majjaeriksson

Äppelscones

Kategori: Maja

Jag tar min andra tékopp för dagen före klockan 9.
 
Dagen ligger tom framför mig.
 
Jag har en bild av att jag är bra på att vara ledig en torsdag i oktober.
 
Tack för den pressen.
 
Men det blir faktiskt rätt bra. Jag cyklar runt i hela stan, gör några små fynd, inser att något annat inte var helt rätt. Hämtar ut en tjock bok som gör att väskbandet ger vika, lägger nämnda bok på hög bland andra böcker som måste ska kanske kommer läsas. Köper endast clementiner i mataffären, ligger platt, diskar, gör nyttig lunch för att spara mig till mellis, öppnar dörren utan byxor. Och så bakar jag scones. Äppelscones!
 
Det händer då och då att jag bläddrar i diverse kokböcker på diverse bibliotek och några av de där gångerna fastnar jag för ett recept och tänker att det där ska jag göra. Oftast blir det ju inget, ni vet hur det är. Men den här gången blev det faktiskt av. Äppelscones alltså. Mellis möter fika - precis i min smak!
 
 
 
Du behöver:
 
1 äpple (fast jag tog 1,5 för de var små från precis utanför fönstret)
1 msk kanel
1 msk honung
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 3/4 dl mild naturell yoghurt (för mig blev det vaniljyoghurt för det var det jag hade och det gick bra det med)
50 g smör
 
Gör så här:
 
1. Sätt på ugnen på 250 grader.
2. Skala och kärna ur äpplet, skiva och hacka grovt. Rör ihop äpple, honung och kanel
3. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt yoghurt och smör och knåda ihop. Och så arbetar du försiktigt in äppelblandningen i degen. (Det där med försiktigt var inte mina ord och jag råkar veta att man inte behöver vara så jätteförsiktig, det är ju inte glasäpplen)
4. Klicka ut degklickar i en storlek som passar dig och grädda i mitten av ugnen tills de har fått fin färg. Kanske 10-15 minuter. (En kompis berättade att en kompis till denne kompis hade låtit de vara i ugnen i 15 minuter och att de då blev aaaaningen brända på undersidan. ;))
 
På bilden ser ni att jag provade att ha ost på, men jag tyckte faktiskt att det blev godast med bara lite smör. Och té till förstås, dagens tredje, och säkert inte sista, kopp.
 
Maja.

Kommentarer

  • Freja säger:

    Mysigt med äppelbakning i hösten o te o fika o☕️🎉

    2016-10-28 | 11:02:12
  • Mormor säger:

    Sconsen ser jättegoda ut!
    Kul att följa dig.......

    2016-10-29 | 21:20:27

Kommentera inlägget här: