Maja

Tänkte att del 2 av 3 med recept som jag har testat i år kan få komma upp på bloggen medan jag sitter på ett tåg norrut.
 
Maj - Rocky Road Cupcakes
 
Jag minns hur nöjd jag blev med denna bild och det är jag fortfarande. :)
 
Cupcakes (12 st):
175 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl minimatshmallows
50 g pekannötter (fast jag hade valnötter)
 
Topping:
200 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g rumsvarmt smör 
 
+ extra minimarshmallows och pekannötter/valnötter till dekor
 
1. Cupcakes: Smält smöret i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur. Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
 
2. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
 
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör ihop till en jämn massa.
 
4. Fördela smeten i muffinsformar, strö över pekannötter och marshmallows och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. De kan gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna.
 
5. Topping: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillstätt smöret och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för kall och hård..
 
6. Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med minimarshmallows och nötter.
 
--------------------------------------------------------------------------
 
Juni - Yoghurtglass med M&Ms
 
 
6 st glasspinneformar
1 näve M&M-godisar
1 vaniljstång
2 msk ljus sirap
2,5 dl turkisk yoghurt
 
1. Krossa godiset i småbitar.
 
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med sirap och yoghurt, vispa ordentligt till en slät, luftig massa.
 
3. Häll upp smeten i formarna och in i frysen i minst 4 timmar.
 
4. Ta ut glassarna lite före servering och rulla dem i godiskrosset.
 
-----------------------------------------------------------------
 
Juli - Jordgubbs- och rabarbersaft
 
 
Cirka 1,5 liter saft
 
1 liter jordgubbar
1 kg rabarber
0,5 dl citronsaft
5 dl vatten
5,5 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft (denna del skippade jag)
 
1. Skölj och rensa jordgubbarna och dela dem i fyra delar. Sköljd oskalad rabarber och skär den i bitar. Blanda allt i en gryta tillsammans med citronsaft och vatten.
 
2. Låt det hela koka upp och sedan småkoka under lock i 10 minuter.
 
3. Häll upp fruktmassan i en silduk och låt den självrinna i 30 minuter. (Här körde jag (med Philips hjälp) med en sil och pressade på med en sked).
 
4. Häll tillbaka saften i en rendiskad gryta. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka upp och sedan koka i 5 minuter. Sockret ska ha smält.
 
(5. Skumma mycket noga. Rör ut natriumbensoat i lite av den heta saften. Blanda sedan ned den i den stora saftmängden)
 
6. Häll saften på flaskor och förvara svalt och mörkt.
 
-----------------------------------------------------------------------------
 
Augusti - Yoghurtglass med persikosmak
 
 
Vi kör ett glassrecept till för detta är ju ändå sommardelen. :)
 
6 glasspinneformar
En halv vaniljstång
1,25 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
2 mogna persikor
En halv limefrukt
1 msk strösocker
 
1. Skala persikorna och kärna ur dem. Presse limehalvan. Mixa saften med fruktkött och socker i 2-3 minuter, häll över purén i en kastrull, låt den få ett uppkok och därefter sjuda i 2 minuter. Moset ska nu svalna helt innan du använder det.
 
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör samman vaniljfrön, yoghurt och honung. Vispa ordentligt till en slät luftig massa.
 
3. Varva persikopuré och yoghurtsmeti glassformarna i 3-4 lager.
 
4. Frys i minst 4 timmar.
 
---------------------------------------------------------------------
 
Vi får se när jag komponerar sista delen och vad det kan tänkas bli för recpet. :)
 
Maja.

Sött

Kategori: Maja

 
Förra helgen blev det pepparkakor och nu ikväll har det kokats kola och knäck. Riktigt lyckad sådan till och med! :)
 
Imorgon är det tänkt att det ska åkas till Falun, men just nu går inga tåg på grund av storm, men vi håller alla tummar vi har för att det ska ordna upp sig till imorgon.
 
Trevlig helg!
 
Maja.

Pyssel, natur och fika

Kategori: Maja

Hej! Här sitter jag en ledig torsdag i början av december. Jag har haft en himlans fin dag.
 
Frukosten var lite extra god.
 
Philip och jag limmade ihop vår tavla.
 
Och så satte vi upp den på väggen. Vi är nöjda, men tycker att den blev lite pluttig ändå, så vi kanske köper oss några fler minitavlor och bygger på'n lite. Känns ganska fint att vi egentligen kan bygga på den hur mycket vi vill och att den aldrig egentligen behöver fastställas som färdig.
 
Och efter det behövde vi komma ut lite så vi drog på utlykt till Sjöbo-Knäppan.
 
Upp i fågeltornet.
 
Där det blev äggmackor, té, kaffe och kexchoklad.
 
Jag lämnade en liten jordgubbe för att förhoppningsvis muntra upp någon framtida vandrare. :)
 
Efter utflykten hämtade vi upp ett paket som jag nu också slagit in så att det blev juligt och alldeles ganska så nyss så kom jag hem från en fika med Lovisa. Det blev varm choklad och en saffransbulle. Gott och trevligt!
 
