majjaeriksson

Bok 20

Kategori: Maja

Igår läste jag ut Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Vad jag tyckte om den? Mycket mycket bra. Jag försökte återigen göra ett diagram för att på ett pedagogisk sätt dela med mig av min upplevelse och jag insåg återigen att det är rätt svårt att sammanfatta en bokupplevelse med hjälp av fyra staplar, men så här blev det iallafall:
 
I boken får man följa Miriam i olika tidsperioder i hennes liv. Hon blir tagen till koncentrationsläger, hon blir fri och kommer till Sverige och både i början och i slutet av boken får vi vara med på hennes åttiofemårsdag. Till själva grundhistorien och kärnan i berättelsen hör att Miriam egenligen heter Malika och är rom. Från och med den andra delen av hennes vistelse i koncentrationsläger och fram till hennes åttiofemårsdag har Miriam ljugit om sin identitet för alla. Hon har inte berättat för någon att hon egentligen är rom och egentligen heter Malika.
 
Boken var en riktig bladvändare i alla bokens lägen - jag ville veta hur hon skulle bli fri från den vedervärdiga lägertillvaron, jag ville veta hur tiden därefter skulle bli och jag ville natuligtvis veta om hon tillslut skulle berätta för sin familj och hur berättelsen skulle sluta. Boken var hemsk och hemskt spännande. Något som gjorde läsupplevelsen lite extra speciell för mig var att Miriam som gammal bor i Nässjö och i en viktig del i boken promenerar runt Ingsbergssjön, något som jag själv gjorde många gånger när jag gick på folkis där nere i Småland. Å andra sidan kan jag ju naturligtivs inte på något vis relatera till eller på något sätt komma i närheten av att ens snudda vid att förstå hur livet i ett koncentrationsläger kunde vara eller hur det är att leva med en livslögn. Men nog bladdrat - jag rekommenderar starkt Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson!
 
Maja.

Kommentarer

  • mormor säger:

    Håller med dig....en mycket fängslande bok!

    2015-12-16 | 00:24:57

Kommentera inlägget här: