majjaeriksson

Recept 2015 - del 3

Kategori: Maja

Ett skepp kommer lastat med den sista delen med recept som jag har provat, och njutit av, i år! :)
 
September - Syrlig citronkladdkaka
 
 
1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
 
+ kanske lite florsocker att pudra över
OCH exempelvis vispgrädde och blåbär till serveringen.
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj och bröa en form.
Smält smöret och låt det svalna.
Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften.
Vispa ägg och socker så det blir vitt och fluffigt.
Tillsätt citronskal, citronsaft och vaniljsocker och vispa lite försiktigt.
Häll i smöret och mjölet och vispa alltsammans till en fin smet.
Fyll formen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.
 
Ät med exempelvis vispgrädde och blåbär och i sällskap med någon du håller kär!
 
--------------------------------------------------------------
 
Oktober - Filmjölksbröd med lingonsylt
 
 
2 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
1 msk honung
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner filmjölk, lingonsylt och honung.
Klicka i smetdegen i en avlång brödform.
Och så skjuts in i nedre delen av ugnen i 60 minuter!
(Skulle brödet se lite väl mörkt ut lite väl tidigt - täck det med aluminiumfolie den sista tiden.)
 
 -----------------------------------------------------------------------
 
November - Mellanmålsmuffins
 
 
10 muffins
 
4 ägg
2 bananer
1,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
0,5 dl havregryn
2 msk solroskärnor
2 msk linfrön
1 tsk honung
1 tsk bikarbonat
Och lite salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ägg, bananer, honung och rapsolja.
Blanda de torra ingredienserna och blanda med det kladdiga.
Klicka i muffinsformar och toppa med exempelvis solroskärnor.
Och så skjuts in i ugnen i ungefär 15 minuter!
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
December - Kola & Knäck
 
 
I fredags gjorde ju jag och Philip kola och knäck och det blev himla lyckat. Nedan följer recepten vi följde.

Julkola:

2 dl socker
1 dl kakao
1 dl tjock grädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Häll socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull.
Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder.
Låt sjuda ca 20-30 minuter.
Gör det berömde kultestet ungefär många gånger för att det är kul och det är ett bra test.
Häll kolasmeten på en plåt och låt den stelna lite.
Skär/klipp upp i bitar och rulla in i exempelvis bakplåtspapper.
 
Knäck:
 
50 g sötmandel
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
 
Ställ ut knäckformar på en bricka.
Hacka mandeln.
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt blandningen bubbelkoka(?) i kanske 20-30 minter.
Kulprovet är kul.
Tillsätt mandeln och fyll knäckformarna med hjälp av teskedar.
Bli inte arg om du spiller massa.
Det händer alla när man gör knäck.
Och du kan äta upp spillet.
 
-------------------------------------------------
 
Sådärja! Det var några recept från året - kul, tycker jag själv!
 
Imorgon: Spektakulärt pepparkakshusbak!
 
Maja.

Kommentarer

  • mormor säger:

    Härligt att läsa din blogg! Jag har legat efter några dagar, men nu har jag läst ifatt och det är såååå roligt.
    Kram

    2015-12-11 | 21:31:31

Kommentera inlägget här: