majjaeriksson

Söndagen/brödbaket

Kategori: Maja

Idag är det söndag och jag har bakat bröd. I samband med frukosten, som visserligen var en sen en, skrev jag bakingredienser på en handlarlista och alldeles nyss provade jag och Philip några färska skivor morotsbröd. Detta var alltså ingen process som jag jäktade fram och så ska det inte heller bli nu. Vi tar det lite stegvis.
 
Redan igår bestämde jag att jag ville baka bröd idag och när jag vaknade imorse letade jag fram ett recept. Och det var alltså när jag åt frukost som jag skrev ner vad som behövde köpas. Om någon som läser detta skulle vilja prova samma recept så kan jag tala om vad du behöver:
 
50 gram jäst
2 st stora morötter
50 gram margarin
5 dl mjölk
14 dl vetemjöl (fast jag tog hälften vetemjöl och hälften grahamsmjöl istället)
1,5 tsk salt
2 msk sirap
1,5 dl solrosfrön
 
Jag tog Kånken på ryggen och knallade till närmaste matbutik och när jag sedan kom hem satte jag igång. Först skalade jag och rev morötterna. Sedan smältes smöret och så hälldes mjölken i och så blev den lilla bladningen fingervarm. Jag smulade jästen i en bunke och hällde över smörmjölken. Sedan tillsatte jag sirap, salt, de rivna morötterna och solrosfrön. Till sist åkte mjölet i och så jobbade jag ihop allt till en deg som sedan fick jäsa i 30 minuter.
 
Medan degen jäste passade jag på att byta vatten till den lilla eken som blir större och större för varje dag (jag är medveten om att jag tjatar om detta, och det tänker jag fortsätta med).
 
Och så tog jag bort plasten runt tulpanerna som jag hade unnat mig/oss/hushållet när jag var och handlade tidigare. Vårigt!
 
Och vips (nästan) så hade degen jäst klart!
 
Jag boxades lite mer med degen och formade den till två limpor innan det var dags för ytterligare 30 minuters jäsning.
 
Efter jäsning 2 och 30 minuter i en 200-gradig ugn var brödet klart och vi skivade upp och åt samtidigt som vi lirade lite kort!
 
Brödbak alltså. En himla bra söndagsaktivitet som jag rekommenderar er alla att prova på! :)
 
En annan bra söndagsaktivitet är att spela lite spel. Så det ska vi göra ikväll - jag, Philip, Ellen och Per.
 
Trevlig eftermiddag och kväll från mig till er!
 
Maja.

Kommentarer

  • Faster säger:

    Mmmm brödet .... Låter gött!!!

    2016-01-10 | 21:18:40
  • Jessan säger:

    Det är verkligen gott med nybakat bröd! Och tulpaner är ändå ett fint vårtecken, även om det är några månader kvar tills det är vår på riktigt :)

    2016-01-11 | 06:50:51
    Bloggadress: http://jessansworld.blogg.se/

Kommentera inlägget här: