majjaeriksson

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon

Kategori: Maja



Boken handlar om Christopher. Han är 15 år gammal och autistisk. Han är mycket duktig på matte, han gillar ordning och reda och han har en råtta som heter Toby. En natt hittar Christopher grannens hund död. Och han bestämmer sig för att göra lite detektivarbete och ta reda på vem mördaren är. Boken är skriven i jagform, där det är Christopher som är jag. Det är inte helt lätt att vara detektiv, men Christopher har inga som helst problem med logiska resonemang. Samtidigt som han försöker lösa brottet upptäcker han något förskräckligt som handlar om hans föräldrar.

Jag tyckte att boken var underbar! Det var en bra story och den var spännande och det var en bra inblick i en autistisk pojkes liv och funderingar.

Några uttrag:

"Dumma saker är saker som att tömma en burk med jordnötssmör på bordet i köket och bre ut det  med en kniv så det täcker hela bordet ända ut till kanterna eller att bränna saker på gasspisen för att se vad som händer, som mina skor eller aluminiumfolie eller socker."

....

"Och om någon ligger på golvet i skolan gör jag en Sökning i mitt minne för att hitta en bild av när någon har ett epileptiskt anfall och sedan jämför jag den bilden med det som händer framför mig för att avgöra om de bara ligger ner och leker eller sover en stund eller om de har ett epileptiskt anfall. Om de har ett epileptiskt anfall flyttar jag bort möbler så att de inte slår i huvudet och tar av mig tröjan och lägger den under deras huvud och går och letar reda på en lärare."

....

"...och det enda intressanta som hände på vägen var 8 män som var klädda som vikingar med hjälmar med horn och de skrek, men de var inte riktiga vikingar, för vikingarna levde för nästan 2000 år sedan, och jag behövde kissa igen och jag gick in i en gränd vid sidan om en bilverkstad som hette Burdett Motors som var stängd och jag gillade inte att göra det, men jag ville inte kissa på mig igen."

2 plus och 1 minus:

+ man kunde lära sig en hel del i boken, t.ex. lite latin, fakta om Sherlok Holmes, djur och stjärnbilden Orion med mera med mera.

+ i boken finns små bilder och ritningar och figurer.

- kanske lite mycket matte för min smak. Men smaken är som baken och Christopher gillar uppenbarligen matte...

Avslutning:

Läs boken!

Maja.

Kommentarer

  • mamma säger:

    Kan tänka mig att läsa boken i helgen.

    2012-01-17 | 18:26:36
  • faster säger:

    Åh jag lånar gärna denna bok ...om du har den...???

    2012-01-18 | 19:02:17

Kommentera inlägget här: