majjaeriksson

Vadstena slott

Kategori: Maja

 
 
Igår åkte jag och Philip till Vadstena i regnrusket. Där mötte vi Philips familj och farbror. Först åt vi lunch tillsammans och efter lite strosande i små butiker gick vi mot slottet. Vi skulle nämligen på en guidad tur som Philips kusin Petra höll i.
 
 
 
Det blir ju alltid mycket fakta och information och intryck på en och samma gång under guidade turer, så jag passade på att både ta en broschyr och att fota en del för att komma ihåg så mycket som möjligt.
 
Här ser ni en del av en säng från 1600-talet. Kanske lite snajdigare sänggavel än vad man ser på IKEA nuförtiden? ;) Något annat man la märke till med sängen var att den var kortare än dagens sängar och vi fick veta att anledningen var att människorna var väldigt skrockfulla på den tiden. Sängen var så kort så att man nästan var tvungen att sitta upp och sova och det var tydligen bra för om man ligger ner så kan ju kroppsvätskorna blandas så man blir sjuk, eller så kan djävulen tro att man är död och komma och hämta en. Säkrare att sitta upp helt enkelt!
 
Något annat jag tar med mig från visningen är takmålningarna. Är vi inte lite väl dåliga på att utnyttja takytorna nuförtiden?
 
 
 
Här ser ni Philips kusin Petra som var utklädd till Gustav Vasas dotter Katarina. Just här berättar hon lite om mat och dryck och sånt. Hon berättade till exempel att man ställde borden längs med väggarna och bara satt på utsidan, detta med anledning av att det kunde finnas fiender på plats och då ville man inte riskera att någon skulle smyga upp bakom ryggen på en. Hon berättade också att man först åt apelsiner med skal och allt, något som inte alls lät smakligt, vilken himla tur att någon klipsk kom på att man kunde ta bort skalet sen. Hon berättade också att när de hade druckit ur glaset så kastade de det bakåt in i väggen och tog ett nytt, bara för att visa att man hade råd.
 
Här ser ni en inmurad pelare. Det är bredvid ingången till slottkyrkan. Tanken från början var nämligen att det skulle vara en riktigt pampig ingång till kyrkan, men någonstans uppstod en spricka så man blev tvungen att mura igen för att stabilisera upp det. Synd!
 
Och avslutningsvis en bild inifrån slottskyrkan.
 
En trevlig eftermiddag blev det och nog finns det saker att hitta på även i skitväder alltid. ;)
 
Maja.

Kommentarer

  • Freja säger:

    Maja, vad bra du har det! Tack för muffinsrecept! Måste provas!

    2015-07-10 | 12:26:26

Kommentera inlägget här: