majjaeriksson

citat från boken jag läser

Kategori: Maja

Hej! Nu har jag sett till så att Ellen kom till skolan och så har jag ätit gröt. Jag är duktig ibland. ;)

Men, nu över till lite citat. Jag håller på med en bok som heter Syster och är skriven av Bengt Ohlsson.



Den handlar om Marjorie vars syster är försvunnen. Marjorie får bo hos sin faster Ilse. Jag har kanske läst en tredjedel av boken eller så och jag gillar den. Den är fin. Samtidigt som den är sorglig. Jag skulle vilja säga tyst. Hehe. Man får följa Marjorie och hennes tankar. Hon tänker mycket. Här kommer några utdrag ur boken:

"Faster Ilse kom ut på balkongen med en bricka. Hon hade kokat te och lagt upp några kakskivor på ett fat. Marjorie visste inte hur länge hon hade varit borta.
Hon tyckte inte så mycket om te, men hon måste ha tackat ja nyss, så det var bara att tvinga i sig. Hon var bra på att tvinga i sig saker. Hon brukade fantisera om att någon hade tagit mamma till fånga och tryckte en pistol mot hennes huvud, och han sa att Marjorie måste äta upp, annars skulle han skjuta mamma. Sen skulle han fortsätta med resten av familjen.
Då gick det bra. Då gick det hur lätt som helst. Då kändes det rentav härligt att tvinga i sig någonting som smakade avskyvärt; det blev som ett sätt att säga till mamma eller pappa att hon tyckte om dem."

---------------------------------------------------------------------

"- Ja, sa faster Ilse.
Där ljög hon igen. Inte heller den här gången sa Marjorie någonting.
Hon lät blicken försvinna i horisonten och hon tänkte att det var som om hon hade bestämt sig för att samla på faster Ilses lögner. Det kändes som om hon fick lite mer makt över henne för varje lögn. Eller också blev de bara bättre vänner. Marjorie visste inte vilket."

----------------------------------------------------------------------

"- Vill du att vi ska ta med oss något? sa mamma.
- En spade, sa Marjorie.
- Vad för slags spade?
- Något som jag kan ha på stranden.
Marjorie visste inte varför hon sa det där med spaden. Hon hade aldrig tänkt att det skulle vara bra att ha en spade på stranden. Hon hade visserligen tyckt om att gräva den stora gropen, men hon kunde lika gärna gräva med händerna. Hon ville bara inte säga till mamma att hon hade allt hon behövde."

-----------------------------------------------------------------

Så. Jag undrar hur det går. Jag undrar om Marjorie förändras på något sätt och om de hittar hennes syster...

Tack för mig, hej!

Maja.


Kommentarer

  • Moa säger:

    Kul att du gillar den ;) Jag ska försöka att inte avslöja något... :D

    2011-02-03 | 14:11:23

Kommentera inlägget här: