majjaeriksson

Äpplebröd

Kategori: Maja

 
Igår kom jag hem och sa Jag vill nog baka något idag och då sa Philip Ja, gör det och så googlade han fram ett brödrecept och så bakade jag. Bra samarbete va!? Resultatet blev också bra så jag tänkte dela med mig av receptet.
 
Till två limpor behöver man: 5 dl vatten, 1/2 paket jäst, 2 äpplen, 4/5 dl honung, 1 tsk salt, 7 dl rågmjöl och 10,5 dl dinkelsikt (i min affär hette det siktat dinkelmjöl)
 
Och så här gör man:
- Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37°C, häll vattnet på jästen och rör tills jästen lösts upp.
- Riv äpplena grovt (hos Philip fanns det bara ett rivjärn för finriv och då blev äpplet nästan bara äppeljuice så jag tog osthyveln och hyvlade smala skivor och sen hackade jag skivorna i mindre bitar = typ grovt rivet).
- Tillsätt äpplerivet, honung, salt och nästan allt mjöl i jästvattnet. Jobba degen till en deg.
- Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
- Sätt på ugnen på 250°C.
- Forma degen till två limpor och placera dem på en bakplåtsklädd plåt.
- Låt dem jäsa som limpor i 40 minuter.
- Ställ in limporna i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225°C (någon som vet varför man ska göra detta?).
- Grädda i ugnen i 30-35 minuter.
- Ta ut.
- Låt svalna.
- Ät!
 
Brödbak är kul! Och hembakat bröd är så fint och framför allt så gott. :)
 
Maja.

Kommentarer

  • Moa säger:

    Wow vad gott det ser ut! :)

    2015-03-24 | 19:14:50
  • Sandra Lundin säger:

    Men ååh, så gott!

    2015-03-25 | 08:35:03
    Bloggadress: http://atilio.blogg.se/
  • Freja säger:

    Det där såg allt smaskens ut! Tack för recept!

    2015-03-25 | 22:07:17

Kommentera inlägget här: