Tänkte att del 2 av 3 med recept som jag har testat i år kan få komma upp på bloggen medan jag sitter på ett tåg norrut.
Jag minns hur nöjd jag blev med denna bild och det är jag fortfarande. :)
Cupcakes (12 st):
175 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl minimatshmallows
50 g pekannötter (fast jag hade valnötter)
Topping:
200 g mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
+ extra minimarshmallows och pekannötter/valnötter till dekor
1. Cupcakes: Smält smöret i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur. Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite.
2. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela smeten i muffinsformar, strö över pekannötter och marshmallows och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. De kan gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna.
5. Topping: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillstätt smöret och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för kall och hård..
6. Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med minimarshmallows och nötter.
--------------------------------------------------------------------------
Juni - Yoghurtglass med M&Ms
6 st glasspinneformar
1 näve M&M-godisar
1 vaniljstång
2 msk ljus sirap
2,5 dl turkisk yoghurt
1. Krossa godiset i småbitar.
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med sirap och yoghurt, vispa ordentligt till en slät, luftig massa.
3. Häll upp smeten i formarna och in i frysen i minst 4 timmar.
4. Ta ut glassarna lite före servering och rulla dem i godiskrosset.
-----------------------------------------------------------------
Juli - Jordgubbs- och rabarbersaft
Cirka 1,5 liter saft
1 liter jordgubbar
1 kg rabarber
0,5 dl citronsaft
5 dl vatten
5,5 dl socker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft (denna del skippade jag)
1. Skölj och rensa jordgubbarna och dela dem i fyra delar. Sköljd oskalad rabarber och skär den i bitar. Blanda allt i en gryta tillsammans med citronsaft och vatten.
2. Låt det hela koka upp och sedan småkoka under lock i 10 minuter.
3. Häll upp fruktmassan i en silduk och låt den självrinna i 30 minuter. (Här körde jag (med Philips hjälp) med en sil och pressade på med en sked).
4. Häll tillbaka saften i en rendiskad gryta. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka upp och sedan koka i 5 minuter. Sockret ska ha smält.
(5. Skumma mycket noga. Rör ut natriumbensoat i lite av den heta saften. Blanda sedan ned den i den stora saftmängden)
6. Häll saften på flaskor och förvara svalt och mörkt.
-----------------------------------------------------------------------------
Augusti - Yoghurtglass med persikosmak
Vi kör ett glassrecept till för detta är ju ändå sommardelen. :)
6 glasspinneformar
En halv vaniljstång
1,25 dl turkisk yoghurt
1 tsk honung
2 mogna persikor
En halv limefrukt
1 msk strösocker
1. Skala persikorna och kärna ur dem. Presse limehalvan. Mixa saften med fruktkött och socker i 2-3 minuter, häll över purén i en kastrull, låt den få ett uppkok och därefter sjuda i 2 minuter. Moset ska nu svalna helt innan du använder det.
2. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör samman vaniljfrön, yoghurt och honung. Vispa ordentligt till en slät luftig massa.
3. Varva persikopuré och yoghurtsmeti glassformarna i 3-4 lager.
4. Frys i minst 4 timmar.
---------------------------------------------------------------------
Vi får se när jag komponerar sista delen och vad det kan tänkas bli för recpet. :)
Maja.