Nu blir det lite tv-spel innan middagen. ;)
 
Maja.

Recept 2015 - del 1

Kategori: Maja

Jo, efter att ha klurat vidare lite igår sen så kom jag på att jag kunde börja med att sammanfatta det ätbara året lite. Så jag kikade helt enkelt i bloggarkivet och delar nedan med mig av fyra recept från början av året. Tanken är att det ska bli två delar till framöver. :) Nu kör vi - ett recept per månad!
 
Januari - Müsli:
 
 
När jag gjorde müsli i januari så satte jag på ugnen på 200 grader och sen blandade jag samman nedanstående ingredienser på en plåt.
 
3 dl havregryn
200 g mandel
200 g hasselnötter
2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1,5 dl valnötter
2 dl honung
1 dl rapsolja
 
Sen fick müslin stå i ugnen i 15 minuter och var tredje minut rörde jag om lite. Så gott med hemmagjord müsli och så kul att exprimentera med olika gryn och nötter och så.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Februari - Laxlunch:
 
 
Ja, i februariarkivet hittade jag inte direkt något recpet, men jag tänkte att jag kunde bjuda på en liten enkel favoriträtt. Ugnade grönsaker, stekt lax och en klick creme fraiche. Klart! Älskar't!
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
Mars - Äpplebröd:
 
 
Till två limpor behövs 5 dl vatten, 1/2 paket jäst, 2 äpplen, 4/5 dl honung, 1 tsk salt, 7 dl rågmjöl och 10,5 dl dinkelsikt (i min affär hette det siktat dinkelmjöl)
 
Gör så här
- Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37°C, häll vattnet på jästen och rör tills jästen lösts upp.
- Riv äpplena grovt.
- Tillsätt äpplerivet, honung, salt och nästan allt mjöl i jästvattnet. Jobba degen till en deg.
- Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
- Sätt på ugnen på 250°C.
- Forma degen till två limpor och placera dem på en bakplåtsklädd plåt.
- Låt dem jäsa som limpor i 40 minuter.
- Ställ in limporna i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C.
- Grädda i ugnen i 30-35 minuter.
 
---------------------------------------------------------------------------------------
 
April - Chokladbiskvier
 
 
I och med att jag stötte på lite problem/misslyckades lite så följde jag inte receptet till punkt och pricka, men jag kan dela med mig av hur jag gjorde.
 
Först och främst gör man bottnarna som består av 275 gram mandelmassa och en äggvita som man blandar ihop till en tjock massa. Sen fyllde jag en spritspåse med massan, men jag tror att det skulle gå lika bra att klutta ut det med en sked, men kan man spritsa så är ju det kul. Man spritsar helt enkelt ut små bottnar och i mitt fall blev det 18 stycken fast det enligt receptet skulle bli 30. Skjuts in i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter eller tills de fått lite färg.
 
Nästa steg är fyllningen. Då ska man hacka 200 gram mörk choklad. Mät upp 1 dl vispgrädde, 25 gram smör, 1 matsked apelsinsaft och finrivet skal av en apelsin och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör i den hackade chokladen tills den smälter. Det var här jag misslyckades. Jag vet inte varför, men av någon anledning så skar sig chokladsmeten och inte så lite heller, det blev en del som var tjock och korning och en del som var typ bara smör som la sig ovanpå... Men jag gav inte upp! Jag slängde och gjorde om. Då hade jag dock inte i apelsinskal, utan bara saft, så mina små biskvier smakar inte så mycket apelsin som det nog var tänkt, men men. In med smeten i kylen, eller i mitt fal frysen, för den var ganska lös.
 
Sen lossar man bottnarna från plåten och vänder på dem så att den platta sidan kommer uppåt. Och så kluttar eller spritsar man på fyllningen på bottnarna och låter de stå lite igen om det behövs (det behövdes i mitt fall).
 
Sist ut är doppningen. Enligt receptet ska den bestå av mörk choklad den också, men eftersom jag 1. misslyckades lite och gjorde slut på all choklad under fyllningsstadiet så fick jag kila till närmaste butik och köpa ny choklad och 2. tyckte att fyllningen kändes så chokladstark så valde jag en vanlig marabou till doppningen. 100 gram räckte. Man smälter helt enkelt chokladen över ett vattenbad och sen doppar man de små biskvierna i chokladen och låter de stelna igen.

------------------------------------------------------------------------
 
Sugen på att prova något? Det blev jag! :)
 
Maja.

Lite jul, brunch och färgglad belysning

Kategori: Maja

 
 
 
 
Ovan ser ni fyra små bilder från min dag. Tre från innan jobbet och den sista tog jag när jag var på väg till tåget efter att ha jobbat tre små timmar.
 
Nu sitter jag här igen med en tékopp efter att ganska nyligen ha varit iväg och storhandlat med sambon min. Philip är nu iväg och leker med klubba och boll och jag tänkte försöka göra ett blogginlägg till imorgon - tänker att det ju är december och kanske läge att på olika sätt sammanfatta året 2015 lite... Jag får klura vidare! :)
 
Maja.