majjaeriksson

Små chokladbiskvier

Kategori: Maja

 
 
I eftermiddag har jag bakat chokladbiskvier. Det gick inte helt problemfritt, men jag lyckdes rädda situationen och nu står 17 små chokladbiskvier i frysen (det blev 18 men jag har smakat en).
 
I och med att jag stötte på lite problem/misslyckades lite så följde jag inte receptet till punkt och pricka, men jag kan dela med mig av hur jag gjorde.
 
Först och främst gör man bottnarna som består av 275 gram mandelmassa och en äggvita som man blandar ihop till en tjock massa. Sen fyllde jag en spritspåse med massan, men jag tror att det skulle gå lika bra att klutta ut det med en sked, men kan man spritsa så är ju det kul. Man spritsar helt enkelt ut små bottnar och i mitt fall blev det 18 stycken fast det enligt receptet skulle bli 30. Skjuts in i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter eller tills de fått lite färg.
 
Nästa steg är fyllningen. Då ska man hacka 200 gram mörk choklad. Mät upp 1 dl vispgrädde, 25 gram smör, 1 matsked apelsinsaft och finrivet skal av en apelsin och låt koka upp. Ta bort kastrullen från plattan och rör i den hackade chokladen tills den smälter. Det var här jag misslyckades. Jag vet inte varför, men av någon anledning så skar sig chokladsmeten och inte så lite heller, det blev en del som var tjock och korning och en del som var typ bara smör som la sig ovanpå... Men jag gav inte upp! Jag slängde och gjorde om. Då hade jag dock inte i apelsinskal, utan bara saft, så mina små biskvier smakar inte så mycket apelsin som det nog var tänkt, men men. In med smeten i kylen, eller i mitt fal frysen, för den var ganska lös.
 
Sen lossar man bottnarna från plåten och vänder på dem så att den platta sidan kommer uppåt. Och så kluttar eller spritsar man på fyllningen på bottnarna och låter de stå lite igen om det behövs (det behövdes i mitt fall).
 
Sist ut är doppningen. Enligt receptet ska den bestå av mörk choklad den också, men eftersom jag 1. misslyckades lite och gjorde slut på all choklad under fyllningsstadiet så fick jag kila till närmaste butik och köpa ny choklad och 2. tyckte att fyllningen kändes så chokladstark så valde jag en vanlig marabou till doppningen. 100 gram räckte. Man smälter helt enkelt chokladen över ett vattenbad och sen doppar man de små biskvierna i chokladen och låter de stelna igen.
 
Enligt receptet håller biskvierna i kylen i 1-2 veckor, men så länge kommer jag inte låta de finnas kvar, de blev nämligen riktigt goda och fler jag känner ska få smaka.;)
 
Maja.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: